Puutarha

Elokuu pihamaalla

Vuokraomakotitalomme piha on etupäässä soraa ja siellä täällä rehottavia rikkakasveja. Muutimme taloon talvella ja piha on entisten asukkaiden jäljiltä kovin laittamaton. Emme tiedä kuinka kauan talossa saamme asua, sillä omistaja on miettinyt talon myymistä, joten en halua laittaa pihaan kauheasti rahaa kiinni. Muutama ilon tuoja pihasta kuitenkin löytyy.

Kylvin keväällä unikonsiemeniä betoniseen ojarumpuun. Renkaassa oli jotain kasvupohjaa, mutta laitoin pinnalle reilu viitisen senttiä uutta multaa ennen kylvöä. Siemenet itivät niin hyvin, että kasvustoa piti harventaa keväällä suurella kädellä. Siltikin unikot jäivät melko lähekkäin toisiaan, mikä vaikutti kasvien kokoon pienentävästi. Unikkopenkki on kärsinyt pitkin kesää laiskasta kastelu- ja lannoituskädestäni ja kasvit ovat kuihduttaneet paljon alimpia lehtiään. Penkissä kasvutilasta unikoiden kanssa kilpailee myös muurahaisyhdyskunta. Muurahaiset ovat myllänneet unikoiden juuristossa ja niinpä myrskytuulessa osa unikoista kaatui vaakatasoon. Olin jo pätkimässä kaatuneita varsia, kun tajusin vaaka-asennon innostaneen useammankin unikon tekemään uusia kukkavarsia. Latvoin myös unikoita viikko sitten ja useampi latvottukin unikko on lähtenyt uudelleenkukkimaan. Nyt olen antanut niille vettä ja ravinteita lähes päivittäin. Kasvusto on silti jo aika ränsistynyt. Olen kerännyt muutamasta kuivuneesta siemenkodasta siemeniä ensi vuoden varalle.

Isäntä putsasi keväällä rikkaruohoista ja muutenkin siisti yhden pienen kukkapenkin. Keräsin sen reunoille pihasta keväällä kukkivaa, matalakasvuista sammalleimua ja alkukesästä kukkivaa keltakukkaista pienikasvuista maksaruohoa. Nostin juurineen ylös jokusia päivänkakkaroita, joita sinnitteli siellä täällä sorapihalla ja istutin niitä kukkapenkin etureunaan. Ne ovat kukkineet kivasti koko kesän. Ostin muutamalla eurolla kolme eriväristä petuniaa, jotka lykkäsin myös kukkapenkkiin. Niistä punainen kuolla kupsahti, violetti sinnittelee ja valkoinen kukoistaa. Olen silloin tällöin poistanut kuihtuneita kukkia kasveista, jotta niiden energia ei menisi siementen tuotantoon. Kesän mittaan kukkapenkistä lähti kasvamaan pari villiviiniä, joita olen ohjaillut kasvamaan kuistin seinää pitkin ylöspäin. Villiviini on nopea kasvaja ja sen voi leikata vaikka vuosittain syksyllä alas, jos ei halua siitä liian isoa ja villiä. Kukkapenkkiä olen kastellut harvakseltaan lannoitevedellä. Rikkaruohoja penkistä on saanut aikalailla kitkeä, isännän kitkeminen keväällä on ollut ilmeisen pinnallista. 😀

Mansikantaimille sain keväällä Vpluxilta koekäyttöön huopakankaisen mansikkaruukun, jossa on tilaa noin kymmenelle mansikalle. Ruukussa on kantokahvat siirtämistä varten, joten sen voi viedä varjoisampaan paikkaan esimerkiksi reissun ajaksi, jolloin ruukku ei pääse kuivumaan paahteessa reissun aikana. Mansikat ja puskat pysyvät ruukussa siisteinä, kun ne eivät ole kosketuksissa maahan. Talveksi ruukun voi kantaa kellariin tai viileään varastoon. Omalleni ajattelin ostaa hieman hallaharsoa talveksi, niin mansikat eivät pääse paleltumaan ruukussa. Mansikantaimet ostin pieninä ja kukkivina keväällä ja nyt niiden kukinta on loppunut. Kukkimisen jälkeen taimet ovat lähteneet kovaan kasvuun ja olen poistanut niistä paljon rönsyjä. Itse sain puskista tänä kesänä kaksi mansikkaa, sillä pihassamme vierailee mansikkarosvo. Rosvo syö mansikan karoineen päivineen ja yleensä puoliraakana. Epäilen rosvoksi jänistä tai oravaa, mutta en ole vielä saanut varasta kertaakaan kiinni itseteossa.

Blokgarden vuokrakasvimaista on alkanut pikkuhiljaa nousta satoa. Edellisvuosiin verrattuna sato on mielestäni jonkin verran myöhässä. Olen kuitenkin kerännyt jo pari kesäkurpitsaa ja kurkkua sekä roimasti tomaatteja. Mangoldia on kerätty pitkin kesää ja salaatit on jo syöty kokonaan. Basilikaan on kuitenkin iskenyt jokin otus, sillä sen lehdet menevät parempiin suihin. Kasvimailla on kääpiösamettikukkaa karkoittamassa tuholaisia ja houkuttelemassa pölyttäjiä. Sen kukat ja lehdet ovat oivaa maustetta/ koristetta salaattiin. Tuholaisia ei basilikansyöjän lisäksi kasvimailla ole ollut. Ostin alkukesästä kasvimaalle hamppukatetta ja se on todellakin pitänyt kosteuden allaan kasvupohjassa. Kasvimaita on joutunut kastelemaan todella vähän koko kesän aikana. Kasvimaan lannoittaminen jäi alkukesästä liian vähäiseksi ja moni kasvi kellastutti alimpia lehtiään. Nyt olen lannoittanut kasvimaita innokkaammin ja kellastuminen on loppunut. Tomaatintaimien ympärille ripottelin myös kalkkirakeita jossain kohdin kesää. Hamppukate on pitänyt rikkaruohot poissa kokonaan. Harakanpoikaset kävivät napsimassa kypsyviä tomaatteja, joten laitoin kasvitukiin kertakäyttösadetakista repimiäni muovisoiroja heilumaan tuulessa tomaattien yläpuolelle. Olen myös kerännyt tomaatit heti, kun ne kypsyvät. Ongelma vaikuttaa selätetyltä.

Vanha omenapuu kukki runsaasti keväällä. Puu on rungostaan pahasti haljennut, mutta on jaksanut tehdä silti paljon omenoita. Puussa on valitettavasti muumiotautia, joka mädännyttää omenat. Kaikki omenat eivät ole kuitenkaan menneet pilalle muumiotaudista, mutta lähes jokaisessa on asunut joku toukka. Omenat menevätkin siis mehuksi. Puuta ei ole hoitoleikattu vuosikausiin. Keväällä leikkasin muutamia kuolleita oksia siitä pois, mutta korkeanpaikankammoni esti isojen tikkaiden käytön. Niinpä sain poistettua vain alhaalla roikkuvia risuja.

Syksyllä ajattelin levittää muutamaan paikkaan niittykukkien siemeniä. Se on edullinen ja helppo tapa saada pihaan hieman väriä ja niittykukat houkuttelevat pihaan myös pölyttäjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *