Kukkakaupat Puutarha

Tulppaanien istutus

Syksyn hommiin puutarhassa kuuluu tietenkin keväällä kukkivien sipulikasvien, kuten tulppaanien ja narsissien, istutus. Jotkut pitkälle jalostetut tulppaanit eivät tuota kunnolla sivusipuleita. Koska jo kukkineet sipulit eivät enää kuki, voi istutettujen tulppaanien kasvu tyrehtyä eikä kukkia tule kuin yhtenä tai kahtena vuotena. Siksi sipuleita kannattaakin istuttaa kukkapenkkiin lisää vuosittain aina syksyllä ja tietenkin suosia lajikkeita, jotka sivusipuleita hyvin tuottavat. Myös verijauhon antaminen keväällä saattaa edistää sivusipuleiden kasvamista.

Plantagenin sivuilla mainitaan hyvinä sipulien tuottajina seuraavat lajikkeet: Purissima, Gavota, Salmon Impression ja Apeldoorn. Myös Parade lajike mainitaan sitkeäksi leviäjäksi. Yleisestikin vanhat perinteiset Darwin- lajikkeet ja niiden hybridit lisääntyvät varmemmin kuin pitkälle jalostetut uudet lajikkeet. Esimerkiksi Exotic Garden ja Viherpeukalot myyvät todella monenlaisia Darwin- ja Darwinhybridi- sipuleita. Mikäli historialliset kannat ja niiden ylläpito kiinnostavat, hollantilainen Hortus Bulborum vaalii ja myy tulppaanien vanhoja lajikkeita.

Itse ostin tulppaanisipuleita ihan vain Plantagenilta ja Bauhausista. Valitsin sipulipussit silmät kiinni tunnustelemalla. Tällä taktiikalla mukaan jäi tällä kertaa Bauhausista 50 kpl perinteisiä punaisia, keltaisia ja oransseja Triumph- tyyppisiä tulppaaneja ja Plantagenilta kerrottuja keltaisia tulppaaneja, valko-violetteja Triumph-tulppaaneja ja valko-punaraidallisia yksinkertaisia tulppaaneja. Yhteensä sipuleita oli 70 kpl. Bauhausin 50 kpl lähti mukaan alle kympillä (!!) ja kolme muuta pakettia maksoivat yhteensä alle 20 euroa. Ostetut sipulit kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa, kunnes ne istutetaan maahan.

Paras ajankohta tulppaanien istutukseen on pohjoisessa syyskuun alku ja etelässä lokakuun alku. Kannattaa kuitenkin mennä istutuksissa syksyn ilmojen mukaan. Liian aikaisin istutetut sipulit voivat lähteä versomaan jo syksyllä, jolloin ne eivät kasva enää seuraavana keväänä. Liian myöhään istutetut tulppaanit eivät ehdi juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.

Tulppaanin sipuli istutetaan kuoppaan, jonka syvyys on kolmen sipulin mitta. Mitä isompi sipuli, sitä syvempi kuoppa. Istutuslapio on tässä kohdin oivallinen työväline. Sipulin kanta laitetaan alas- ja nystyrä ylöspäin. Istutuksen yhteydessä kannattaa maa kastella ja kalkita. Myös luujauhoa tai kananmunankuoria voi laittaa mullan sekaan.

Paras paikka tulppaaneille on puolivarjo, jossa ne kukkivat pidempään kuin auringossa. Oma tulppaanipenkkini on kuumalla eteläseinustalla, johon paistaa koko päivän aurinko. Tästä johtuen tulppaanini eivät jaksa kukkia pitkään. Siksi niitä pitääkin istuttaa paljon, jotta kukkapenkki näyttää runsaalta jo heti keväällä.

Eri tulppaanilajikkeet jaetaan yhteentoista ryhmään (esimerkiksi Darwin-tulppaanit ja Triumph-tulppaanit) kukan ulkonäön ja kukkimisajankohdan mukaan. Kannattaakin hankkia tulppaanin sipuleita kaikista näistä eri ryhmistä, niin saat tulppaanipenkin, joka kukkii huhtikuusta kesäkuun loppuun. Tulppaanien sekaan kannattaa istuttaa jotain keskikesän ja syksyn kukkijoita, esimerkiksi eri aikaan kukkivia liljoja. Tulppaaneja voi laittaa myös puiden ja pensaiden juurelle ja ne istutetaan vähintään 10 cm päähän toisistaan.

Tulppaaniryhmät:

  1. Yksinkertaiset aikaiset kukkivat yleensä huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

2. Kerrotut aikaiset kukkivat toukokuussa.

3. Triumph-ryhmän tulppaanit kukkivat toukokuussa. Ryhmä on kaupallisesti merkittävä, sillä puolet Hollannin tulppaaniviljelmistä on Triumpheja.

4. Darwinhybridi-ryhmän tulppaanit kukkivat toukokuussa.

5. Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat touko–kesäkuussa.

6. Liljakukkaiset tulppaanit kukkivat kesäkuulla.

7. Ripsureunaisten tulppaanien terälehdet ovat reunoista hapsuiset. Ne kukkivat kesäkuun alussa.

8. Viherraitatulppaanien (Viridiflora-ryhmän tulppaanien) terälehtiä koristavat vihreät viirut.

9. Rembrandttulppaanit ovat lähes hävinneet. Niitä saa esimerkiksi Hortus Bulborumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *