Huonekasvit

Esittelyssä laiskan kastelijan tulilatva

Tämä mehikasvi (Kalanchoe blossfeldiana) tuli Eurooppaan 20-luvulla ja se on alunperin kotoisin Madagaskarilta. Nykyisin se on suosittu joulukasvi, joka usein heitetään bioastiaan kukinnan jälkeen. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä siitä saa oikein kivan huonekasvin, joka on myös mahdollista saada kukkimaan uudestaan, jos vain näet hieman vaivaa. Tulilatva on myös melko usein kotimaista tuotantoa!

Hidaskasvuinen tulilatva voi kasvaa puolimetriseksi. Sitä kannattaa kuitenkin keväisin ja kukinnan jälkeen hieman typistää latvoista, jotta se kasvaa tuuheaksi. Kasvilla on paksut, pyöreät, tummanvihreät ja hammaslaitaiset lehdet ja pienet kukat, jotka kuitenkin kasvavat isoina ryppäinä ja kukinta on melko näyttävä. Kukat voivat olla valkoisia, keltaisia, oransseja tai erisävyisiä punaisia.

Kasvi vaatii paljon valoa ja kestää jonkin verran myös paahdetta. Kovassa auringossa lehdet voivat kuitenkin muuttua punertaviksi. Liian hämärässä kasvusta tulee honteloa. Kesällä kasvin voi laittaa myös ulos, kunhan se on sateelta suojassa. Sisälle kasvi pitää nostaa, kun lämpö laskee alle +5°c.

Tulilatva sietää kuivuutta melko hyvin, sillä se varastoi vettä lehtiinsä. Liikakastelulle kasvi on arka, ja mädäntyy helposti. Kasvupohjan kannattaa antaa kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä. Liikakastelun vaaraa voi pienentää istuttamalla kasvi hengittävään saviruukkuun. Mullaksi kannattaa valita hiekansekainen multa ja laittaa siihen hieman kevytsoraa. Omani on mullattomassa kasvupohjassa, jossa on kookosta, perliittiä ja hydrosoraa. Kasvupohjan pinnalle laitoin kerroksen Wurth imeytysraetta lähinnä koristeeksi.

Lannoitetta tulilatva kaipaa vain vähän. Omalleni annan mietoa ravinnetta joka toisella kastelulla. Kukinnan aikana kasvia ei tarvitse lannoittaa. Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään ja kasvi siirretään hämärään paikkaan. Noin neljän viikon ajan kasvi tarvitsisi 14 tuntia pimeyttä päivittäin. Tämä on helppo tarjota kasville, mikäli se on pimeässä paikassa, jossa on valo, jonka laittaa ajastimella 14/10 rytmiin. Mikäli tällaista paikkaa ei ole järjestettävissä, voi kasvin laittaa pohjoisikkunalle ja toivoa parasta. Kuukauden levon jälkeen kasvi nostetaan valoisammalle paikalle ja parin kuukauden päästä kasvin pitäisi alkaa kukkia. Kasvi on kuitenkin kaunis ilman kukintaakin, mikäli haluat päästä helpolla.

Kasvia voi lisätä siemenistä, latvapistokkaista tai jakamalla keväisin ruukun vaihdon yhteydessä. Kaikkiin jakopaloihin pitäisi tulla mukaan juuria. Tee jakaminen puhtailla välineillä, jotta vältät jakopalojen mätänemisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *