Löysin tämän kaunokaisen (Hibiscus rosa-sinensis Variegata) Tampereen Kukkatalosta. Ruukussa oli kolme erillistä kasvia, jotka erottelin kotiin päästyäni toisistaan. Putsasin samalla kasvien juuret mullasta vedessä huljuttelemalla, sillä istutin kasvit mullattomaan sekoitukseen, johon laitoin reilu puolet kookosta ja vajaa puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Mikäli käytät uudelleenistutuksessa multaa, ei juuria tarvitse puhdistaa vanhasta mullasta kuin pikkuisen multapaakkua rikkomalla ja kasvia varovasti ravistelemalla.
Kaikilla kolmella kasvilla oli hyvät juuret. Yhden kasveista annoin ystävälle ja kaksi pidin itselläni. Istutuksen jälkeen laitoin kasvit pariksi päiväksi kosteaan kasvitelttaan, jotta kasvi ei nuupahtaisi. Mikäli et omista telttaa, terraariota tai kasvikaappia, kannattaa kiinanruusu huputtaa kirkkaan muovipussin sisään muutamaksi päiväksi istutuksen jälkeen. Kasvia voi sumutella pussin sisään.
Kiinanruusu on kotoisin Aasiasta ja on Malesian kansalliskukka. Lämpimillä alueilla sitä kasvatetaan myös ulkona pensaana tai pienenä puuna. Kesällä kasvin voi viedä ulos. Suomeen kiinanruusu saapui 1800-luvulla ja onkin yksi vanhimmista huonekasveistamme.
Ruukussakin kiinanruusu voi kasvaa isoksikin, mikäli sillä on tarpeeksi valoa, vettä ja ravinteita. Kastellut olen kiinaruusuja, kun pintakasvupohja on päässyt kuivahtamaan. Kesällä kiinanruusua voi joutua kastelemaan paljon, varsinkin jos kasvi on auringonpaisteessa. Kiinanruusu rakastaa valoa ja tämä värivirheellinen versio tarvitsee vieläkin enemmän valoa, sillä se pystyy yhteyttämään vain vihreillä lehden osilla. Kasvi viihtyy itä- länsi- ja eteläikkunalla. Keväällä eteläikkunalla oleva kasvi kannattaa totuttaa auringon paisteeseen vähän kerrallaan. Talvella kasvi hyötyy keinovalosta.
Liian kuivassa kasvupohjassa kiinanruusu saattaa alkaa tiputella kukan nuppujaan. Kasvi pitääkin tasaisesta kastelusta. Lannoittaa voi kesällä joka kastelulla, keväällä ja syksyllä joka toisella kastelulla ja talvella ei lannoiteta, ellei kasvi ole keinovalon alla. Kiinanruusu pitää myös kahvista ja sen antaminen saattaa edistää kasvin kukintaan lähtöä. Kahvi kannattaa laimentaa vedellä ja antaa sitä loraus silloin tällöin. Omani on saanut vasta matokakkaa ja merilevää, koska istutin kasvin vasta muutama päivä sitten.
Ruukuksi kannattaa valita mieluummin iso kuin pieni ruukku. Isossa ruukussa kiinanruusu kasvaa isommaksi ja myös kasteluväli on pidempi. Uuteen ruukkuun kasvi pitäisi nuorena laittaa joka kevät, vanhalle kasville riittää usein pelkkä pintamullan vaihto.
Tämä Variegata kiinanruusu kukkii punaisin kukin pääsääntöisesti kesällä. Kasvi voi kuitenkin yllättää kukilla ympäri vuoden. Yksittäinen kukka kestää vain pari päivää, mutta kukinta jatkuu yleensä pitkään.
Kiinanruusua lisätään pistokkaista tai siemenistä. Nuorta kiinanruusua kannattaa latvoa, jotta se kasvaa tuuheaksi. Omistani latvoin toisen uudelleenistutuksen jälkeen.
Eri kiinanruusu-lajikkeita on paljon ja ne eroavat toisistaan lähinnä kukkien värin ja kerroksellisuuden perusteella. Erikseen on sitten tämä kiinanruusu Variegata, jolla on vihreä-valkoiset lehdet. Tavallisella kiinanruusulla lehdet ovat tummanvihreät.
Kiitos, on hauska idea jakaa kasvi kolmeen. Ostin samanlaisen miniruusun keväällä, muuten hoksannut jakaa sitä. Eniten olin huolissani, että se ylipäätään pärjäsi. Mutta hyvin se jakselee ja kasvaa huimaa vauhtia. Kukkia vaan ei ole vielä näkynyt. Lannoitus oli siihen hyvä vinkki. 😉