Ostin tämän kultaköynnöksen (Epipremnum aureum Global Green) toiselta kasviharrastajalta, joka erotteli ostamansa kasvin viisi taimea erilleen toisistaan. Sain häneltä kaksi taimea, joilla oli oikein kivan kokoiset ja hyväkuntoiset juuret. Olin metsästänyt kasvia puoliaktiivisesti jo jonkin aikaa, joten olin iloinen sen saadessani.
Global Green on suhteellisen tuore lajike, jota on myyty vasta parisen vuotta. Lajike on patentoitu ainakin U.S.A:ssa, jossa kasvin kasvatus ilman patentinhaltijan lupaa myyntiin on kiellettyä. Euroopan komissio on kuitenkin tehnyt parisen vuotta sitten päätöksen, että perinteisin luonnollisin keinoin jalostettua uutta kasvilajiketta ei voi patentoida. Uuden tekniikan avulla jalostettu kasvilajike (esim. geenimanipulaatio) on kuitenkin mahdollista patentoida myös Euroopassa. Euroopan patenttivirasto ei toimi Euroopan komission alaisuudessa, joten se voi myöntää kasvilajikkeelle patentin niin halutessaan. Tietääkseni patenttivirasto on kuitenkin pääsääntöisesti noudattanut Euroopan komission linjaa.
Global Greenin lehtien green-on-green- väritys on kaunis. Tummanvihreä ja keskivihreä muodostavat lehtiin kauniita kuvioita. Joskus lehdessä voi olla kermanvaaleita tai valkoisia raitoja. Minunkin saamissa kasveissa valkoista raitaa löytyi parilta lehdeltä. Lehdet ovat tukevia ja pyöreän sydämen mallisia.
Kultaköynnös Global Green pärjää melko hämärässäkin, mutta nauttii runsaasta epäsuorasta valosta. Kunnon valaistuksessa kasvi tekee isompia lehtiä. Omani pääsee amppeliin itäikkunalle, missä ei talvisin ole lisävaloa. Ennen ikkunalle pääsyä, kasvi on muutaman viikon tulokaranteenissa mahdollisten ötököiden varalta erossa muista kasveista.
Istutin kasvit mullattomaan kasvuseokseen, johon laitoin puolet kookosta, neljäsosan perliittiä ja neljäsosan kaarnaa ja hydrosoraa. Istutin molemmat kasvit samaan ruukkuun, jotta kasvi kasvaisi tuuheampana. Mikäli kasvia ei laita amppeliin, kannattaa sille hankkia kasvituki, jota pitkin kasvia voi ohjailla kasvamaan ylöspäin. Kultaköynnökset kasvattavat yleensä isompia lehtiä kiipeävänä kuin roikkuvana.
Aloitan kasvin lannoituksen parin viikon päästä istutuksesta, kun kasvi on kotiutunut uuteen ruukkuunsa. Siihen asti annan mietoa merilevävettä. Jatkossa lannoitan joka toisella kastelulla. Aloitan näin keväällä miedolla annostuksella ja lisään lannoitteen määrää kesää kohti, kunnes taas syksyllä alan antaa miedompaa lannoitetta. Marraskuusta alkaen jätän lannoituksen pois, koska kasvilla ei ole talvella lisävaloa. Lannoittamatta olen noin helmikuun puoleen väliin asti.