Tätä kultaköynnöstä (Epipremnum aureum Marble Green) myydään myös nimillä Victory ja Jungle Star. Kasvilla on tummanvihreät lehdet, joissa on vaaleanvihreää marmorikuviointia. Runsaassa valossa yleensä kuviointi on runsaampaa kuin heikossa valossa.
Kasvi tuli minulle Zielony-Parapet verkkokaupasta Puolasta. Kaupassa on edulliset hinnat, mutta postimaksu Suomeen on melko suuri. Kasvi oli tullessaan erinomaisessa kunnossa, vaikka matka Suomeen kesti viikon.
Laitoin kasvin tulonsa jälkeen ötökkäkaranteeniin eroon muista kasveistani. Mitään ötököihin viittaavaa ei kasvissa tarkasta syynistä huolimatta näkynyt, joten tyytynen parin viikon karanteeniin. Sinä aikana tarkistan kasvin parin päivän välein, ettei ei toivottuja vieraita näy. Jos kaikki menee hyvin, pääsee kasvi muiden kasvien sekaan. Tosin missään ei ole tilaa uusille kasveille, saapi nähdä minne kasvin tungen.
Vaihdoin kasville kasvupohjan lähes heti sen saavuttua. Samalla erottelin ruukusta löytyneet neljä taimea omiin ruukkuihinsa. Kultaköynnöstä voisi laittaa useammankin taimen samaan ruukkuun, mutta itse pidän yhden kasvin politiikasta. Kun kasvupohjan vaihtaa heti kasvin tultua kotiin, tulee samalla tarkistettua kasvin juurien kunto ja juurikirvatilanne. Tässä kasvissa ei juurikirvoja näkynyt. Ne eivät ole kovin yleisiä, mutta kuulemma hankalia häätää. Itsellä niitä ei ole koskaan tullut vielä vastaan. Juuretkin olivat oikein hyvässä kunnossa.
Poistin ensin mullan juurakosta. En jaksanut olla kovin pikkutarkka, multaa jäi juuriin jonkin verran. Uudeksi kasvupohjaksi laitoin vajaa puolet kookosta ja reilu puolet perliittiä, hydrosoraa ja kaarnaa. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa ja perliitin ja hydrosoran tilalta mitä tahansa kevytsoraa, jos ei halua kikkailla useiden ainesosien kanssa. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on kultaköynnösten mieleen. Jos ei halua laittaa kasvupohjaan kaarnaa, voi sitä happamoittaa kahvilla. Itse laimennan kahvin niin, että sekoitukseen tulee yksi osa kahvia ja kaksi osaa vettä. Kahvilla kannattaa kastella koko kasvupohja esimerkiksi kahden kuukauden välein. Näin kasvupohja pysyy inasen happamana.
Ruukuksi laitoin mustan Elhon Green Basics pohjareijällisen muoviruukun, joita minulla on lähes kaikilla kasveillani. Laitoin kasvin melko isoon ruukkuun, jotta sille ei tulisi heti uutta ruukunvaihtotarvetta. Ruukun pohjareikiä olisi voinut suurentaa esim porakoneella, mutta itse en nyt jaksanut.
Kasteluiden välissä kasvupohja kannattaa päästää melko kuivaksi kauttaaltaan. Lannoitetta annan jatkossa joka toisella kastelulla marraskuuhun asti, mikäli en saa järjestettyä kasville lisävaloa talveksi. Jos löydän kasville paikan, jossa se saa valoa ympäri vuoden, jatkan lannoitusta myös talvella.