Puutarha

Perhanan peltoetanat ja lehtokotilot!

Etanat ja kotilot voivat pahimmassa tapauksessa syödä kasvimaan puhtaaksi ja nurmikon ja kukkaistutukset todella huonoon kuntoon. Kotiloiden keräämisestä huolimatta populaatio voi pihassa vain kasvaa. Mitä keinoja invaasion estämiseksi on? Torjuntaan on monenlaisia konsteja ja ne kaikki kannattaa ottaa käyttöön heti huhtikuusta eteenpäin.

Kaikki etanat ja kotilot eivät ole vahingollisia kasveille, vaan ovat jopa hyödyllisiä puutarhalle. Ne syövät muunmuassa pilaantuneita kasvinosia ja lannoittavat maata. Näitä ovat esimerkiksi ukkoetana ja pensaskotilo. Yleisimmät hävitettävät lajit ovat lehtokotelo, peltoetana, valepeltoetana ja jättimäinen tulokaslaji espanjansiruetana. Niiden tunnistamiseksi löytyy paljon tietoa netistä. Omasta pihastani en ole ikinä pensaskotiloa ainakaan tunnistanut, kaikki kotilot ovat joutuneet hävitettäviksi.

Tärkein torjuntakeino on kotiloiden ja etanoiden kerääminen. Etanoita voi olla vaikeampi löytää ja kerätä, mutta kotilot ovat helppoja kerättäviä. Itse laitan ne litran maitotölkkeihin ja tölkin täyttyessä heitän perään viinaa tai esim lasolia ja vien tölkit sekajätteeseen. Etanoiden kerääminen helpottuu, esimerkiksi laittamalla nurmikolle tai esiintymispaikoille laudan pätkiä. Aikaisin aamulla laudat voi kääntää ja kerätä etanat pois. Tätä kikkaa olen käyttänyt parin neliön kasvimaallani. Paras ajankohta kotiloiden keräämiseen on sateen jälkeinen myöhäinen ilta. Avuksi suosittelen otsalamppua. Saavat naapuritkin samalla ihmeteltävää, kun pyörit pehva pystyssä otsalampun kanssa pihamaalla. Kerääminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin keväällä, ennen kuin kotilot ehtivät lisääntymään.

Etanat ja kotilot pitävät kosteudesta ja ne liikkuvat iltaisin ja öisin. Puutarhan kastelu kannattaakin tehdä aamulla, jotta se ei innosta etanoita ja kotiloita liikkumaan ja lisääntymään. Toki, jos haluat keräillä kotiloita illalla, kannattaa ennen sitä kastella pihamaa, ellei sadetta ole saatavilla. Kastelu houkuttelee otukset pois piiloistaan.

Kivet ja korkea kasvillisuus antavat kotiloille paljon piilopaikkoja.

Kotilot ja etanat viihtyvät heinikoissa tai muuten suojaisissa paikoissa. Voikukkien lehtiruusukkeiden alla kotilot viihtyvät myös hyvin. Kannattaakin pitää nurmikko mahdollisimman lyhyenä ja siistiä pensaiden alustat ja kukkapenkit sekä kitkeä voikukat. Mikäli naapuri antaa oman pihansa villiintyä, on tilanne ikävä. Kotilot ja etanat kulkeutuvat naapurin tontilta omallesi sitä mukaa, kun niitä keräät. Silloin kannattaa harkita tontin rajalle jotain estettä. Maahan asti ulottuva lauta-aita estää tietenkin hyvin etanoiden ja kotiloiden tulon pihallesi. Jos aitaa ei kuitenkaan ole tai tule, voi esimerkiksi hamppukatteen levittää kaistaleeksi tontin rajalle. 30:n senttimetrin kaistale estää kotiloiden pääsyn pihallesi, koska ne eivät pääse liikkumaan katteessa. Hamppukate on melko edullista; Hankkijalta saa hamppukuivikkeen nimellä 140 litraa kokoon puristettua kuiviketta 9,40€. Hamppukatetta voi hyödyntää myös kasvimaalla, pensaiden juuressa tai vaikka mansikoiden alla. Kate samalla lannoittaa kasvimaata tehokkaasti, estää rikkaruohojen kasvua ja lämmittää kasvupohjaa. Tavallinen kuorikate ei käy tähän tarkoitukseen, sillä sen alla ja päällä etanat ja kotilot viihtyvät hieman liiankin hyvin.

