Banaani on erittäin vanha viljelyskasvi ja huonekasvinakin sitä on pidetty jo kauan. Nyt banaani on kovassa nosteessa ja koristaa yhä useamman suomalaisen kotia. Eikä ihme, isoksi kasvaessaan kasvi on näyttävä ja sen lehdet ovat jopa metrin pituisia. Oman banaanini löysin puolimetrisenä Pirkkalan Tokmannilta ja se maksoi kympin.
Banaani on viihtyessään nopeakasvuinen ja tarvitsee kasvutilaa niin korkeudessa kuin leveydessäkin. Sitä voikin lannoittaa kesällä joka kastelulla. Talvella kasvia lannoitetaan olosuhteiden mukaan. Mikäli mahdollista, banaanille olisi hyvä tarjota talvella hieman viileämpi valoisa tila, jossa lämpö ei laske kuitenkaan alle 10°C. Tällöin talvella riittää mieto lannoitus kerran kuussa. Mikäli viileää tilaa ei ole tarjolla talvella, kannattaa kasville hommata lisävalo. Tällöin kasvia voi lannoittaa esimerkiksi joka toisella kastelulla, mikäli kasvi kasvaa.
Kastelua vähennetään reilusti talvella, mikäli kasvin saa jonnekin viileään. Mikäli kasvi on talven lisävalon alla, kasvia kastellaan useammin. Varsinkin kesällä kasvi voi olla aikamoinen juoppo ja vaatii usein kastelua. Omaani kastelen, kun kasvupohja on pinnalta muutaman sentin syvyyteen kuivaa. Suuri ruukku helpottaa kastelurumbaa, sillä se kuivuu hitaammin ja imee sisuksiinsa enemmän nestettä.
Banaani viihtyy kesällä myös ulkona, kunhan totuttelet sen pikkuhiljaa auringon säteisiin. Kuumalta keskipäivän auringolta kasvi kannattaa kesäisin laittaa piiloon, vaikka kasvi runsaasta valosta nauttiiikin. Sisällä kesällä paras paikka kasville on itä- tai länsi-ikkuna. Talvella sitä voi pitää myös eteläikkunalla. Syksyllä banaani pitäisi nostaa sisälle ennen yöpakkasia.
Banaani kannattaa laittaa isohkoon ruukkuun, sillä sen juuret voivat vallata ruukun nopeasti. Kasvi laitetaan isompaan ruukkuun, kun vanha on täynnä juuria. Ruukunvaihdon yhteydessä voi erotella mahdolliset tyviversot omiin ruukkuihinsa. Latvapistokasta kasvista ei kannata ottaa, sillä se ei haaraudu leikkuun jälkeen.
Omalleni laitoin kasvupohjaksi kookos-perliitti-kaarna-kevytsora- seoksen, johon laitoin hieman yli puolet kookosta ja hieman alle puolet muita aineksia. Perliitti, kaarna ja kevytsora tekevät kasvupohjasta ilmavan, niitä voi laittaa myös mullan joukkoon, mikäli et syty kookoksesta.
Alunperin tropiikin kasvina Aasiassa kasvanut banaani rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Sitä kannattaakin sumutella ahkerasti tai hommata sille kaveriksi ilmankostutin. Myös suihkuun kasvin voi viedä; kasvi saa kunnolla kosteutusta, mahdolliset lannoitekertymät huuhtoutuvat pois kasvupohjasta ja kasvin lehdet puhdistuvat pölystä ja kasvi pystyy yhteyttämään paremmin.
Kuiva huoneilma ja vähäinen auringonvalo saa banaanin helposti ränsistymään talven aikana. Sitä ei välttämättä kannata pelästyä, sillä banaani voi hyvinkin elpyä auringonvalon, lämmön ja kosteuden lisääntyessä keväällä. Kasvi voi kukkia kolmevuotiaana ja usein se kuolee kukkimisen jälkeen. Silloin kasvi jatkaa elämää tyviversoillaan.