Huonekasvit

Ehdin muuttaa kasvit ennen pakkasia

Päätimme taas muuttaa, kun löysimme entistä taloa isomman talon, jossa oli sama vuokra kuin vanhassa. Näin sain paljon lisää tilaa kasveille ja kasvikaupalle ja mikä parasta, isommallekin määrälle ystäviä. Entisen kodin piha oli myös ankea: soraa, sammalta ja rikkaruohoja. Uudessa kodissa piha on nurmea ja pihasta löytyy pari kukkapenkkiä ja kasvimaa.

Hauskaa oli, että talosta oli vuokraisännälle tullut yli 70 yhteydenottoa ja hän päätyi vuokraamaan talon minulle. Syynä olivat kuulemma huonekasvini; talon entinen emäntä oli halunnut antaa talon minulle, jotta talo taas täyttyisi kasveista. Kun kävin vuokraisännän luona allekirjoittamassa vuokrasopimuksen , sain myös samalla tutustua rouvan huonekasveihn. Niitä olikin paljon ja kasvit olivat huippukuntoisia. Rouva kastelee kasvinsa sadevedellä, olisiko siinä kasvien hyvinvoinnin salaisuus. Erityisesti kasveista jäi mieleen valtava kolmivuotias joulutähti ja upea 40-vuotias marraskuunkaktus. Harmittaa, kun en tajunnut ottaa valokuvia upeista isoista kasveista.

Virallinen vuokrauksen alkupäivä oli 24.11.2023, mutta koska asunto oli tyhjillään, sain vuokraisännältä avaimet jo paria viikkoa aikaisemmin ja luvan viedä kasveja taloon jo ennen virallista vuokrauksen alkupäivää. Näin sain muutettua kasvit suojakelillä marraskuun puolessa välissä.

Muutin kasveja kolmena päivänä, kun keli oli vielä plussan puolella. Isoimmat kiikutin uuteen kotiin, kun mittari näytti +6°C. En suojannut kasveja tuolloin mitenkään vaan taktiikkani oli nopea eteneminen kasvilaatikon kanssa ulko-ovelta autoon ja päinvastoin. Auton lämmitin hyvin ennen kasvien kuljetusta. Nyt olen seuraillut kasvien vointia ja näyttäisi siltä, että kaikki kasvit, paitsi peikonlehti ja neulavehka ovat selvinneet matkasta hyvin. Peikonlehden pari lehteä hieman nuupottaa, saapi nähdä kuinka niiden käy. Neulavehka on kellastuttanut muuton jälkeen useamman lehden nopealla temmolla. Toki se voi olla jotain muutakin, kuten liikakakstelua tai muuttostressiä.

Pienemmät kasvit kuljetin uudelle talolle, kun lämpömittari näytti +2°C. Laitoin kasvit muuttolaatikoihin ja levitin jokaisen laatikon päälle viltin. Taas auto oli valmiiksi lämmin, kun lastasin kasveja autoon. Kaikki kasvit näyttävät selvinneen matkasta oikein hyvin. Kauhealla loppukirillä sain vietyä kasvit ennen pakkasten alkua uuteen paikkaan. Kasvien vientipäivänä oli +2°C ja seuraavana päivänä -13°C.

Jätin kasvit uuden talon olohuoneen lattialle isoksi rykelmäksi. Osa kasveista sai jonkin verran valoa ikkunoista ja ikkunasta kaukana oleville laitoin 40W raksavalon hengen pitimiksi. Osa kasveista ehti alkaa hieman oirehtia sijoituspaikan hämäryyteen; lehtiä on kellastunut ja varissut, mutta melko hyvin kasvit pärjäsivät reilu pari viikkoa heikommalla valomäärällä.

Nyt olemme eilen muuttaneet lopullisesti uuteen kotiin ja alkaa armoton kasvitetris, kun yritän löytää jokaiselle kasville paikan. Kasvivaloja saa myös viritellä aika lailla, sillä talo on 80-luvulla rakennettu, ja silloin ei harrastettu isoja ikkunoita. Iso osa ikkunoista on myös pohjoisen puolella, jolloin valoa ei ole kasveille talvella tarpeeksi, joten parille eteläikkunalle pääsevät vain harvat ja valitut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *