Huonekasvit

Esittelyssä soihtuköynnös (Aeschynanthus)

Ostin soihtuköynnökseni Prismasta tammikuun alussa. Ulkona oli pakkasta, joten käärin kasvin runsaaseen paperiin Prisman kukkienpakkauspisteellä ennen kotiin vientiä. Kasvi joutui kolmen viikon ötökkäkaranteeniin, vaikka se näyttikin terveeltä ja ötökkävapaalta.

Ostamani kasvi on jokin jalostettu hybridi, jonka tarkemmasta lajikkeesta ei ole tietoa. Luonnossa soihtuköynnökset elävät Kaakkois- Aasiassa, joten se pitää lämpimästä ja kosteasta ilmasta. Kasvi nauttiikin ilmankostuttimen läheisyydestä.

Talvella kasvin voi laittaa lepoon kuukaudeksi viileään ja valoisaan paikkaan. Lepokaudella kasvia ei kastella eikä lannoiteta. Omani laitan lepoon lopputalvesta autotalliin, sillä nyt kasvi on aloittamassa kukintaa. Kasvi voi kukkia parikin kertaa vuodessa torvimaisin kukin. Nyt kasvi pääsi vielä kasvilampun alle, jotta se jaksaa kukkia loppuun.

Kasvin lehdet ovat kirkkaan/ tumman vihreät, paksut ja nahkeat. Nimensä mukaisesti soihtuköynnös on köynnös, joka kannattaa laittaa amppeliin tai sille voi laittaa kasvutuen, jota pitkin kasvi kasvaa ylöspäin. Luonnossa kasvi kasvaa puiden oksilla päällyskasvina. Ajattelinkin laittaa kasville kukinnan ja levon jälkeen karkeampaan kasvupohjaan, johon laitan kolmasosan kookosta ja kaksi kolmasosaa perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Annan kasvin kuitenkin olla kevääseen asti kaupan mullassa, sillä kasvia ei saisi häiritä kukinnan aikana, jotta kasvi ei tiputa kukkiaan. Uuteen kasvupohjaan kasvi laitetaan kahden/ kolmen vuoden välein. Kaupan kasvupohja on vettäpidättävää, joten kastelun kanssa saakin olla tarkkana, ennen kuin saan vaihdettua kasvupohjan nopeammin kuivumaan. Märkä kasvupohja altistaa kasvin juurimädälle, joten päästän kasvupohjan kuivahtamaan kasteluiden välissä ja kastelen kasvia alakautta.

Soihtuköynnös pitää hieman happamasta kasvupohjasta, joten kasvupohjaan kannattaa laittaa happamoittavaa kaarnaa. Laimennettu kahviloraus silloin tällöin pitää myös kasvupohjan happamana. Lannoittaa ajattelin joka toisella kastelulla nyt kukinnan ajan ja keväällä ja kesällä lepokauden jälkeen.

Keväällä tai kesällä kasvia voi lisätä pistokkaista, jotka voi juurruttaa esimerkiksi semihydrossa perliitissä. Kasvi pitää runsaasta valosta, mutta eteläikkuna on sille kesällä liikaa. Mikäli kasvia ei laita lepoon talvella, hyötyy se lisävalosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *