Huonekasvit

Biohiiltä huonekasveille

Kaupallinen yhteistyö Vpluxin kanssa.

Biohiili on tavallisen hiilen näköistä mustaa rouhetta.

Biohiiltä tuotetaan 400-800°C:n lämpötilassa pyrolyysilla. (Mitä se ikinä onkaan) 😀 Se on erittäin huokoista, joten se pystyy varastoimaan itseensä valtavan määrän vettä ja sen mukana ravinteita. Kasvien kasvupohjaan laitettu biohiili vapauttaa kosteuden ja ravinteet hitaasti ajan kanssa kasvien käyttöön.

Liian hyvin hengittävässä saviruukussa värinokkoseni on kärsinyt kuivuudesta koko talven. Kasvi saakin olla tämän kevään ensimmäinen ruukunvaihtopotilas. Vaihdan sen hieman isompaan Elhon mustaan muoviruukkuun, joka pidättää paremmin kosteutta. Samalla kasvi saa annoksen biohiiltä.

Biohiili myös kuohkeuttaa kasvupohjaa, pidentää kasvin kasteluväliä, eikä haise. Se on paljon huokoisempaa, kuin esimerkiksi tavalliset grillihiilet. Biohiili nostaa kasvualustan pH:ta, joten happamasta tykkääville sitä ei kannata laittaa tai sitä pitää ainakin annostella maltillisemmin. Puutarhassa jättäisin antamatta biohiiltä esimerkiksi pensasmustikalle tai alppiruusulle ja annostelisin sitä maltillisesti lievästi happamasta tykkääville viherkasveille, kuten vehkoille. Vastapainoksi kasvupohjaan voi laittaa kaarnaa, joka taasen happamoittaa kasvualustaa.

Kasvupohjaksi värinokkoselle laitoin kookos- perliitti- hydrosora- kaarna- biohiiliseoksen.

Huokoinen rakenne antaa hyvän kasvualustan esimerkiksi mikrobeille ja mykorritsasienelle. Luonnossa 90% maapallon kasveista kehittää symbioosin mykorritsasienten kanssa. Sieni lisää kasvin juurten veden- ja ravinteidenottokykyä. Kasvualustassa olevat mikrobit taas lisäävät kasvin taudinkestävyyttä ja yhteyttämiskykyä.

Ennen käyttöä biohiili pitää aina ladata ravinteilla. Ilman lataamista hiili saattaa imeä kasvupohjasta kaikki ravinteet sisuksiinsa ja jättää kasvit ilman ravinteita. Litraan hiiliä sekoitetaan puoli litraa lannoitevettä. Lannoitteena voi käyttää mitä vain orgaanista lannoitetta ja/tai vaikka merilevää. Hiilen annetaan vettyä nesteessä vuorokauden ajan, jonka jälkeen sen voi käyttää.

Biohiiltä annostellaan huonekasville noin 5-10% muun kasvupohjan tilavuudesta. Happamasta tykkääville annetaan hieman vähemmän ja emäksisestä tykkääville hieman enemmän.

Lähes kaikki kasvini ovat mullattomissa kasvualustoissa, joista puuttuu mullassa olevat mikrobit ja mykorritsat. Niinpä ajattelin nyt kevään aikana ruukunvaihdoissa lisätä kasvupohjiin biohiiltä. Merilevän lisäksi laitan latausveteen Microbe Lifen Organic Photo Plus liuosta, jossa on kasveille hyödyllisiä mikrobeja. Ajattelin myös hankkia vielä Biolanin mykorritsa-rouhetta, jonka sekoitan kasvupohjiin hiilen sekaan. Rouhetta myy esimerkiksi Vplux.

https://www.vplux.fi/fi/product/biolan-rootgrow-mykorritsa-150gr/10882

Mikäli haluat lisätä kasvualustan vedenpidättävyyttä, kannattaa kasvupohjaan laittaa pienirakeista biohiiltä. Mikäli haluat saada kuohkeutta kasvupohjaan, kannattaa laittaa isompirakeista biohiiltä. Karkeaa hiiltä (5-15mm) saa esimerkiksi Vpluxilta. Hiiltä saa pienemmäksi kaulitsemalla hiilimurua pussin lävitse. Biohiili maksaa siellä 2€/l. Kymmenen litran säkki maksaa 15€.

https://www.vplux.fi/fi/product/carbons-grow-biohiili-1l-ei-pesty/13063

Ruukunvaihdon jälkeen värinokkonen pääsi vielä suihkuun ja kasvupohja kasteltiin kunnolla.

Kun hiili on ladattu ravinteilla ja sitä on lisätty kasvupohjaan, kannattaa lannoittaminen jättää väliin hetken aikaa. Vettä sitova hiili lisää myös hieman kasteluvälejä, mikä kannattaa huomioida. Vettä imevän biohiilen lisäksi kasvupohjaan kannattaa lisätä jotain vettäpäästävää ainesta, kuten perliittiä tai kevytsoraa. Näin välttelet paremmin liikakastelun aiheuttamia tuhoja. Biohiiltä voi käyttää niin multaviljelyssä kuin mullattomassakin kasvattelussa ja vesiviljelyynkin sen sanotaan kelpaavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *