Tämä helpon nimen omaava 😀 maaorkidea esiintyy luonnossa Aasiassa, kuten Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa. Kasvi kasvaa maassa, toisin kuin esimerkiksi tunnetumpi perhoskämmekkä- orkidea, joka kasvaa epifyyttinä muiden kasvien oksilla. Kasvilla on tummat, samettipintaiset ja punertavan ruskeat lehdet, joissa on kullan/keltaisen/punaisen sävyisiä raitakuvioita. Lehtien sävy vaihtelee katsomissuunnasta riippuen ja auringossa lehti välkehtii kullanhohtoisesti. Lehdet voivat kasvaa jopa 10cm pituisiksi. Omallani lehdet ovat kyllä paljon pienemmät.
Tämä orkidea voi kukkia keltaisin kukin talvella / keväällä. Kukinta kestää pitkään. Kukinnan jälkeen kasvin kukkineet oksat yleensä kuolevat, mutta kasvi tekee sivuversoja, joista lähtee alkuun uusi kukoistus.
Jalokiviorkideat kasvavat metsän siimeksessä, joten ne eivät ole vaativaisia valon suhteen. Pilkkopimeässä nämäkään kasvit eivät kuitenkaan pärjää. Suoraan keskipäivän aurinkoon kasvia ei kannata laittaa. Omani saa keinovaloa päivällä ja illemmalla aurinkoa länsi-ikkunalla. Kesän edetessä voin vähentää keinovalon määrää, kun aurinko paistaa ikkunasta pidempään.
Maaorkidealle suositellaan kasvupohjaksi sammalta tai sekoitusta, jossa on sammalta, kaarnaa ja perliittiä. Omani on terraariossa, jossa pohjana on Wurth imeytysrae ja sen päällä sammalpeti. Kasvupohja ei saisi koskaan päästä täysin kuivaksi, mutta märässäkään kasvi ei viihdy, vaan mädännyttää juurensa. Omaani en juurikaan kastele, sillä suljetussa terraariossa kastelun tarve on vähäistä. Kerran kuussa olen lorauttanut terraarion kasveille hieman lannoitevettä, muuta hoitoa terraario ei oikeastaan tarvitse. Ruukussa olevaa kasvia voi lannoittaa kasvukaudella kerran parissa viikossa ja talvella noin kerran kuussa. Lannoitteena voi käyttää orkidealannoitetta.
Terraario on oivallinen kasvupaikka näille kostean ilman ystäville. Terraariossani kosteus pysyy noin 80%:ssa, kunhan muistan pitää kannen kiinni. Mikäli et laita kasvia terraarioon tai kasvikaappiin, kannattaa sitä sumutella kevyesti päivittäin. Kasvi hyötyy myös ilmankostuttimesta varsinkin talvella. Kasvia voi lisätä jakamalla tai kukkimattomista versoista otetuista pistokkaista.