Kaupallinen yhteistyö Viherkasvitori.fi kanssa.
Tämä kultaköynnös (Epipremnum aureum Pearls and Jade) tuli minulle Viherkasvitori.fi nettikaupasta. Kasvi matkasi postissa pakahduttavassa helteessä, mutta oli silti tullessaan hyväkuntoinen ja jäntevä. Kasvi oli tukevasti pakattu.
Olin jo hetken haaveillut tästä lajikkeesta, joka on tietämäni mukaan kultaköynnös Marble Queenin mutaatio. Kasvin lehdillä vuorottelee erilaisina läiskinä valkoinen, helmenvalkoinen ja eri vihreän sävyt. Lehdet jäävät todennäköisesti pienemmiksi kuin perinteisellä kultaköynnöksellä ja varren kasvutapakin on tiiviimpi. Pearls and Jade myös yleensä kasvaa monia muita kultaköynnöksiä hitaammin. Lehden muoto ei ole niin täydellinen sydän kuten perus kultaköynnöksellä, vaan ne voivat olla jopa hieman epämuodostuneita ja epäsymmetrisiä.
Pearls and Jade on myrkyllinen, kuten muutkin kultaköynnökset. Sen voi laittaa kasvamaan roikkuvana esimerkiksi amppeliin tai laittaa se kiipeämään jotakin kasvitukea vasten ylöspäin. Yleensä kiipeävänä kultaköynnös tekee suurempia lehtiä kuin roikkuvana.
Valkoisten lehdenosien takia Pearls and Jade tarvitsee enemmän valoa kuin vihreät kultaköynnökset. Liian vähäisessä valossa kasvi voi alkaa ruskistamaan valkoisia osia lehdissään. Sanotaan myös, että lehtien valkoisuus lisääntyy valomäärän noustessa. Eteläikkuna voi olla kasville liian kuuma paikka. Omani pääsee amppeliin itäikkunalle, missä se saa lisäksi keinovaloa talvella.
Laitoin kasvini mullattomaan kasvupohjaan, johon tuli hieman yli kolmasosa kookoskuitua, noin kolmasosa perliittiä ja loput hydrosoraa ja kaarnaa (orkideamulta). Jos olisin käyttänyt multaa, olisin valinnut viherkasvimullan ja olisin sekoittanut multaan noin puolet perliittiä tai jotakin kevytsoraa. Kun pesin juurakkoa puhtaaksi mullasta ennen mullattomaan siirtoa, laskin purkissa olevan viisi erillistä kasvia. Irroitin kasvien juuret varovasti toisistaan. Istutin kaksi samaan purkkiin ja loput kolme omiinsa. Säästän itselleni yhden ruukun ja loput annan ehkä ystäville.
Jatkossa kastelen kasvia vasta, kun kasvupohja on päässyt melko kuivaksi. Janoisena kasvin lehdet menettävät jäntevyytensä ja liikakasteltu kasvi kellastuttaa lehtiään. Lannoitetta ajattelin antaa noin joka toisella kastelulla marraskuulle asti. Koska kasvi saa talvella hieman lisävaloa, jatkan lannoitusta puolella annostuksella joka toisella kastelulla marraskuulta helmikuulle. Talvella ilman lisävaloa olevaa Pearls and Jadea ei tarvitse lannoittaa.
Pearls and Jade on kylmänherkkä, joten sitä ei talvella kannata sijoittaa tuuletusikkunan tai ulko-oven läheisyyteen. Kuivaan huoneilmaan kasvi yleensä sopeutuu hyvin, mutta nauttii toki ilmankostuttimesta ja sumuttelusta.
Kasvia lisätään pistokkaista. Paras ajankohta pistokkaiden ottoon on kevät tai kesä. Pistokkaan voi leikata puhtaalla terävällä veitsellä ja sen voi juurruttaa vaikka ihan vedessä. Itse juurrutan pistokkaat perliitissä semihydrossa: laitan läpinäkyvään astiaan perliittiä, pohjalle pari senttiä vettä ja asettelen pistokkaan pystyyn perliittiin niin, että pistokkaan alapää ei ole suoraan vedessä vaan hieman sen yläpuolella. Läpinäkyvästä purkista on helppo nähdä, missä vesiraja menee. Pistokkaseen kannattaa jättää 2-3 lehteä.
Alla linkki nettikauppaan, josta kasvin sain. Monenlaisten kasvien lisäksi tarjolla on valmista mullatonta kasvupohjaa, lannoitetta, ruukkuja ja sisustusesineitä.