Huonekasvit

Esittelyssä kääpiökissus, Cissus striata

Tämä köynnöstävä söpöläinen on kotoisin Etelä-Amerikasta. Ihastuin sen tummanvihreisiin, pieniin, viisilehdykkäisiin lehtiin, joita on runsaasti. Kasvia kutsutaan myös varjoköynnökseksi ja se kuuluu viiniköynnöskasveihin. Ajan kanssa kasvi voi kasvaa hyvinkin pitkäksi.

Kääpiökissukselle paras paikka kesäisin on itä- tai länsi-ikkunalla. Suora auringonpaiste saattaa saada kasvin varistelemaan lehtiään, varsinkin jos se pääsee kuivumaan liikaa. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Liian pimeässä kasvi helposti ränsistyy. Silloin sen voi keväällä leikata alas; kasvi kasvaa nopeasti takaisin, kunhan valoa on riittävästi. Latvominen saa kasvin myös haaroittumaan, jolloin se kasvaa tuuheampana.

Kääpiökissusta voi kastella, kun kasvupohja on kevysti kuivahtanut, muttei aivan rutikuiva. Kasvi näyttää janonsa selkeästi riiputtamalla varsiaan ja lehtiään. Kasvi kuluttaa kokoonsa nähden melko paljon vettä. Talvella kastelun pitää olla hieman maltillisempaa kuin kesällä. Lannoitetta voi antaa joka toisella kastelulla helmikuusta marraskuulle. Mikäli kasvilla on lisävalo talvella, voi lannoittamista tällöin jatkaa ympäri vuoden.

Ostaessani kasvin, samassa ruukussa oli useampi yksilö, jotka erottelin omiin ruukkuihinsa. Kasvupohjaksi niille laitoin mullattoman seoksen, jossa reilu puolet on kookosta ja loput perliittiä ja hydrosoraa. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa ja hydrosoran tilalta mitä tahansa kevytsoraa.

Kääpiökissus ei siedä lämpötilan suuria nopeita vaihteluita, joten sitä ei kannata talvella sijoittaa ulko-oven tai tuuletusikkunan läheisyyteen. Se kestää hyvin hieman viileämpääkin ilmaa, kunhan lämpötila ei äkillisesti vaihtele.

Loppukesästä kasvi voi kukkia tuoksuvin kukin, mutta kukat ovat melko vaatimattomat. Kukat kypsyvät tummiksi marjoiksi. Kasvi ei ole myrkyllinen, mutta löysin tiedon, että marjat eivät sovi syötäviksi. En tosin löytänyt tietoa miksi. Koska kasvi kuuluu viiniköynnöskasveihin, päättelisin, että ongelmana on marjojen maku eikä myrkyllisyys, mutta en tosiaan varmaksi tiedä.

Kääpiökissus on köynnös, joten sen voi laittaa kasvamaan riippuvana amppeliin tai hyllyn reunalle. Kasville voi myös laittaa kasvituen, jota pitkin se voi kiipeillä ylöspäin. Kasvia lisätään nuorista varsista, puutuneet varret juurtuvat huonommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *