Tätä luurankovehkaksi kutsuttua ja Kaakkois- Aasiasta kotoisin olevaa kasvia pidetään hankalana kasvattaa. Se kuulemma ottaa herkästi nokkiinsa pimeyden, liikavalon, kalkkipitoisen kasteluveden, liikakastelun, kuivuuden, kuivan huoneilman, vedon, siirtelyn tai mullanvaihdon vuoksi. Lyhyen yhteiselomme jälkeen minulla on kuitenkin aivan toisenlainen näkemys tästä lajikkeesta.
Ostin omani Viherpajalta Vantaalta kolmisen viikkoa sitten. Kotona vein kasvin ensin kunnolliseen suihkuun, jotta mahdolliset ötökät peseytyisivät pois. Ruukussa oli kaksi kasviyksilöä, jotka erottelin kahteen ruukkuun. Poistin multaa varovasti juuripaakkujen ympäriltä. Varoin telomasta juuria, siksi en poistanut kaikkea multaa. Laitoin muovisten istutusruukkujen pohjalle kunnon kerroksen hydrosoraa. Täytin ruukun hydrosora- hiekka-multa seoksessa (suhteessa 1:1:2) Päälle laitoin vielä kerroksen imeytysraetta, koska se on niin nätin näköistä. Kastelin kasvupohjan kunnolla suihkussa ja samalla pesin kasviin jääneet mullat pois.
Toisen kasvin laitoin itäikkunalle ja toisen melko pimeälle kukkatasolle, keinovalon alle. Kasvi elää viidakossa aluskasvillisuutena, joten se ei kestä suoraa auringonpaistetta. Itäikkunalla sijoitin kasvin muiden kasvien taakse varjoon. Molempien kasvien lähellä on myös ilmankostutin, jota pidän puoliteholla päällä kuivalla kelillä öisin. Mikäli et omista ilmankostutinta, laita varsinkin talvella kasvin viereen vati, jossa on kiviä ja vettä. Tämä nostaa ilmankosteutta paikallisesti kasvin luona. Molemmat kasvit ovat olleet tyytyväisiä, eikä mitään nuupahtamista ole tullut. Kasvit ovat juuri avanneet ensimmäiset uudet lehtensä. Liian pimeässä tai viileässä Polly lakastuttaa lehtensä ja siirtyy lepotilaan. Tätä ei kannata pelästyä, vaan kannattaa pitää kasvi muutaman viikon pimeässä ja istuttaa uuteen kasvualustaan keväämmällä ja laittaa valoon.
Lannoittanut olen miedolla Puutarhan kesällä joka kastelun yhteydessä. Kastellut olen usein, mutta vain vähän kerrallaan. Kasvupohja saa kuivahtaa kasteluiden välissä. Polly pitää happamasta kasvupohjasta, joten annoin molemmille lorauksen laimennettua kahvia lannoitteeksi. Kahvia ajattelin antaa reilun parin kuukauden välein, niin kasvupohja pysyy happamana. Talvella kasvia kastellaan maltillisesti. Olen myös sumutellut sitä usein. Varsinkin talvella kasvi hyötyy suihkuista.
Kasvi saattaa kukkia keltaisin kukin, mutta se on kohtuullisen harvinaista. Tämä Alocasia kasvaa noin 60 senttiä korkeaksi ja se jaetaan keväällä juurimukuloista. Kasvi on myrkyllinen. Pollya voi kasvattaa myös terraariossa, sillä se pitää kosteudesta, eikä kasva mahdottoman suureksi.
Edit: 7.8.2020 Vaihdoin Pollyt mullattomaan seokseen, koska ne alkoivat ruskettaa lehtien kärkiä. Juuret olivatkin melko huonossa kunnossa. Laitoin ne kookos-perliitti-kaarna-hydrosoraseokseen suhteessa 3:2:1:1, josta ainakin jättialocasia on tuntunut tykkäävän.
Edit 11.6.2021 Polly meni lepotilaan, kun ilmeisesti sai lattiapaikalleen vetoa ulko-ovesta ja kuoletti kaikki lehtensä. Pidin ruukkua hämärässä hyllyn päällä reilu kuukauden ja sitten nostin kasvin takaisin valoon ja kastelin kasvupohjan kevyesti. Juurakolla kesti todella kauan lähteä uuteen kasvuun, mutta reilun parin kuukauden miettimisen jälkeen se on nyt kasvattanut ihan pienen lehden alun.
Mulla ollut parisen kuukautta Polly nyt ja alko hiljattain oireilemaan 🙁 samalla lailla kaksi ”yksilöä” josta toisen yhteen lehteen ilmestyi tummia läiskiä ja lehti nuutui. Leikkasin sen pois ja nyt pari päivää sitten toisen yksilön kaksi lehteä alkoi tekemään samaa. Leikkasin nekin nyt pois. Onko jokin kasvisieni kenties? Ripsiäisiä ainakin ollut viimeaikoina joita vastaan olen nyt aloittanut sodan. Huomenna saapuu petopunkit ❤️
Tummat läiskät voivat liittyä paleltumiseen, sieni-infektioon, väärätahtiseen kasteluun tai juurikin ripsiäisiin. Myös valoa on voinut olla liian vähän näin talvella, jos oireilu on alkanut nyt.
Moi! Mikä mahtaa olla Pollyn tilanne nykyisin?
Moi! Annoin Pollyn pois jo jokin aika sitten, kun piti vähentää kasveja ja hän ei tuntunut oikein lähtevän kasvuun hoidossani. Jos jotain muuttaisin hoidossani, niin laittaisin karkeamman kasvupohjan; vähentäisin kookosta ja lisäisin kaarnaa. Luultavasti tuppasin kastelemaan liikaa tuolla laittamallani kasvupohjalla. Liikakastelu on perisyntini, vaikka kuinka yritän vältellä kastelukannua.
Hei!
Minulla on ollut Polly n. kaksi vuotta ja on tänä aika kukkinut kaksi kertaa, kesällä molemmat kerrat. Parhaillaan kukkii, luin jostain, että kukka jotenkin vaikuttaa kasvin vointiin ja se pitäisi poistaa, mitä olet mieltä?
Tuija
Sanotaan, että veisi voimia kasvilta, mutta en ole ainakaan muilla vehkoilla huomannut sellaista. Ja jos on kukkinut ja jaksaa porskuttaa, niin anna kukkien olla.