Huonekasvit

Esittelyssä herttaköynnös, Ceropegia woodii

Tätä sympaattista köynnöskasvia kutsutaan myös nimellä herttalyhty. (eng. String of Hearts) Nimi tulee kasvin pienistä sydämen muotoisista, vihreänharmaista lehdistä ja lyhdyn mallisista, purppuran värisistä kukista. Kasvi voi kukkia keväästä syksyyn ja lisävalon alla jopa ympäri vuoden. Herttaköynnös on myrkytön. Herttaköynnöksestä on useita eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan lähinnä lehtien värien/kuvioinnin perusteella. Itselläni on kasvista normaali ja variegata- versio. Liian pimeässä lehtien värit haalistuvat.

Kasvilla on hennot varret, jotka voivat kasvaa usean metrin mittaisiksi. Kasvia kannattaakin latvoa, jotta varret haaroittuvat ja kasvista tulee tuuheampi. Latvotun varren voi katkaista jokaisen lehtiparin yläpuolelta ja laittaa näin syntyneet”perhoset” suoraan kasvupohjaan juurtumaan, niin, että lehdet jäävät kasvualustan yläpuolelle ja vain varsi upotetaan kasvupohjaan. ”Perhoset” juurtuvat yleensä nopeasti, mikäli ne ovat lämpimässä paikassa ja hyvässä valossa. Paras aika latvomiselle on kevät.

Herttaköynnös rakastaa valoa ja pärjää myös eteläikkunalla. Kasvi varastoi lehtiinsä sekä juuri- ja varsimukuloihin vettä. Näin kasvi kestää jonkin aikaa myös kuivuutta ja sietää myös kuivaa huoneilmaa.

Liikakastelulle kasvi on herkkä, joten kasvupohjan kannattaa antaa kunnolla kuivahtaa kasteluiden välissä. Mietoa lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla. Mikäli kasvi on talvella lisävalon alla, voi lannoitusta antaa joka toisella kastelulla myös silloin. Mikäli kasville ei ole tarjota lisävaloa, se hyötyy hieman viileämmästä tilasta. Jos sinulla on tarjota kasville viileä talvetuspaikka, kastelu jätetään kokonaan pois talven ajaksi, jotta kasvi ei mätäne.

Kasvia voi lisätä myös varsimukuloista ja siemenistä. Paras hetki lisäämiselle on kevät. Mukula laitetaan kasvupohjan pintaan niin, että siitä jää puolet näkyviin. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa useampi mukula, siemen tai pistokas, jotta kasvi kasvaa tuuheaksi.

Mikäli käytät kasvupohjana multaa, kannattaa hankkia hiekansekaista kaktusmultaa, joka kuivuu paljon nopeammin, kuin pelkkä multa. Ruukun pohjalle kannattaa tehdä salaoja kevytsoralla. Omani ovat seramiksessa. Uuteen ruukkuun kasvi kannattaa laittaa vasta, kun vanha on täynnä juuria.

(2) Kommentit

  1. Kivoja postauksia sulla on. Lueskelin useamman. Yhdessä tuli esille kosteusmittari. Semmonenhan mun on heti saatava uusista kasveista huolehtimiseen. Mutta, mutta . . . se on joka paikasta loppunut! Laitan sen nyt seurantaan, kait sitä joskus taas tulee tarjolle ja kyselen kukkakaupoista, eihän kaikkea netistä kuitenkaan löydy vaan ihan tavallinen kivijalkakauppa voi hyvinkin ratkaista tämän asian.

    1. Hanna says:

      Kiva, jos on postaukset olleet kiinnostavia. Toivottavasti kosteusmittarikin löytyy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *