Huonekasvit

Esittelyssä helpot herttaköynnösvehkat

Herttaköynnösvehkat (Philodendron hederaceum tai scandens) tunnistaa niiden sydämenmuotoisista lehdistä sekä nopeasta ja köynnöstävästä kasvutavasta. Kasvi on kotoisin Väli-Amerikasta. Luonnossa se elää aluskasvillisuudessa, joten se pitää kosteudesta, eikä kaipaa liiemmin suoraa aurinkoa. Se onkin oivallinen kasvi esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Kasvin voi istuttaa joko amppeliin tai tavalliseen istutusruukkuun tuen kanssa. Liian pimeässä herttaköynnösvehka kasvattaa pitkiä varsia ja pieniä lehtiä.

Liika märkyys saa kasvin kellastuttamaan lehtensä. Liiasta kuivuudesta se taas alkaa ruskettamaan lehtien kärkiä. Kasvualusta saisi kuivahtaa pinnalta kasteluiden välissä, muttei päästä kokonaan kuivaksi. Herttaköynnösvehka pitää sumuttelusta ja kosteudesta, mutta pärjää myös kuivemmassakin ilmastossa. Sille kannattaa antaa huoneenlämpöistä vettä kylmän sijasta.

Micans lajikkeella on punertavat ja hieman pienemmät lehdet kuin muilla herttaköynnösvehkoilla.

Luonnossa kasvi voi kasvaa monen metrin pituiseksi ja sen lehdet voivat olla jopa A4:n kokoisia. Kotioloissa sitä kannattaa kuitenkin latvoa silloin tällöin, jotta se kasvaisi tuuheaksi. Kasvia voi lisätä näistä varsipistokkaista vesilasissa juurruttamalla.

Herttaköynnösvehkan Brazil-lajikkeen erikoisuutena ovat kauniit vihreä-keltakuvioiset lehdet. Tällainen värimuunnos tarvitsee enemmän valoa kuin kokovihreä, sillä kasvi pystyy yhteyttämään vain vihreillä lehden osillaan.

Kasvi on myrkyllinen, joten se kannattaa eläin- tai lapsikodeissa laittaa esimerkiksi amppeliin. Kasvi voi kukkia syksyllä valkoisin tai vihrein kukin.

Kasvualustan pitää olla hyvin vettä läpäisevä. Oma micansini on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kookosta, perliittiä ja hydrosoraa. Yhtä hyvin voisi käyttää esim. multa- kevytsora sekoitusta.

Herttaköynnösvehkojani kastelen noin viikon välein kesäisin ja talvella sitten harvemmin. Uuteen ruukkuun istutus kannattaa tehdä vasta, kun vanha ruukku on täynnä juuria, eli noin joka toinen vuosi. Paras ajankohta on aikainen kevät. Herttaköynnösvehka viihtyy hyvin hieman pienemmässäkin ruukussa, kunhan muistaa kastella tarpeeksi usein.

(4) Kommentit

  1. Janet says:

    Hei.
    Miten tämän kasvin lannoitus? Kasvualustana on sama sekoitus kuin sinulla tässä tekstissä.

    1. Hanna says:

      Olen antanut joka toisella kastelulla lannoitetta. Puutarhan kesää nyt viimeaikoina. Nyt olen antanut enää puolella annostuksella, kohta siirryn pelkkään veteen talven tulon takia.

  2. Hanna Hynni says:

    Moi! Mitä oot mieltä, viihtyiskö herttaköynnös altakasteluruukussa? Mulla on vähän tilanahtautta ja mietin, että vois olla kivan näköistä, jos istuttaisin tavallisen herttaköynnösen, Lemon limen ja kenties brazilinkin samaan altakastelurukkuun, kun sellainen tossa tyhjänä on. Varsinainen värikirjo. Mut onko hoitovaatimuksiltaan niin erilaiset, ettei toimis? Entäs sijoitus valon suhteen?

    1. Hanna says:

      Voi laittaa altakasteluun ja ehdottomasti laita erilaisia samaan, pärjäävät kimpassa ja näyttää varmaan hyvältä. Itä- tai länsi-ikkunalle laittaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *