Huonekasvit

Esittelyssä ikisuosikki kultaköynnös

Tämä helppohoitoinen, köynnöstävä vehkakasvi on tällä hetkellä supersuosittu. Eikä ihme, sillä kasvi kestää jonkin aikaa kuivuutta ja selviää niin auringossa kuin hämärässäkin. Liian pimeässä kasvu kuitenkin tyrehtyy tai muuttuu honteloksi. Paahteessa ja suorassa auringossa lehdet saattavat ruskettua. Liikakastelu kellastuttaa lehdet. Itselläni on kultaköynnös, joka selvisi kaksi vuotta ilman kastelua tyhjässä talossa, pimeässä nurkassa, kunnes ostin talon ja kaadoin kasvin ruukkuun vettä ja nostin sen valoon. Kasvi piristyi ja alkoi kasvaa!

Kultaköynnös on alunperin kotoisin Ranskalle kuuluvalta Moorean saarelta Polynesiasta, mutta on levinnyt ympäri maailmaa sekä ulko- että sisäkasvina. Muun muassa Havaijilla kasvi luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi. Se voi kasvaa metrien mittaiseksi ja varrelle voi tulla paksuutta 4cm. Luonnossa yksittäinen lehti voi olla jopa 90cm pitkä. Ruukussa kasvavan kultaköynnöksen lehdet jäävät paljon pienemmäksi, mutta kasvi voi kasvaa paljon pituutta. Amppelissa roikkuvana kasvava kultaköynnös tekee pienempiä lehtiä kuin ylöspäin tukea tai seinää pitkin kasvava kultaköynnös. Vanhemmiten lehdet voivat liuskoittua, mutta sekin on harvinaista huonekasvina kasvavalle kultaköynnökselle.

Blue Form-lajike voi tehdä jo nuorena liuskottuneita lehtiä.

Kasvin juuret ovat herkät mätänemiselle. Se kannattaakin istuttaa hiekansekaiseen viherkasvimultaan, johon laittaa noin puolet kevytsoraa. Kevytsorasta kannattaa tehdä ruukkuun myös salaoja. Omat kultaköynnökset ovat monenlaisissa kasvupohjissa. Osa on multasekoituksissa ja pari ihan kokonaan mullattomassakin. Myös umpiruukussa olen saanut kultaköynnöksen pysymään hengissä, kunhan vain kastelen tarpeeksi harvoin ja vähän kerrallaan. Suosittelen kuitenkin aina pohjareijällisen ruukun käyttöä.

Kultaköynnöksiä on monen eri värisiä. Lehdet voivat olla kokovihreitä, keltaisia, vihreä/valkoisia tai vihreä/keltaisia erilaisin kuvioin ja eri vaaleusastein. Mitä vähemmän lehdissä on vihreää, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa. Lehtien vaaleat osat ovat kuitenkin herkkiä paahteelle, joten kasvi kannattaa laittaa länsi- tai itäikkunalle. Kasvi selviää talvesta ilman lisävaloa, mutta toki hyötyy siitä, mikäli lampun haluaa laittaa.

Neon- lajikkeella on keltaiset lehdet.

Kasvista on useita eri lajikkeita, jotka erottaa toisistaan lehtien värin ja muodon perusteella. Harvinaisella Shangri La- lajikkeella on supussa pysyvät lehdet ja Blue Formissa hieman sinivihertävät lehdet. Aureum on yleisin lajike, jonka vihreitä lehtiä koristavat kullankeltainen kuviointi. Happy Leafillä taas on valko-vihreät lehdet. Marble Queenilla on lähes vaaleat lehdet, joita koristaa vihreä ”marmori”-kuviointi. Liiassa valossa lehdet haalistuvat ja pimeässä lehtien kirjavuus vähenee.

Tropiikin kasvina kultaköynnös pitää sumuttelusta, mutta pärjää ilman sitäkin. Uuteen ruukkuun kasvi kannattaa laittaa vasta, kun juuret ovat vallanneet edellisen ruukun. Paras hetki ruukun vaihdolle on alkukevät. Lannoittaa kasvia voi kesäisin joka kastelulla ja talvella kerran kuussa, ellei kasvi ole lisävalon alla. Kasvin sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa. Kasvi on lievästi myrkyllinen.

Ränsistyneestä kultaköynnöksestä kannattaa ottaa latva- ja varsipistokkaita. Yhden pistokkaan sopiva pituus on 5-15cm ja siinä olisi hyvä olla 1-3 lehteä. Juurruttaa voit vesiastiassa, mutta voi pistokkaan tökätä myös suoraan kasvupohjaankin. Pistokkaat juurtuvat yleensä helposti, kunhan ne ovat valoisassa ja lämpimässä paikassa.

(2) Kommentit

  1. Jj says:

    Hei, kuvastasi heräsi kysymys. Mitä noi tummat pienet pallurat on kultaköynnöksen varsissa? Mulla on eka kultaköynnökseni, ja huomasin vasta tänään omassani nuo. Kuuluuko nuo kultaköynnökseen vai onko ne jotain tuholaisia?? Olisin tosi kiitollinen vastauksesta!

    1. Hanna says:

      Ovat ilmajuurien alkuja, eli kuuluvat kasviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *