Huonekasvit

Esittelyssä haspansädekaisla

Löysin tämän hauskan haspansädekaislan (Cyperus haspan) Tampereen Kukkatalosta. En ole aikaisemmin törmännyt tähän kasviin, joten menin kotona nettiin etsimään hoito-ohjeita. Ohjeita oli aika huonosti saatavilla, mutta jotain neuvoja netin syövereistä kuitenkin löytyi.

Haspansädekaisla kuuluu sarakasveihin. Luonnossa tätä ruohomaista kasvia löytyy Aasiasta, Afrikasta ja Amerikoista. Kasvi voi kukkia keväällä tai kesällä ruskein kukin ja sen heinämäiset lehdet voi kasvaa 60cm pitkiksi. Omani jaoin kotiin päästyäni kolmeen osaan ja istutin kaikki omiin ruukkuihinsa. Putsasin juuriston mullasta vedessä huljuttelemalla. Multaa jäi juurakkoon jonkin verran, sillä juuret olivat hyvin ohuet ja menivät helposti poikki juurakkoa putsatessa.

Kasvi elää luonnossa kosteikoissa, joten sitä saa kastella todella runsaasti. Alusastialla pitäisi olla aina vettä kasvin saatavilla. Laitoin yhden kasveista semihydroon hydrosoraan ja kaksi mullattomaan sekoitukseen, mihin tuli reilusti yli puolet kookosta ja reilusti alle puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Laitoin kookosta melko paljon, jotta kasvupohja on vettäpidättävää ja pysyy kosteana pidempään. Vein kasvit istutuksen jälkeen suihkuun, jotta kasvupohja kastui kunnolla.

Lannoitteeksi olen antanut kookoksessa oleville vasta merilevää ja matokakkaa, jatkossa lannoitan joka toisella kastelulla Puutarhan Kesällä marraskuuhun asti. Talvella lannoitan varmaankin hieman vähemmän, vaikka kasvi on keinovalon alla. Semihydroon en ole vielä laittanut lannoitevettä.

Haspansädepalmu pitää korkeasta ilmankosteudesta. Kasvini pääseekin talveksi ilmankostuttimen lähelle. Myös sumutella kasvia saa surutta niin usein kuin jaksaa ja haluaa.

Haspansädekaisla viihtyy itä- länsi- ja eteläikkunalla. Eteläikkunalla sitä pitää kesäisin kastella runsaasti, kasvualusta saisi olla aina kosteana. Keväällä kuumaan paahteeseen kasvi kannattaa totutella pikkuhiljaa laittamalla esimerkiksi verhoja kiinni välillä.

Kasvia lisätään siemenistä tai juurakko jakamalla. Paras ajankohta jakamiseen ja siementen istuttamiseen on kevät. Kasvi pärjää kesän myös ulkona, kunhan muistat kastella sitä usein. Kasville voi laittaa ruukun alle mahdollisimman korkeareunaisen alusastian, johon laittaa vettä. Näin kasvupohja ei pääse kuivumaan niin nopeasti.

Edit 5.4.2022 Tämä kasvi todellakin viihtyy kosteassa. Omani pääsivät kuivahtamaan ja kaikki lehdet lakosivat, eivätkä enää nousseet pystyyn. Päätin ronskisti leikata kaikki alas. Yksi kolmesta lähti kasvattamaan uusia lehtiä hitaanlaisesti. Semihydrossa oleva asvi ja toinen aroidmixiin istutettu kasvi eivät lähteneet uuteen kasvuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *