Ostin keltapunalehden (Iresine herbstii Aureoreticulata) Vantaan Viherpajalta. En ole koskaan törmännyt vastaavaan kasviin, joten se oli tietenkin pakko ostaa, kun erikoinen ulkonäkökin miellytti silmää. Kasvi ei ollut ostettaessa missään parhaassa mahdollisessa kunnossa, sillä uusimmat lehdet olivat epämuodostuneita ja käpertyneitä ja vanhimmat kuivuneita.
Käpertyneet lehdet punaisten varsien ympärillä olivat kuitenkin mielestäni niin söpöjä, ettei kasvia voinut jättää myymälään. Kasvista on myös olemassa kokonaan punainen versio, punalehti, jollaisen päätin joskus itselleni myös metsästää. Äkkikatsomalla sitä ei juurikaan ole tarjolla edes ulkomailla.
Kotona kasvi joutui heti suihkuun, sillä naamalleni lennähti yksi jauhiainen, kun kaivoin ostoksiani paperipussista. Muita jauhiaisia ei näkynyt ja tämänkin yksilön sain tapettua. Poistin myös kasvien ympäriltä pintamullan tippuneiden munien ja toukkien pelossa. Tämän jälkeen käänsin kasvin ja tutkin sen kauttaaltaan. Tahmeaa mesikastetta, jota jauhiaiset erittävät, ei lehdiltä löytynyt, eikä myöskään jauhiaisen munia.
Vaihdoin suuren osan mullasta hiekka-imeytysrae-hydrosora-multa-seokseen ja istutin kasvin hieman isompaan muoviseen reikäruukkuun. Voit myös käyttää viherkasvimultaa ja kevytsoraa esim. puolet ja puolet. Myös mullaton kookos-perliitti-kaarna-sekoitus käy keltapunalehdelle hyvin.
Poistin kaikki kuivuneet lehdet ja otin pöheiköstä kolme pistokasta, jotta sain kasvin hieman nätimpään muotoon. Sen jälkeen etsin kasville hoito-ohjeita. Hän kuulema rakastaa aurinkoa, selviää jopa paahteessa ja multa pitää pitää hieman kosteana. Muita vinkkejä ei juurikaan löytynyt. Kasvia kehuttiin nopeakasvuiseksi, joten sitä voi ilmeisesti lannoittaakin melko runsaasti. Janoisena kasvi alkaa riiputtamaan varsiaan.
Kasvi hyötyy runsaasta latvonnasta, jolloin se haarautuu enemmän ja pysyy pystyssä paremmin. Pistokkaat laitoin juurtumaan veteen juurrutushormonin kanssa ja ne alkoivat tehdä juuria parissa päivässä.
Kasvi on takaisintulija, joka menneinä aikoina koristi useankin kodin ikkunaa, mutta on jäänyt ajan saatossa unohduksiin. Alunperin kasvi on Brasiliasta. Kasvi on ollut luonani muutaman viikon, eikä jauhiaisista ole tietoakaan. Kasvi pääsi karanteenihuoneesta kahden viikon kohdalla nauttimaan itäikkunan tarjoamasta aamupäivän auringosta.
Edit 1.12.2020: Syksyllä keltapunalehdelleni sattui onnettomuus, sillä se oli liian lähellä ulko-ovea ja sai ilmeisesti kylmää ilmaa niskaansa. Tuulettamisen jälkeisenä päivänä se alkoi tiputtaa lehtiään ja oli aivan kalju muutamassa päivässä. Myös varret olivat aivan lötköt. Kasvi ei ikinä toipunut, mutta onneksi olin ottanut kasvista pistokkaita. Nämä istutin kahteen ruukkuun ja molemmat ovat lähteneet hyvään kasvuun. Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna-hydrosora-seoksen.
Hei Hanna! Toivottavasti bongaat tämän minun kommentin. Plnts-kauppaan oli tullut punalehden taimia myyntiin. Lähdin googlaamaan kasvia ja päädyin sinun blogiin. Tässä linkki, jos olet vielä kiinnistunut hommaamaan kokonaan punaisen version: https://plnts.com/product/bloodleaf/