Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä Crassula streyi (paunikko)

Ostin tämän kärsineen näköisen rahapuun sukulaisen kahdella eurolla Bauhausin alehyllstä. Se oli todella pienessä ruukussa ja kärsi ilmeisesti veden puutteesta; lehdet ovat rullalla alaspäin. Kotona pesin kasvin keittiön hanan alla puhtaaksi, sillä sen lehdillä oli muun muassa kasvupohjaa ja pölyä. Pieni ruukku kastui samalla läpikotaisin.

Istutin kasvin seuraavana päivänä isompaan ruukkuun. En laittanut kovin isoa ruukkua, sillä olen taipuvainen liikakasteluun. Pieni ruukku kuivuu nopeammin kuin iso ruukku, mikä suojaa kasvia juurimädältä. Irrotin multaa juurien ympäriltä ja mullan sisältä paljastui aika onneton juuristo. En pessyt juuria aivan puhtaaksi mullasta, sillä pelkäsin tuhoavani loputkin juuristosta.

Laitoin paunikolle kookospohjaisen kasvupohjan, johon tuli reilu kolmasosa kookosta, kolmasosa perliittiä ja vajaa kolmasosa hydrosoraa sekä kaarnaa (orkideamultaa). Laitoin perliittiä melko reilusti, sillä se tekee kasvupohjasta nopeammin kuivuvan ja ilmavamman. Paunikko on herkkä liikakastelulle, joten laitoin kookosta vähemmän kuin esimerkiksi vehkakasveille. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää esimerkiksi turpeetonta viherkasvimultaa.

Koska kasvi oli hukannut juurensa jonnekin matkan varrelle, poistin kasvista alimpia lehtiä. Pienillä juurilla kasvi ei saa imettyä tarpeeksi vettä kaikille lehdille ja siksi varmaan lehdet olivat rullalla. Poistetut lehdet tökkäsin tyvi edellä perliittiin juurtumaan. Laitoin perliittiä läpinäkyvään pakastusrasiaan, jonka pohjalle valutin hanasta hieman vettä. Läpinäkyvän rasian läpi näkee vesirajan korkeuden; sen pitäisi olla lehtien tyvien alapuolella.

Tällä paunikolla on kauniit punaiset lehtien alapinnat. Lehdet ovat päältä tummanvihreät ja niissä on vaalea marmorikuviointi. Lehdet ovat nahkeat ja paksut ja varsi tukeva. Lehdet kasvavat pareittain varren molemmin puolin. Veden anto ei saanut lehtiä oikenemaan ainakaan vielä.

Kasteluiden välissä kasvupohjan tulisi kuivahtaa kokonaan. Kasvi varastoi nestettä lehtiinsä, joten se selviää hyvin hetkellisestä kuivuudesta. Tällä hetkellä vesivarastot ovat ilmeisen vähäiset, koska lehdet ovat rullalla, mutta yritän silti välttää kasvin liikakastelua. Lannoitetta kasville voi antaa keväällä ja syksyllä joka kolmannella kastelulla ja kesällä joka toisella. Talvella ei kasvia lannoiteta, ellei se ole keinovalon alla. Tämäkin kasvi hyötyy talvella lisävalosta. Omani pääsee ötökkäkaranteenin jälkeen eteläikkunalle, jossa on näin talvella viritetty lisävalo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *