Huonekasvit Kukkakaupat

DIY terracotta planter

Onko netissä vastaasi tullut savista vesiastiaa, jonka ulkopuolelle on kiinnitetty kasveja ja esimerkiksi sammalta narulla? Astia on täynnä vettä. Kyse on terraplanterista, joka on nyt trendikäs ja löytyy kohta kenties kodeista meillä Suomessakin. Valmis terraplanter maksaa paljon, mutta sellaisen voi yrittää tehdä itsekin. Tässä ohjeet sellaisen tekemiseen.

Laitoin kasveille kiinnitysnarut sitomalla juutti-rautalankaa ruukun ympärille. Sitten vain ujutin kasvien varret ruukun ja narun väliin. Naru ei saa olla liian kireällä, ettei kasvien varret vahingoitu, mutta ei tietenkään liian löysälläkään, jotta kasvit pysyvät ruukun kyydissä.

Terracotta planter on kaikessa yksinkertaisuudessaan savesta tehty lasittamaton astia täynnä lannoitevettä. Kun astian ulkopuolelle istuttaa kasveja, ne kiinnittyvät juurillaan astian ulkopintaan, kunhan niitä ensin autetaan jollain kiinnitysnarulla. Naru voi olla helposti piilotettavaa ohutta ompelulankaa tai siimaa tai sitten näkyvämpää paksumpaa narua. Omaani hankin Bauhausista Nelson Gardenin juuttinarua, jonka sisällä on rautalankaa. Naru maksoi 5,95€/ 5m ja se oli oikein kätevää käytössä. Laitoin lankaa kolme löysähköä erillistä kierrosta ruukun ympärille.

Metallilanka juuttipäällysteellä osoittautui käteväksi naruksi kasvien kiinnittämiseen ruukun ulkopintaan.

Kosteus haihtuu ruukun ulkopinnan kautta, jolloin kasvien pitäisi pärjätä saviruukun ulkopuolella ilman kasvupohjaa ja kastelua. Itse suhtaudun tähän hieman skeptisesti ja epäilen, että kasvit alkavat nuokkua ruukun ulkosyrjässä janoisena. Aika näyttää, onko rakennelma elinkelpoinen. Ainakin alkuun aion sumutella kasveja päivittäin. Toki kasvivalinnoilla voi vaikuttaa onnistumisprosenttiin. Voisi kuvitella, että hetkellisessä kuivuudessa selviävät kasvit viihtyisivät paremmin terracotta planterissa kuin kosteaa kaipaavat kasvit. Samoin luonnossa epifyytteinä muiden kasvien rungoilla ja oksilla elävät kasvit, kuten hoyat ja köynnösvehkat pärjännevät ruukun ulkopinnalla, aika näyttää..

Kasvien juuret tarttuvat helpommin karheaan pintaan.

Terracotta planterin teko alkaa oikeanlaisen ruukun etsimisellä. Periaatteessa astiaksi käy mikä tahansa savinen tai betoninen reijätön astia. Savisen astian alle kannattaa laittaa lautanen, sillä kosteus voi tulla astian läpi ja tuhota tason ruukun alla. Ostamassani ruukussa on puinen alustautanen valmiina kiinni. Helpoimmalla pääset, jos löydät lasittamattoman ruukun, mutta lasitteen voi myös hioa pois karkealla hiekkapaperilla. Ilman lasitettakin oleva ruukku kannattaa kevyesti hioa sekä sisä- että ulkopuolelta; tämä helpottaa veden imeytymistä saviastiaan. Oman ruukkuni (Paros deluxe) löysin Bauhausista ja se maksoi 14,95€.

Hioin karkealla hiekkapaperilla lasitteen pois ruukun sisäpinnalta (paitsi pohjasta) ja hieroin myös ulkopinnan huokoisemmaksi polttamisen jäljiltä. Tässä ruukussa lasitetta/ pinnoitetta oli vähän, joten selvisin vähäisellä hionnalla. Mikäli etsit edullisempaa ruukkua, Jyskissä on myynnissä Ejlev-terracottaruukku, joka näyttäisi pohjasta umpinaiselta ja kevyesti pinnoitetulta. Ruukun halkaisija on 14cm ja se maksaa vain 5€. Kalliin ystävälle löysin esimerkiksi hienon Serax Terrazzo- ruukun Ellokselta, joka maksaa 60€.