Aita ja hiekkainen lähes kasviton maa pidättelevät hyvin kotiloiden kulkemista pihaamme. Hamppukuivikekaistale aidan edessä estäisi kaikkien kotiloiden pääsyn tontillemme, joten se on seuraavana hankintalistalla.

Etanoilla ja kotiloilla on myös luontaisia vihollisia. Rastaiden hätyyttely kannattaa jättää loppukesään, kun marjat kypsyvät, sillä ne käyttävät kotiloita ja etanoita ruuakseen. Lintuallas lisää lintujen määrää pihapiirissä. Myös jotkin koppakuoriaiset, sammakot, hiiret, myyrät ja päästäiset syövät etanoita ja kotiloita.

Vesiallas houkuttelee pihaan lintuja.

Kotiloiden ja etanoiden kulkemisen rajoittamiseen on myös erilaisia konsteja. Koivutervahajustemaalia voi levittää pari kertaa kesässä esimerkiksi kasvimaan reunuslautoihin, jolloin etanat ja kotilot eivät tule kasvimaalle. Myös kupariteippi kasvimaan ja ruukkujen ympärillä estää kotiloiden ja etanoiden pääsyn sinne. Teippiä myy esimerkiksi Class Ohlson. On myös olemassa muovisia etanaesteitä, joissa ne eivät pääse kulkemaan.

Nemaslug sukkulamatoja myy Biotus Oy. Madot tunkeutuvat etanan sisälle ja sairastuttavat etanan. Etanan kuoltua, madot menevät seuraavaan uhriin. Sukkulamadot levitetään kasvustoihin veden seassa kastelukannulla ja ne tehoavat hyvin valepeltoetanaan ja peltoetanaan, mutta eivät espanjansiruetanaan tai kotiloihin. Itse levitin sukkulamadot kahtena kesänä peräkkäin nurmikollemme ja kukkapenkkeihin ja se sai nurmikkomme kasvamaan paljon tuuheampana. Viime kesänä en matoja levittänyt, eikä etanoita juurikaan näkynyt. Madot toimivat parhaiten nuoriin etanoihin.

Ferramol rautafosfaatti- rakeet ovat mielestäni tehokkain keino etanoiden ja kotiloiden hävittämiseen. Ainetta saa käyttää myös luomuviljelyssä. Rakeet hajoavat tavallisiksi kivennäisiksi maaperään. Itse levitän rakeet kerran tai kaksi kesässä koko pihaan. Ensin toukokuussa ja mahdollisesti toisen kerran heinä-elokuussa, hieman tilanteesta riippuen. Viime kesänä levitin rakeet vain kerran. Helpointa rakeet on levittää kastelukannulla ilman suulaketta. Levitys kannattaa tehdä esimerkiksi sateen jälkeen illalla. Rakeiden huono puoli on niiden melko korkea hinta. Rakeita menee aika paljon jopa meidän rivitalopihallemme. Niitä kannattaakin ostaa kerralla isompi säkki, jos piha on suuri. Parasta olisi kimppatilaus naapureiden kanssa ja kaikki levittäisivät rakeet samaan aikaan pihoihinsa.

Rautafosfaattirakeita tekevät useat valmistajat ja niitä myydään useimmissa puutarhamyymälöissä ja rautakaupoista. Rautakaupoista löytyy edullisempia suursäkkejä.

(6) Kommentit

  1. jari says:

    Rautasulfaattia saa puuilosta 10kg säkki 99€

    1. Hanna says:

      Kiitoos vinkistä!

  2. Paula says:

    Mikä ero tuolla etanasyötillä ja etanarakeella on? Vai onko samaa ainetta, mutta eri valmistajat kutsuvat joko rakeeksi tai syötiksi?

    1. Hanna says:

      Enpäs osaa vastata. Mulla vain kokemusta Ferramol- valmisteesta

  3. Hannele Laine says:

    Mitä voi laittaa talveksi viljelylaatikoihin mihin ne mokomat pääsivät jo kiipeämään kesän aikana vaikka kuinka vahdittiin.

    1. Hanna says:

      Ferramol etanasyötti. Laitan yleensä syksyisin kasvimaille, niin ovat etanavapaat alkukesän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *