Puutarha

Sinikuunliljat hurmaavat suurilla lehdillään, mutta nyt ne myös kukkivat.

Sinikuunliljojen (Hosta sieboldiana) lehti on suurempi ja pyöreämpi kuin muilla kuunliljoilla. Väriltään lehdet ovat sinertävän vihreät tai sinivihreä-keltaiset ja halkaisijaltaan jopa 30 senttiä. Lehdet voivat kasvaa jopa 80 cm korkeudelle ja valko-liilat kukinnot nousta yli metrin korkeuteen. Lehdet ovat mattapintaiset, suonien väleistä kurttuiset, sydämen malliset ja uurteiset.

Sinikuunliljat ovat kotoisin Japanista Honsun saarelta, missä ne kasvavat villinä ja viljeltynä maanpeite- ja reunuskasveina. Kasvi on monivuotinen perenna ja syvän juuristonsa takia ne ovat hyvin talvenkestäviä. Japanissa kuunliljan versoja syödään toukokuussa, jolloin ne kiehautetaan tai laitetaan wokkiin. Versojen maku muistuttaa valkokaalia. Eurooppaan kasvi tuli 1800-luvun alussa, ja täällä sitä viljellään lähinnä koristekasvina. Sinikuunlilja kukkii heinäkuun tienoilla hieman lajikkeesta riippuen.

Sinikuunlilja on erinomainen maanpeitekasvi ja reunuskasvi. Se kasvaa tiiviisti, joten rikkaruohoista ei ole vaivaa tämän kasvin kanssa. Sinikuunliljoja istutetaan 4 kpl neliölle. Se viihtyy syvässä, kosteassa ja ravinteikkaassa mullassa ja varjoisassa paikassa. Se lähtee kasvamaan keväällä melko hitaasti, joten sen kanssa kannattaa istuttaa jotain kevätkukkijaa. Itselläni sen kanssa kasvaa kieloa, joka ehtii kukkia juuri ennen, kuin sinikuunlilja lähtee kasvamaan. Sinikuunlilja jaetaan keväällä tai kukinnan jälkeen syksyllä jakamalla juuripaakku.

Keväällä kaadan sinikuunliljapenkkiin kaikkien huonekasvien vaihtomullat. Kesällä lannoitan niitä pari kertaa Puutarhan Kesällä kasteluveden mukana ja syksyllä laitan puolivalmista kompostia katteeksi kasvustolle. Muuten en juurikaan sinikuunlilja-penkkiä hoitele, vaan upea lehvästö pärjää hyvin vähällä hoidolla. Kukinnot katkon, kun ne kuivuvat.

Sinikuunliljat ovat kotiloiden ja etanoiden suosikkeja. Kun etanoiden aiheuttamia reikiä alkaa ilmestyä lehtiin, laitan kukkapenkkiin Natria etanaraetta. Tänä kesänä en ole raetta vielä kertaakaan laittanut, koska vioituksia on ollut vain muutamassa lehdessä. Sinikuunliljan lehdistä saa näyttävän lisän leikkokukkakimppuun. Myös kukinto on kestävä leikkokukkana.

(2) Kommentit

  1. Onpa ihastuttava väri näissä lehdissä! 🙂

    https://redeliinanrojukoppa.blogspot.com/

    1. Hanna says:

      Käynpäs tutustumassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *