Huonekasvit

Esittelyssä kirjovehka, Dieffenbachia ”Reflector”

Tämän upealehtisen kaunottaren sain yllätyslahjana ystävältä. Sen lehdissä vaihtelee läikkinä tummanvihreä, keltainen ja limenvihreä väritys. Keskimmäinen lehtiruoti näkyy selkeästi vaalempana lehden pinnassa. Koska lehdissä on paljon vihreää ja lasvi elää luonnossa aluskasvillisuudessa, se ei tarvitse hirveästi valoa. Kirjovehkoja on myös eri värisenä. Sääntönä on, että mitä vähemmän lehdissä on lehtivihreää, sitä enemmän se tarvitsee valoa. Suorassa auringonpaisteessa kasvi ei kuitenkaan viihdy. Liian vähässä valossa lehtien värit kuitenkin vaalenevat.

Kasvi on nopeakasvuinen, joten sitä voi lannoittaa joka kastelulla miedolla kasvuravinteella. Itselläni on käytössä Puutarhan Kesä. Talveksi lannoitusta kannattaa vähentää, ellei kasvi ole kasvilampun alla.

Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta. Sille voikin antaa silloin tällöin laimennettua kahvia. Kaarna kasvupohjassa myös happamoittaa kasvualustaa. Omani laitoin kookos-perliitti-hydrosoraan. Kasvualustan päälle laitoin imeytysraetta pari senttiä koristeeksi. Vettä läpäisevä kasvualusta onkin kasville hyvä. Mikäli käytät multaa, valitse hiekansekainen viherkasvimulta ja sekoita joukkoon esimerkiksi puolet kevytsoraa tai perliittiä. Anna pintamullan kuivua kasteluiden välissä, varsinkin talvella. Älä kuitenkaan anna kasvupohjan kuivua täysin. Liika kuivuus oireilee lehtien kellastuttamisena.

Kasvi kannattaa laittaa uuteen ruukkuun joka kevät. Samalla siitä voi ottaa varsi- ja latvapistokkaita. Kasvin latvominen kannattaa, jotta se haarautuu, eikä kasvata yhtä honteloa vartta. Leikkaamattoman kirjovehkan kasvutapa on samanlainen kuin palmulla. Pitkä varsi kannattaakin tukea, mikäli et halua latvoa omaasi.

Kasvi on kotoisin Etelä- ja Väli- Amerikan tropiikista, joten se pitää korkeasta ilmankosteudesta. Sitä kannattaakin sumutella päivittäin, ellet omista ilmankostutinta. Mikäli kasvupohja on vettä läpäisevää, kasvia kannattaa viedä silloin tällöin suihkuun. Kirjovehka puhdistaa tehokkaasti huoneilmasta muun muassa ksyleeniä ja tolueenia. Kasvi voi joskus kukkia vaatimattomin kukin. Kukat kannattaa heti poistaa, sillä ne vievät kasvilta voimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *