Huonekasvit

250 viherkasvia

Aikoinaan alun perin tarkoitus oli hommata ”vain” 120 huonekasvia ja nyt kasveja on jo kertynyt tuplasti sen verran. Tein kasveille juuri inventaarion ja loppulukema oli 248 kasvia. En laskenut mukaan juurtuvia pistokkaita, enkä vastaistutettuja pistokkaita, jotka olen ajatellut antaa tai myydä pois. Nämä mukaan lukien kasveja olisi reilusti yli 300.

Olen tullut kasviharrastuksessa siihen pisteeseen, kun mikä tahansa kasvi ei enää kelpaa ostoskoriin. Olen huomannut, että tulen parhaiten toimeen vehkakasvien kanssa ja niistä suosikkeja ovat köynnösvehkat ja muulinkorvat. Myös tyräkit ja ilmakasvit ovat mielestäni hauskoja ja monstera-suvun kasveja ja erilaisia kultaköynnöksiä on myös pikkuhiljaa kerääntynyt jonkin verran.

Huonoiten tulen toimeen maijojen kanssa ja ne olenkin kaikki myynyt tai antanut pois. Myös begoniat ja alocasiat ovat olleet minulle hankalia hoidettavia, mutta nyt olen pikkuhiljaa päässyt jyvälle niidenkin sielunelämästä. Olen kuitenkin laittanut itseni begonia-, maija- ja alocasiaostokieltoon, kunnes vakuutan itseni minulla jo olevien kasvien hoitotaidoilla. Yleisin virheeni kasvien kanssa on liikakastelu.

Yleisistä huonekasvisuvuista jostain syystä vähiten minua kiinnostavat hoyat ja kaktukset. Kaktukset ovat jotenkin tylsiä ja hoyat ja varsinkaan niiden kukat eivät miellytä silmää. En syty kauheasti muistakaan kukkivista huonekasveista, vaikka puutarhassa kukista tykkäänkin. Toki vehkatkin kukkivat silloin tällöin, mutta kukka on melko huomaamaton. Anthuriumit eivät myöskään ole jostain syystä vieneet minua mennessään, niinkuin on käynyt monelle muulle harrastajalle viime aikoina. Muorinkukat ovat myös mielestäni jotenkin tympeitä, eivätkä ole kasvaessaan erityisen kauniitakaan, joten niitäkin omistan enää vain pari.

Pidän myös kasvin tietynlaisesta helppohoitoisuudesta. En jaksa järjestellä kasveille talvetuspaikkoja viileässä, pimeässä, hämärässä, valoisassa, lämpöisessä, kuivassa tai mitä mikäkin kasvi kulloinkin tarvitsee. Ainoat talvetettavat kasvini ovat caladiumit ja nekin säilön talven ajan mukuloina, mikä on melko helppoa. Minun kasvieni pitää myös selvitä satunnaisesta liikakastelusta suuremmin möksähtämättä.

Omistan yhden suljetun kasviterraarion, jonne olen laittanut monet korkeaa ilmankosteutta vaativat kasvit. Terrassa ovat viihtyneet esimerkiksi saniainen, muratti, pitsilehdet, maaorkideat, Philodendron Verrucosum, vaniljaorkidea ja monet ilmakasvit. Terraario on erittäin helppohoitoinen. Tuuletan sitä muistaessa silloin tällöin ja noin kerran kuussa annan kasveille hieman lannoitevettä. Muuta hoitoa terraario ei tarvitse.

Lähes kaikki kasvini ovat mullattomissa sekoituksissa. Pari amppelikasvia vielä löytyy multaan istutettuna, tarkoitus olisi nekin vaihtaa jossain kohdin mullattomaan. Eniten käytän kookospohjaista sekoitusta, johon laitan sekaan perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Mitä janoisampi kasvi, sitä enemmän laitan kookosta ja mitä kuivemmassa kasvi viihtyy, sitä vähemmän laitan kookosta. Janoisilla muulinkorvilla kookosta on hieman yli puolet sekoituksesta, kun taas karkeammasta kasvupohjasta pitäville alocasioille laitan reilusti kaarnaa ja kookosta vain alle kolmasosa seoksesta.

Kuivassa viihtyvät kasvit, kuten anopinkielet, mehikasvit ja pari kaktusta ovat hengittävissä saviruukuissa Wurth imeytysrakeessa. Myös semihydroja kevytsoralla on käytössä muutamalla kasvilla. Semihydrot ovat paljastuneet erittäin helppohoitoisiksi. Näin kesällä lisään astioihin mietoa lannoitevettä parin viikon välein, talvella käytän pelkkää vettä ainakin niille, jotka ovat luonnonvalon varassa. Muuta hoitoa semihydro ei sitten tarvitsekaan ja kasvit tuntuvat aina pienen totuttelun jälkeen viihtyvän.

Pääsääntöisesti käytän lannoitteena Green Caren Puutarhan Kesää. Annan lannoitetta kesällä suunnilleen joka toisella kastelulla. Lisäksi annan kesät talvet silloin tällöin merileväuutetta. Aina kasvin istutuksen yhteydessä sekoitan pintakasvupohjaan matokakkaa ensiravinteeksi. Nyt uutena lannoitteena on ollut kokeilussa Bokashi-neste, jota saan silloin tällöin ystävältäni. Tuote on ollut käytössä reilun kuukauden ja se on kyllä piristänyt kasveja kovasti. Annan bokashi-nestettä joka toisella kastelulla silloin, kun en anna Puutarhan Kesää. Suurin osa kasveistani on keinovalon alla, joten todennäköisesti jatkan mietoa lannoitusta myös talvella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *