Kaupallinen yhteistyö Viherkasvitori.fi kanssa
Aitopippurit ovat yksi suurimmista kasvisuvuista. Eri lajit eroavat toisistaan lehtien kuvioiden, muodon ja koon perusteella. Toiset kasvavat köynnöstäen ja toiset pensasmaisesti. Tunnetuin aitopippuri on Piper nigrum, eli ryytipippuri, josta valmistetaan pippurimausteet. Eri pippurikasveja on käytetty niin mauste- kuin lääkekasveinakin.
Itselläni on Piper sylvaticum , jonka sain Viherkasvitori.fi nettikaupasta muutama viikko sitten. Kasvi tuli perille hyvin pakattuna ja virkeänä. Yhdellä ulkomaisella nettisivulla oli kuitenkin tieto, että kasvi ei olisikaan sylvaticum vaan kenties maculaphyllum. Kasvia on sivun mukaan myyty väärällä nimellä ympäri maapalloa. Löysin Royal Botanic Gardensin sivuilta kuvan sylvaticumista ja kuvassa kasvi on tummanvihreälehtinen, toisin kuin minun kasvini. Omallani on hopeanharmaita kuvioita lehtisuonien väleissä. Maculaphyllumista oli myöskin erittäin niukasti tietoa saatavilla, enkä löytänyt toisesta lähteestä vahvistusta Royal Botanic Gardensin kasvikuvalle. Kasvin oikea nimi jäi siis pimentoon ainakin vielä tällä erää. Kaunis se on joka tapauksessa.
Kasvini on köynnöstävä. Päätin siirtää kasvin heti tulonsa jälkeen mullattomaan kasvupohjaan. Laitoin siihen vajaa puolet kookosta ja loput perliittiä ja kaarnaa. Perliitin sijasta olisi voinut käyttää jotain kevytsoraa. Jos olisin laittanut multaa, olisin sekoittanut senkin joukkoon jotain kuohkeuttajaa, kuten kevytsoraa tai perliittiä. Juurakkoa mullasta putsatessani, huomasin, että ruukussa olikin kolme kasvia. Laitoin ne kaikki omiin ruukkuihinsa.
Kasvit ovat vielä pieniä, mutta niiden kasvaessa kiinnitän ne jonkinlaiseen kasvitukeen ja kasvatan kasveja kiipeävinä. Köynnöstävän aitopippurin voi laittaa myös roikkuvaksi amppeliin. Luultavasti minunkin Piperit voivat kukkia, mutten tiedä koska sellainen ihme voisi tapahtua. Jännityksellä jään seurailemaan tilannetta.

Aitopippurit kasvavat maapallon kaikilla trooppisilla vyöhykkeillä. Kasvi rakastaakin korkeaa ilmankosteutta. Itselläni ei ole vielä tietoa, kuinka se sopeutuu kuivaan huoneilmaan. Ajattelin laittaa yhden kasveista kasvamaan trooppiseen kasviterraariooni, kunhan vain saisin aikaiseksi. Näin varmistan ainakin yhdelle kosteat olosuhteet ensi talvena. Pippurit ovat yleensä kylmänarkoja, joten talvella sitä ei kannata laittaa ulko-oven viereen.
Kastellut olen kasveja, kun kasvupohja on kevyesti kuivahtanut. Lannoittanut olen joka toisella kastelulla. Kasvi pääsee talvella lisävalon alle, joten antanen mietoa ravinnetta myös talvella, mikäli kasvissa on uutta kasvua. Kasvia voi lisätä pistokkaista ja siemenistä. Uuteen isompaan ruukkuun se kannattaa laittaa, kun vanha ruukku on täynnä juuria.