Alocasiat eli juurakkovehkat tekevät juuriensa sekaan mukuloita. Kun alocasian istuttaa suurempaan ruukkuun, voi mukulat kaivaa esiin kasvupohjasta ja irrottaa ne juurakosta esimerkiksi terävällä ja puhtaalla veitsellä. Juurimukulat ovat pyöreähköjä palluroita, jotka kehittyvät juuresta ja joista saa kasvatettua uusia kasveja. Juurimukuloiden avulla kasvi leviää ja talvehtii ja ne toimivat myös vararavintona.
Juurimukulat kannattaa istuttaa johonkin kasvupohjaan juurtumaan, vedessä mukula helposti mätänee. Monet laittavat mukulat kosteaan sammaleeseen kehittymään, mutta itse olen tykännyt perliitistä. Perliitti on kuumentamalla paisutettua, huokoista ja valkoista lasia ja se johtaa hyvin vettä. Bakteerit elävät perliitissä huonosti, mikä on mukuloiden kannalta hyvä asia. Laitan perliittiä läpinäkyvään astiaan reilun kerroksen. Mitä isompi mukula on, sitä enemmän laitan astiaan perliittiä. Astian pohjalle kaadan vettä, niin että veden pinta nousee noin sentin/ kahden korkeuteen. Vedenpinnan korkeuden näkee läpinäkyvän astian reunojen läpi. Mukula laitetaan astiaan niin, että sen suippo pää tulee ylöspäin ja se jää ihan hieman näkyviin kasvupohjan pinnalla. Veden pinta astiassa ei saisi olla suorassa kosketuksessa mukulaan, vaan mukulan alareuna jää veden pinnan yläpuolelle.
Astia kannattaa laittaa runsaaseen valoon, mutta ei suoraan keskipäivän auringon paahteeseen. Aamu- tai ilta-aurinko sopii mukuloille paremmin. Mikäli olen asialla talvella, pitää mukula-astia laittaa keinovalon alle.
Kasvuunlähtö alocasialla on kiinni myös lämpötilasta. Lämpimässä kasvuunlähtö on yleensä nopeampaa ja varmempaa. Patterin viereen astiaa ei kuitenkaan kannata laittaa, alkuun lähtenyt kasvi voi liian lämpimässä nuupahtaa. Lämpöä voi tuottaa myös lämpömatolla. Kannattaa huomioida, että lämpömaton päällä vesi haihtuu astiasta nopeasti ja vettä tarvitsee lisätä usein.
Korkea ilmankosteus myös houkuttelee mukulaa lähtemään kasvuun. Juurrutusastian voi laittaa kokonaan kirkkaan muovipussin tai laatikon sisään ja näin saa aikaan kosteat olot astian ympärille. Kosteutusta voi lisätä sumuttelemalla hieman vettä pussin/ laatikon sisään. Pussia/ laatikkoa kannattaa avata päivittäin tuulettumaan. Mukuloita on hyvä seurata, etteivät ne lähde homehtumaan tai mätänemään.
Kuinka kauan sitten mukulan kasvuunlähtö kestää? Vaikka olot olisivat optimaaliset, voi kasvuunlähdössä kestää. Myös eri lajikkeilla voi olla eroja nopeudessa. Itsellä alocasian mukuloilla on kestänyt liikkeelle lähdössä pari viikkoa- kuukausia. Kun alocasia alkaa kasvaa, on astiaa hyvä käännellä valoon nähden. Alocasia kääntyy voimakkaasti valoa kohti. Jos valo tulee sivusta, alkaa alocasia kasvaa vinoon, ellei sitä kääntele muutaman päivän välein.
Mukulan lopullisen istutuksen kanssa kannattaa odottaa, että mukula kasvun lisäksi alkaa tehdä myös juuria. Kun juuria ja uutta kasvua on tullut, voi mukulan istuttaa omaan ruukkuunsa. Kasvupohjaksi kannattaa laittaa melko karkea kasvupohja, jotta alocasian juuret viihtyvät hyvin. Itse laitan alocasioille seoksen, jossa on reilu kolmasosa kookosta ja vajaa kaksi kolmasosaa perliittiä, hydrosoraa ja kaarnaa. Mielestäni alocasiat rakastavat kaarnaa, joten laitan sitä niille reippaasti.
Alocasialle pitäisi valita valoisa ja lämmin kasvupaikka. Sitä ei kannata talvella laittaa tuuletusikkunan tai ulko-oven viereen. Liian pimeä tai kylmä kasvupaikka saa alocasian kuolettamaan maanpäälliset osansa. Talvella suosittelen alocasialle lisävaloa, jotta kasvi jaksaa pitää lehtensä talvellakin.
Hei, minulla on alocasia pollyn mukula ja se teki ekan lehden, mutta ilmeisesti oli liian kylmä kohta ja se nuutahti ja muuttu ruskeaksi, mukulassa kuitenkin on juuret niin kasvattaako se uusia lehtiä vai onko peli menetetty sen kohdalla?
Tarpeeksi kun tarjoat valoa, lähtenee uudestaan kasvuun. Voi tosin kestää..