Reunustraakkipuulla (Tracaena marginata) on vihreät, punareunaiset ja kapeat lehdet, jotka kasvavat harmahtavan rungon yläpäässä. Kasvi on kotoisin Madagaskarilta ja se on myrkyllinen. Se on erittäin suosittu huonekasvi joka voi kasvaa ruukussakin kolmimetriseksi.
Reunustraakkipuu viihtyy valossa, mutta myös hieman hämärämmässäkin se pärjää yllättävän hyvin. Omani on kolmen metrin päässä itäikkunasta ja sillä on näin talvella lisävalona Airamin vaivainen 5W, 180lm kasvilamppu, joka on lisäksi vielä maitolasisen pallovalaisimen sisällä. Kasvi tuntuu kuitenkin viihtyvän ihan hyvin pimeässä nurkkauksessaan.
Reunustraakkipuuta kannattaa latvoa. Silloin kasvista tulee tuuheampi ja varresta tukevampi. Omani on ollut hämärässä, enkä ole latvonut sitä, joten kasvini tarvitsee tukikeppiä. Tuen virkaa meillä hoitaa vanha biljardikeppi. Keväällä ajattelin latvoa omani kovalla kädellä. Latvomisen jälkeen kannattaa olla tarkkana kastelun kanssa. Vähälehtinen latvottu kasvi haihduttaa vähemmän vettä kuin ennen latvomista.
Latvoessa syntyneet latvapistokkaat voi juurruttaa vedessä tai suoraan jossakin kasvupohjassa. Varren leikkaamisessa kannattaa käyttää terävää ja puhdasta veitseä. Leikkuupinnan voi kastaa juurrutushormoniin ja/tai laittaa veteen pajunoksa tai juorun pistokas tehostamaan juurtumista. Sekä paju että juoru erittävät veteen juurtumista edistäviä yhdisteitä.
Kasvi on herkkä liikakastelulle. Kasvupohjan kannattaa antaa kuivahtaa kasteluiden välissä. Talvisin, ellei kasvi ole valon alla, kannattaa vettä antaa niukasti. Jos reunustraakkipuu on altakasteluruukussa, kannattaa vesisäiliö päästää kuivaksi ja antaa olla viikon tyhjillään, ennen uuden veden lisäämistä. Omaani kastelen silloin, kun muistan.
Lannoitteita reunustraakkipuu tarvitsee vähän. Omalleni annan keväällä ja kesällä todella mietoa Puutarhan Kesää joka toisella kastelulla. Talvella olen antanut silloin tällöin merilevää, mutta yleensä pelkkää vettä.
Kasvupohjaksi kannattaa laittaa jotain vettäpäästävää, kuten hiekansekaista kaktusmultaa, johon on laitettu sekaan esim. kevytsoraa tai perliittiä. Omani on tavallisessa mullassa, jonka pinnalla on koristeena imeytysraetta. Tarkoitus olisi laittaa kasvi nyt keväällä palmumixiin, johon tulee kaarnaa, seramista ja lecasoramursketta.
Kaikkien ohjeiden vastaisesti, kasvini on umpiruukussa. Reunustraakkipuu kannattaa ehdottomasti laittaa pohjareijälliseen ruukkuun, jotta liika kasteluvesi pääsee pois ruukusta. Omani kanssa saan olla tarkkana, etten lorauttele umpiruukkuun liikaa vettä. Keväällä siirrän kasvini pohjareijälliseen istutusruukkuun umpiruukun sijasta. Näin ylikastelun vaara pienenee huomattavasti. Nuorena reunustraakkipuu kaipaa uuteen ruukkuun joka kevät. Vanhempana riittää uusi ruukku muutaman vuoden välein.
Kasvaessaan kasvi kuolettaa alimpia lehtiään, siitä ei kannata huolestua. Liian kuivassa huoneilmassa lehdet alkavat ruskistua kärjistään. Myös liian vähäinen kastelu saa lehdet ruskistumaan. Kasvia kannattaakin sumutella varsinkin talvella, ellei se ole ilmankostuttimen lähellä.