Karhea hiekkapaperi jättää ruukun pinnan rosoisemmaksi ja kasvien on helppo kiinnittyä siihen. Myös mahdollinen lasitus irtoaa nopeammin karhealla hiekkapaperilla. Mitä enemmän jaksat ruukkua hioa, sen paremmin vesi ruukun rakenteessa kulkee.

Hiomisen jälkeen huuhdoin ruukun vedellä ja upotin sen väärin päin lämpimään veteen useaksi tunniksi. Näin ruukku kastui varmasti tasaisesti ja läpikotaisin. Käänsin ruukun, täytin sen lämpöisellä vedellä ja kaadoin sinne annostusohjeen mukaan orkidealannoitetta. Riippuen hieman kasveista, voit käyttää esimerkiksi mietoa Puutarhan Kesä- lannoitetta. Ruukussa oleva vesi pitää vaihtaa aika ajoin.

Ruukku vettymässä.

Olin ostanut kaksi Hoya carnosa Tricoloria ja yhden Hoya carnosa Publicalixin Bauhausista. Siellä oli kolme kasvia kahden hinnalla-tarjous, joten posliinikukat maksoivat yhteensä vain hieman alle 12€. Jokaisessa ruukussa oli 5 taimea, joten sain yhteensä 15 kasvia, kun erottelin kasvit toisistaan. Tämän jälkeen ravistelin ensin isoimmat mullat irti juurakoista ja pesin juurakon ämpärissä mahdollisimman puhtaaksi mullasta. Sitten aloin asetella kasveja ruukun ympärillä oleviin juuttinaruihin mahdollisimman tasaisin välein. Posliinikukkien lisäksi kiinnitin ulkopinnalle kotoa löytyvää kultaköynnöstä, juorua ja herttaköynnösvehkaa. Naavatillandsiaa käytin muiden kasvien juurien peittämiseen. Osalla pistokkaista oli jo juuret, osalla ei. Märkää sammaltakin laitoin hieman sinne tänne, se pitää ulkopinnan ja kasvien juuret kosteampana siihen asti, kunnes kasvit ovat kotiutuneet. Sammal oli elävää sammalta Reptilemaniacsilta. Se on kätevänä levynä, jota on helppo kiinnittää ruukun ulkopintaan narulla.

Naavatillandsia peitti hyvin muiden kasvien juuret

Pesin koko rakennelman vielä kerran lämpimässä suihkussa ja jätin valumaan tunniksi kylpyhuoneen lattialle. Veteen laitoin puoliksi kellumaan yhden ilmakasveistani, vaikka se taitaa tykätä jatkuvasta vesikosketuksesta kyttyrää. Tilasin www.fisktank.fi- kaupasta veteen kelluvia vesikasveja; kellusaniaista ja amerikankilpukkaa, jotka maksoivat yhteensä 12€. Samaan kuormaan otin vielä Prodac- vesikasvilannoitetta ja Alga Controll levänestoainetta. Niihin ja postikuluihin meni hieman alle 20€.

Ajattelin pitää ruukkua nyt alkuun ainakin pari viikkoa kasviteltassa keräämässä kosteutta ja nauttimassa lämmöstä ja valosta. Loppusijoituspaikaksi valikoitui keittiön pöytä, jonne juuri sain viriteltyä myös kasvivalon. Seuraksi keittiöön ruukulle tulee muutama amppelikasvi. Keittiössä on vesihana lähellä, joten painavaa vesiastiaa ei tarvitse kantaa pitkää matkaa, kun vesi pitää vaihtaa.

Loppuhinnaksi kasveille, hiekkapaperille, ruukulle, lannoitteille , levänestoaineelle, postikuluille, sammaleelle, ja narulle tuli päälle 70€. Rahaa voi säästää jättämällä levänestoaineen hankkimatta ja vaihtamalla vettä useammin. Myös edullisemman ruukun valinnalla voi vaikuttaa paljon lopulliseen hintaan. Ruukun ulkopintaan kiinnitettäviä kasveja ei tarvitse välttämättä ostaa, jos ottaa pistokkaita jo omistamistaan kasveista. Myös kelluvat vesikasvit voi jättää ostamatta tai ostaa niitä vähemmän, ne leviävät yleensä nopeasti. Mikään ei estä laittamasta ruukkuun veteen pistokkaita koristeeksi ja samalla juurtumaan.

Sammal ei myöskään ole pakollinen hankinta tai sitä voi kerätä itse. Sammal pitää kasvien juuret kosteana ja edistää erittämällään hormonilla juurten kasvua. Muistathan, että sammaleen nostoon tarvitset maanomistajan luvan. Kerätty sammal kannattaa huuhtoa tulikuumalla vedellä ennen käyttöä. Rautalanka-juuttinaru ei myöskään ole pakollinen ostos, naruna/lankana voi käyttää mitä vain kotoa löytyvää, kestävää sidontamateriaalia. Ylimääräiset kulut karsimalla, terracotta planterin lannoitteineen pystyy tekemään reilulla kympillä, jos vain kasvit järjestyvät omasta kodista tai naapurilta. Nyt ajattelin rauhassa seurailla tekelettäni ja parin viikon päästä palaan kertomaan, miten kasveilla sujuu ruukun pinnalla.

Edit 1.12.2020 Niinhän siinä kävi, ettei kosteus kulkenut tarpeeksi hyvin ruukun ulkopinnalle ja kasvit alkoivat nuupahtaa. Otin kasvit irti ruukusta ja yritin korjata tilanteen hiomalla timanttiterällä uurteita ja koloja ruukun sisäpinnalle. Hioin myös ruukun ulkopintaa lisää, mutta kosteus ei mennyt silloinkaan ruukun läpi.

Koska kasviasetelma ruukun ulkopinnalla näytti niin kivalta, muutin suunnitelmaa. Reptilemaniacsilta tilasin lisää sammallevyä ja vuorasin ensin ruukun ulkopinnan kauttaaltaan sammaleella. Sammaleelle tuli hintaa noin 14€. Sammaleen kiinnitin samaisella juuttinarulla , kuin aikaisemmassakin versiossa.

Laitoin kasvit takaisin kiinni ruukkuun ujuttamalla niiden juuret ja varret narujen ja sammalen alle. Tämän jälkeen vein ruukun suihkuun, kastelin sammalen läpikotaisen ja täytin ruukun vedellä. Ajatuksena on, että ruukku viedään jatkossa suihkuun noin kerran viikossa, riippuen siitä, kuinka nopeasti sammal kuivuu. Laitoin ruukun alle ison lautasen, jotta sammaleesta mahdollisesti valuva vesi ei eksy pöytäpinnalle. Vesi ei ole ruukussa välttämätöntä, mutta omaani on vielä tulossa vesikasveja. Ruukussa oleva vesi nostaa myös paikallisesti ilmankosteutta, mikä lisää kasvien viihtyvyyttä ruukun ulkopinnalla, vaikka kosteus ei ruukun läpi tulekaan. Hieman jäi kaivelemaan, onnistuisiko kosteuden siirtyminen ruukun läpi tavallisessa tiilenpunaisessa terracottaruukussa. Jossain kohdin yritän viritellä sellaisesta toisen samantyylisen viritelmän.

Edit 4.12.2020: Kelluvat vesikasvit kellusaniainen ja amerikankilpukka näyttivät kivoilta ruukussa. Keltaiset pitäisi vielä noukkia pois. Nyt alkoi elää idea vesikasviakvaariosta…

Edit 9.4.2021: Jonkin aikaa jaksoin sumutella sammalen kerran päivässä ja kolmen päivän välein kastelin ulkopinnan kasvit suihkussa. Terraplanter jäi lopulta hieman huonolle hoidolle ja osa kasveista pääsi kuivumaan. Ostin vesikasveille oman lasimaljan ja istutin hoyat kukkaruukkuihin ja purin terraplanterin. En millään muistanut kastella sitä tarpeeksi usein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *