Huonekasvit

Esittelyssä amaryllis

Niinkuin moni muukin, ostin marketista jouluksi amarylliksen. Amaryllis eli ritarinkukka (Hippeastrum) on kotoisin Etelä-Amerikan trooppisilta ja subtrooppisilta seuduilta ja se kuuluu narsissikasveihin. Se pitää valoisasta kasvupaikasta ja lämmöstä. Kukinta tosin pitenee, jos kasvin laittaa aina yöksi hieman viileämpään tilaan.

Amarylliksellä on punaiset, valkoiset tai vaaleanpunaiset suuret kukat, jotka ovat jopa puolimetrisessä kukkavarressa. Jos kukkavarsi kasvaa kovin pitkäksi, voi amaryllis tarvita tukikepin. Kaupassa kannattaakin valita mahdollisimman lyhyt kukkavarsi ja vielä nupullaan oleva kukka. Kukinnan aikana amaryllistä kastellaan hyvin niukasti. Tilkka vettä viikossa riittää. Liika kastelu saa kukan venähtämään pitkäksi. Vettä ei kannata kaataa sipulin päälle vaan sen ympärille, jotta sipuli ei mätäne. Myös aluslautasen kautta veden voi antaa.

Kukinnan jälkeen amarylliksen kukkavarsi kannattaa leikata pois ja laittaa kasvi pimeään ja viileään tilaan. Kun auringonvaloa on saatavilla, (noin helmikuun lopulla) kasvi nostetaan valoon ja lisätään kastelua. Valossa kasvi alkaa tehdä uutta kasvua. Kasvun alettua, amarylliksen sipulin voi istuttaa uuteen kasvupohjaan ja mieto lannoitus aloitetaan joka toisella kastelulla. Kesällä kasvin voi nostaa halutessaan ulos johonkin sateensuojaan ja varjoon keskipäivän auringosta. Kasvi pitää nostaa sisälle ennen pakkasia. Kukinnan alettua, kastelua taas vähennetään roimasti.

Amarylliksen sipuli istutetaan niin, että noin 1/3 sipulista jää maan pinnan yläpuolelle. Kasvupohjaksi voi laittaa esimerkiksi hiekansekaista viherkasvimultaa tai kaktusmultaa ja kevytsoraa. Omani annan kukkia kaupan mullissa ja vaihdan kasvin keväällä mullatomaan sekoitukseen, johon ajattelin laittaa kookosta ja perliittiä.

Syksyllä/kukinnan jälkeen annetaan kukan lakastua pimeässä ja viileässä tilassa. Voit myös ottaa sipulin ylös mullasta ja säilyttää sen kuivassa tilassa esimerkiksi paperipussissa. Mahdolliset sivusipulit voi istuttaa omiin ruukkuihinsa. Sipuli istutetaan ja kasvi nostetaan valoon jälleen helmikuussa ja taas kastelua lisätään. Kasvi ei näin kuki jouluna, mutta voit saada siitä iloa pitkäksi aikaa. Keinovalon alla voi onnistua kukittaminen myös jouluksi.

Syksyllä amarylliksiä voi ostaa myös esikasvatettuina ja kylmäkäsiteltyinä sipuleina. Pääsääntö on, että mitä isompi sipuli, sen isompi kukka siihen tulee. Sipuli istutetaan ruukkuun marraskuussa ja kasvi kukkii tällöin jouluna. Astiaksi kannattaa valita painava saviruukku, jossa kasvi ei pääse kaatuilemaan niin helposti. Ensin sipuli laitetaan lautaselle, jossa on vähän vettä. Vain sipulin juuret asetetaan veteen, itse sipuli jää vedenpinnan yläpuolelle. Älä kastele sipulia, ettei se altistu mädäntymiselle. Parin tunnin juurten liotuksen jälkeen sipulin voi istuttaa ruukkuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *