Huonekasvit

Esittelyssä hienohelma, Asparagus densiflorus Sprengeri

Tämän Etelä-Afrikasta kotoisin olevan ja häntäparsaksikin kutsutun kasvin hankin tulevaan kasviterraariooni. Se on nopeakasvuinen, joten joudun varmastikin trimmaamaan kasvia usein, mikäli saan sen viihtymään terrassa. Hienohelma pitää korkeasta ilmankosteudesta ja hieman kosteasta kasvupohjasta, joten uskoisin terraarion olevan sille oivallinen paikka. Mikäli kasvi ei ole terraariossa, kannattaa sitä sumutella usein.

Hienohelma voi tosiaan kasvaa nopeastikin reilusti yli metrin korkuiseksi. Sillä on pehmeät, havunneulasia muistuttavat lehdet ja leveä kasvutapa. Hienohelma sopiikin hyvin amppeliin. Amppelia ei kuitenkaan kannata laittaa etelä-ikkunalle, sillä hennot lehdet voivat kärähtää keskipäivän auringossa. Itä- tai länsi-ikkuna onkin kasville parempi paikka. Liiallinen aurinko haalistuttaa hienohelman lehtien värin.

Oma hienohelmani pääsee terraarioon lampun alle, joten sillä riittää valoa ympäri vuoden. Mikäli et käytä lisävaloa, siirrä kasvi etelä-ikkunalle tai vie se hieman viileämpään paikkaan talvehtimaan pariksi kolmeksi kuukaudeksi. Levossa olevaa kasvia ei tarvitse kastella. Muuten kastellaan, kun pintamulta on kuivahtanut ja lannoitetaan joka toisella kastelulla keväästä syksyyn. Mikäli kasvilla on tarpeeksi valoa, ja se kasvaa talvella, voi sille antaa kerran kuussa mietoa lannoitetta. Merilevää voi antaa joka toisella kastelulla ympäri vuoden.

Hienohelma voi kukkia tuoksuvin, valkoisin kukin, joihin muodostuu myöhemmin oranssit marjat. Kasvia lisätään jakamalla tai marjojen sisällä olevista siemenistä.

Hienohelma pitää kosteasta kasvupohjasta, muttei märästä. Kasvupohjaan kannattaakin laittaa joukkoon kevytsoraa ainakin 1/3, jotta siitä tulee ilmavampaa. Ruukun pohjalle voi laittaa salaojan kevytsorasta. Omani tulee terraarioon, jossa kasvupohjaksi laitan Wurth imeytysraetta ja sen päälle kosteutta pidättämään sammalmattoa. Hyvä mullaton sekoitus on esimerkiksi kookos-kaarna-perliitti, johon kookosta tulee 1/2 , kaarnaa 1/4 ja perliittiä 1/4.

Hienohelman ruukku täyttyy nopeasti juurista, sillä se tekee isoja juurimukuloita. Kasvi pitääkin laittaa uuteen ruukkuun tai jakaa vähintään joka kevät. Ruukkua vaihdettaessa voi juurimukuloita hieman vähentää. Juurimukuloiden ansiosta hienohelma sietää hieman kuivuuttakin, sillä se varastoi niihin vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *