Tämän violetin ihanuuden (eng. Persian Shield) löysin Lahdesta Kukkatarha Koskiselta. Ostimme ystävän kanssa kasvin yhteisesti, sillä ruukussa oli useampi taimi. Ametistipensas on kotoisin Burmasta ja sillä on upeat tummanvihreät/ violetit lehdet. Alapuolelta lehdet ovat violetin väriset.

Mikään maailman helpoin kasvi ametistipensas ei ole. Varsinkin, jos haluaa sen säilyttävän kauniin värinsä. Väri nimittäin voi haalistua liian kuivassa ja liian märässä kasvupohjassa, kuten myös liiassa tai liian vähässä valossa. Vanhemmiten kasvi voi myöskin haalistua, siksi monet kasvattajat katkaisevat kevväällä kasvin ja ottavat kasvista pistokkaita ja kasvattavat kasvin alusta, kun vanha alkaa haalistumaan. Amtistipensasta kannattaa muutenkin latvoa, jotta se kasvaa tuuheampana. Latvomista voi tehdä ympäri vuoden, mutta paras ajankohta on kevät.
Pistokkaaksi kannattaa pätkäistä reilu 10 cm latvapistokas, johon jätetään 2-3 lehteä. Juurruttaa voi vesiastiassa tai suoraan kasvualustassa. Pistokkaiden pitäisi kasvattaa juuria noin kuukauden sisällä. Kasvi myös kukkii, jolloin siitä voi kerätä siemeniä. Kukinta kuitenkin, yllätysyllätys, voi haalistuttaa lehtien kauniin värin, joten ne kannattaa katkoa pois

Ametistipensas kannattaa laittaa melko isoon ruukkuun. Kasvi on herkkä kuivuudelle, joten pieni ruukku voi kuivua liian nopeasti. Kuivana se roikuttaa rajusti lehtiään, mutta tokenee, kun annat sille heti vettä. Liika märkyys ei myöskään ole kasvin mieleen, joten sille kannattaa laittaa vettä hieman päästävä kasvupohja. Mikäli käytät multaa, suosi hiekansekaista viherkasvimultaa ja laita sekaan puolet esim. kevytsoraa. Omani on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kaarnaa, kookosta, perliittiä ja hydrosoraa. Ametistipensas pitää isosta ruukusta, sillä jos ruukussa on paljon juuria, vesi ei pysy ruukussa ja kasvi on janoinen. Isompaan ruukkuun pitääkin vaihtaa vähintään joka kevät.
Kasvi on myös arka kylmyydelle ja vedolle. Liian viileässä se haalistuttaa (taas) lehtensä. Liiassa paahteessa se kärventää lehtensä. Itä- tai länsi-ikkuna on kasville kesällä paras. Talvella kasvin voi laittaa eteläikkunalle tai antaa sille keinotekoista lisävaloa. Ilman lisävaloa talvella, kasvi saattaa kuukahtaa. Kastele tällöin kasvia hyvin vähän ja keväällä nosta kasvi valoisalle paikalle ja kastele, niin se saattaa lähteä uuteen kasvuun. Lisävalon kanssa tätä ongelmaa ei pitäisi tulla. Lannoittaa voi joka kastelulla kesällä, talvella ei anneta lannoitetta, ellei kasvi ole lisävalon alla.

Tropiikin kasvina kuiva huoneilma lämmityskaudella on ametistipensaalle kauhistus. Sitä kannattaakin sumutella usein, ellet omista ilmankostutinta. Myös vesiastia kasvin vieressä auttaa hieman. Ametistipensasta kannattaa aika-ajoin käännellä, sillä muuten se kurkottelee voimakkaasti valoa kohti ja kasvaa toispuoleiseksi.
Edit 23.1.2021 Ametistipensas alkoi kuolettamaan lehtiään alhaalta ylöspäin. Pätkäisin kasvista kaksi latvapistokasta, joista toinen selvisi hengissä ja nyt minulla on melko hyvinvoivan näköinen pieni ametistipensas ison kasvin tilalla. Latvapistokkaat juurtuivat melko nopeasti, mutta jostain syystä toinen kuoli, kun istutin sen kasvupohjaan. Onneksi sain toisen latvan pelastettua. Emokasvi kuoletti kaikki lehtensä ja päätyi bioroskikseen.
Hei,
Itse käytän vanhaa konstia niin ametisti, palsami ”secret Love’, punapapukaijalehti kuin soilikit, santut nyt parhaillaan kuparilehtiä viisi ja neljä bougainvilleaa elvytys hoSamoin bougainvillean kaksi.
Iso muovipussi alassuin ja vaikka teippaa alareunan kiinni.
Ylänurkkasta pala pois ja hengittää pussin pulleaksi kerran (pari) reikä umpeen vaikka pyykkipojalla.
3/5 kuparilehdestä oli ihan lötkönä. Kaksi päivää niin ovat virkeitä. Ovat vieläkin pussissa kylppöärin lämmössä tehokkaan kasvilampun alla.
Samoin bougainvillean kaksi näyttää elpyneen yön yli oltuaan suljettavassa trip pussissa. Mehupillillä nurkasta puhalsin ilmaa ja pilli pois ja nopeasti trip pussin kulma kiinni. Kiinarit ym. kokeilen tällä. Jopa chilipsprikana, ainosn jonka sain eikä tykännyt kofin vsihdosta 🤔😂
Täytyypä kokeilla sun elvytyskonstia jos nuupottaa joku kasveista!