Saniaisten kanssa on ollut elämän varrella pelkkiä epäonnistumisia. Olen onnistunut kuivattamaan jokaisen saniaisen kuoliaaksi, minkä olen ostanut. Tähän kaarisulkasaniaiseen kuitenkin ihastuin, kun sen hienoliuskaiset ja kurtussa olevat lehdet ovat jotenkin niin hauskan näköiset. Ostin pienen kasvin Bauhausista ja se maksoi alle kolme euroa.

Kaarisulkasaniainen Emina Dragon Tail rakastaa korkeaa ilmankosteutta, joten se kannattaa sijoittaa ilmankostuttimen viereen tai sumutella ahkerasti. Omani laitoin suljettuun kasviterraarioon, koska halusin onnistua tällä kertaa saniaisen kanssa. Kasvi onkin viihtynyt erinomaisesti terrassa. Kasvua ei juurikaan ole ollut, mutta aika maltillisesti olen sitä lannoittanutkin. Myös suihkuista kasvi tykkää, kasvin voi myös sijoittaa kosteaan kylpyhuoneeseen, sillä se ei ole liian vaativa valon määrän suhteen. Kuitenkaan täysin ilman valoa ei tämäkään kasvi selviä.

Keskipäivän aurinkoon kaarisulkasaniaista ei kannata laittaa. Talvella kasvia ei pidä myöskään laittaa ulko-oven tai tuuletusikkunan läheisyyteen, sillä se on arka kylmälle. Paleltunut kasvi tummuttaa lehtensä.
Kasvupohja ei saisi olla liian vettäpäästävä. Mullan joukkoon kannattaa laittaa kuitenkin jonkin verran kevytsoraa tai perliittiä. Liian kuivassa kasvi ruskettaa ja kuivattaa lehtensä, liian märässä taas lehdet kellastuvat. Omallani on kasvupohjana terraariossa Wurth imeytysrae sammalkatteella. Kasvupohja ei saisi koskaan päästä täysin kuivaksi. Talvella tätäkin kasvia kastellaan vähemmän kuin kasvukaudella.

Lannoittaa voi joka kolmannella kastelulla keväällä ja kesällä, talvella harvemmin. Saniaisten sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa. Kaarisulkasaniainen Emina Dragon Tail jää pienemmäksi kuin muut saniaiset, joten se sopii siksikin hyvin kasviterraarioon.
Olen itse pitänyt Green Lady -kaarisulkani ihmeen kauan hengissä, viime kesästä asti eli talvehtiminenkin onnistui jo kertaalleen. Kasteluväli on useita kertoja venynyt useisiin päiviin ja kasvi alkanut tiputella runsaasti, mutta toipuminen on myös ollut nopeaa, eli melko anteeksiantavainen yksilö kyseessä. 🙂 Arvelutti aluksi, miten se sietää täkäläistä kalkkipitoista hanavettä sekä kasteluun että sumutukseen, mutta näyttää tuo kelpaavan. Kastelun suoritan vähintään joka toinen päivä samallla vedellä, jolla kastelen useimmat viherkasveistani ja jossa mukana lannoite. Saniaiseni saa siis jatkuvaa lannoitusta ja tuntuu siitäkin nauttivan. Sumutus yleensä aina kastelun yhteydessä. Kasvupaikka huoneen keskiosa niin, että saa suoran valon itäikkunasta ja hajavaloa lännestä.