Huonekasvit

Esittelyssä kirjorönsylilja ”Bonnie”

Rönsylilja (Chlorophytum comosum) ei ole kuulunut suosikkikasveihini, kunnes kesällä törmäsin tähän kiharalehtiseen lajikkeeseen Prismassa. Käkkärät lehdet olivat mielestäni suloiset ja kasvi päätyi ostoskoriin ihan huomaamatta. 😀 Kasvi on helppo kasvattaa ja se sopeutuu monenlaisiin olosuhteisiin.

Rönsylilja on kotoisen Afrikasta ja tuli Suomeen jo 1800-luvun lopulla. Se voi kasvaa 70 cm korkeaksi jä lähes yhtä leveäksi. Vanhemmiten kasvi alkaa kukkia ja muodostaa jopa 120 cm pitkiä kukkavanoja. Kukinnan jälkeen kukkavanan päähän muodostuu rönsytaimi. Rönsyt voi poistaa ja istuttaa multaan tai antaa niiden olla paikoillaan. Rönsyn voi myös ohjailla vesilasiin juurtumaan ja poistaa vasta juurien ilmestymisen jälkeen. Mielestäni rönsyt ovat kauniita, varsinkin tällä kiharalla lajikkeella, joten odotankin kovasti, että kasvini alkaisi kukkia. Rönsylilja voi kukkia valkoisin ja tuoksuvin kukin mihin aikaan vuodesta tahansa.

Rönsyilyn takia kasvi kannattaa laittaa amppeliin tai korkean kasvijalustan päälle. Kasvi tarvitsee myös tilaa ympärilleen, sillä se on nopeakasvuinen. Kasvi pärjää kesän ulkona, kunhan se nostetaan sisälle ennen kuin asteet laskevat alle 12°c. Kasvi rakastaa valoa, mutta kuumaan keskipäivän aurinkoon sitä ei kannata laittaa. Itä- tai länsi-ikkuna on paras paikka rönsyliljalle. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Liian pimeässä kasvusta tulee honteloa.

Kasvi saattaa kuivattaa lehtiensä kärkiä. Tällöin olet kastellut liian vähän tai huoneilma on liian kuiva. Sumuttelu tai ilmankostutin auttaa estämään lehtien ruskettumista. Lehdet kuivuvat myös silloin, kun juuret ovat vallanneet kukkaruukun. Kasvilla on isot juuret, joten se kannattaa istuttaa isohkoon ruukkuun. Keväällä kasvi laitetaan aina isompaan ruukkuun, ellet jaa juurakkoa. Juurakosta voi myös poistaa osan isoista juurimukloista mullanvaihdon yhteydessä.

Juurimukuloiden ansiosta rönsylilja kestää jonkin aikaa kuivuutta. Kasvi kannattaakin kastella vasta, kun kasvupohja on hieman kuivahtanut. Lannoittaa voi kesällä joka toisella kastelulla ja talvella harvemmin, ellei kasvi ole lisälampun alla. Bonnie- lajikkeen kiharat suoristuvat, mikäli annat reilusti vettä tai lannoitteita. Mikäli kasvin lehdet suoristuvat, vähennä hieman kastelua ja lannoitetta.

Rönsyliljan sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa. Kasvupohjaksi käy esimerkiksi hiekansekainen viherkasvimulta, johon laitetaan sekaan kevytsoraa. Ruukun pohjalle kannattaa tehdä kevytsorasta salaoja. Omani on mullattomassa sesoituksessa, jossa on kookosta-perliittiä ja hydrosoraa. Päälle laitoin kerroksen imeytysraetta. Rae on kosteana tummempaa kuin kuivana, joten siitä näkee nopeasti katsomalla, onko kasvualustan pinta kuinka kostea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *