Huonekasvit

Avoin terraario kasveille

Ostin viime viikolla noin 6:n litran kirkkaan ja päältä avonaisen lasiastian ja päätin tehdä siitä pienen avoimen terraarion kasveille. Halusin terraan hieman japaniviboja, mikä vaikutti kasvivalintoihin ja koristeisiin.

Kasvupohjaksi laitoin kuutisen senttiä terrakotan väristä Wurth imeytysraetta, jota ostin Puuilosta. Rae on poltettua savea ja imee itseensä paljon vettä, joten terraariota tarvitsee varmaankin kastella melko harvoin.

Imeytysrae luovuttaa kosteutta kasveille tasaisesti ja näyttää mielestäni kivemmalta lasin läpi kuin multa. Imeytysrae on vaaleampaa kuivana kuin märkänä, joten lasiastian läpi näkee, kun kasvupohja alkaa kuivua. Koristeeksi imeytysrakeen päälle laitoin muutamia pyöreäreunaisia kiviä ja pihamaalta kiven päältä kerättyä sammalta. Sammaleen pesin kuumalla vedellä ennen terraan laittoa, jotta mahdolliset ötökät saivat kyytiä.

Imeytysrakeen tilalla voi käyttää esimerkiksi seramista, joka on myöskin poltettua savea. Toki multaakin voi terraarioon laittaa, mikäli se tuntuu kotoisammalta. Silloin kannattaa terraarion pohjalle kaataa ainakin parin sentin salaoja kevytsorasta. Mullan päälle voi laittaa esimerkiksi sammalta, hiekkaa, simpukoita, kiviä tai vaikka vanhoja nappeja koristeeksi. Mullaksi kannattaa valita jokin hiekansekainen multa, johon voi sekoittaa hieman kevytsoraa.

Kasveiksi halusin valikoida korkeasta ilmankosteudesta pitäviä kasveja, jotka sopivat japaniteemaan. Niinpä laitoin terraan pieneksi parturoidun unelman, joka muistuttaa hieman pientä havupuuta sekä sen juurelle pienen valkoisen pitsilehden, joka erottui kauniisti savirakeesta. Istutin myös kirpputorilta ostamani pienen heinän näköisen kasvin, jonka lajista minulla ei ole mitään tietoa.

Ennen istutusta poistin kasvien juurakoista kaiken mullan, koska multa olisi sotkenut nätin imeytysrakeen. Ensin irroitin multaa varovasti sormilla juuripaakusta ja sitten pesin loput mullat pois huljuttelemalla juurakkoa vesiämpärissä. Istutin kasvit normaalisti imeytysrakeeseen ja lopuksi kastelin kasvupohjan ja sumutin kasvit. Sijoitin terraarion kasvilampun alle.

Lasiastiassa on hieman korkeampi ilmankosteus kuin huoneilmassa. Ilmankosteutta saa lisättyä laittamalla lasiastian yläaukon päälle yöksi jonkin kannen, kuten lautasen tai kirjan. Tällöin kosteus ei pääse haihtumaan astian aukon kautta, vaan jää hellimään kasveja. Mikäli terraarioon laittaa kuivasta pitäviä mehikasveja tai kaktuksia, suuaukkoa ei saa peittää, jotta kasvit eivät mätäne. Mehikasviterrassa aukon pitää olla tarpeeksi suuri, jotta ilma pääsee kunnolla kiertämään.

Terraarioita pitää kastella maltillisesti, koska liika vesi ei pääse terraariosta ulos, vaan jää sen pohjalle ja mädännyttää helposti kasvien juuret. Mehikasveille riittää jopa pelkkä sumuttelu kastelun sijasta. Avoinkin terraario pysyy kosteana pidempään kuin kukkaruukku, joten kasvien kasteluntarve on pienempi kuin avotilassa kasvavien kasvien. Täysin umpinaista terraariota kastellaan todella harvoin ja silloinkin sen voi tehdä sumuttelemalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *