Huonekasvit

Esittelyssä Crassula swaziensis Variegata,

Sain ystävältä joululahjaksi Crassula swaziensis Variegatan, joka vieläpä kukki tullessaan. Kasvi on läheinen sukulainen rahapuulle (Crassula ovata), mutta on hieman hentoisempi. Kasvilla on kauniit valkovihreät paksut lehdet.

Ruukussa on ilmeisesti monta kasvia ja tarkoituksena onkin jakaa kasvit omiin purkkeihinsa. Kasvin juuret ovat melko hentoisia ja ne ovat vallanneet vanhan ruukun jo aikalailla kokonaan. En ole varma, poistanko kaiken mullan juurakosta, vai tyydynkö lisäämään mullatonta kasvupohjaa nykyisen kasvupohjan ympärille, sillä Crassula saattaa suutahtaa juurien pesusta. Nykyinen kasvupohja on jotain hiekansekaista multaa, joten se ei ole huonoimmasta päästä.

Nyt kasvi on keittiössä ötökkäkaranteenissa loisteputken valossa toipumassa kuljetuksesta ja paikanvaihdon stressistä. Karanteenia ajattelin pitää 3-4 viikkoa, jotta siinä mahdollisesti olevat tuholaiset eivät leviä muihin kasveihini. Kasvi näyttää hyväkuntoisilta, eikä mitään ötököihin viittaavaa ole näkyvissä. Karanteenin aikana teen kasville ötökkätarkastuksen muutaman päivän välein.

Crassula saattaa reagoida olosuhteiden muutoksiin tiputtamalla lehtiään. Tämä yksilö tiputti tullessaan muutaman lehden, mutta en ole vielä huolissani. Kasvi tarvitsee myös paljon valoa, jotta lehdet eivät tippuisi. Variegata lajikkeet yhteyttävät vain vihreillä kasvinosillaan, joten variegata kasvi tarvitsee vielä enmmän valoa kuin tavallinen vihreä kasvi. Toivottavasti keittiön loisteputki riittää hetkeksi aikaa. Karanteenin jälkeen rahapuu muuttaa eteläikkunalle, jossa kesällä tarvittaessa pahimmalta paahteelta suojaavat sälekaihtimet.

Olen kastellut kasvia nyt alakautta, kaatamalla aluslautaselle vettä pariin otteeseen. Tämän kasvin kastelun pitää olla maltillista, varsinkin näin talvella, kun valoa on vähemmän. Crassula viihtyy paremmin kuivassa kuin märässä kasvupohjassa. Tämä kasvi varastoi vettä lehtiinsä ja varteensa, joten se kestää hyvin kuiviakin jaksoja.

Kasvia myös lannoitetaan maltillisesti. Helmikuusta marraskuulle lannoitetaan noin kerran/pari kuukaudessa, talvella ei lannoiteta ollenkaan, ellei kasvi ole lampun alla.

Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun vanha on täynnä juuria. Paras ajankohta tähän on keväällä kasvukauden kynnyksellä. Varsinkin jos uudessa kasvupohjassa on ravinteita, ne voivat talvella lepokaudella olla kasville liikaa. Omilleni laitan kasvupohjaksi kookos- perliitti- hydrosora – kaarna-seoksen, johon laitan kookosta noin kolmasosan verran. Sekoitus ei juurikaan sisällä ravinteita, joten uudelleenruukutuksen voi tehdä näin talvellakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *