Huonekasvit

Esittelyssä lihansyöjäkasvi, venus-kärpäsloukku

Venus-kärpäsloukku (Dionaea muscipula) elää luonnonvaraisena USA:n itärannikolla. Huonekasviksi siitä on jalostettu monia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan lähinnä koon ja/tai värityksen perusteella. Kasvilla on karhunraudan näköiset lehdet, joilla kasvi pyydystää kärpäsiä ravinnokseen.

Lehdet sulkeutuvat kosketuksesta, mutta kasvia ei pitäisi kiusata lehtiä tökkimällä. Jokainen lehti voi sulkeutua vain muutaman kerran ennen kuolemaansa. Kasvin pyydystettyä kärpäsen, se pysyy sulkeutuneena noin viikon, jossa ajassa se sulattaa hyönteisen erittämillään entsyymeillä. Kasvi tarvitsee 1-2 kärpästä kuukaudessa.

Keväästä syksyyn kasvi vaatisi lämpimän kasvupaikan (yli 20°C), jossa on runsaasti valoa saatavilla. Kasvi kannattaa pitää valoisalla itä- tai länsi-ikkunalla, sillä eteläikkunan paahde saattaa olla sille liikaa. Kasvupohjan pitäisi pysyä kokoajan hieman kosteana. Märässä kasvi ei kuitenkaan viihdy. Kasvin voi kastella esimerkiksi aluslautasen kautta.

Mikäli ostamasi kärpäsloukku on saviruukussa, se kannattaa laittaa kosteutta paremmin pitävään muoviruukkuun. Omalleni laitoin kookos-kaarna-perliitti seoksen, jossa on eniten kookosta vettä pidättämään. Mikäli käytät multaa, valitse vähäravinteinen kaktusmulta, johon voi sekoittaa sekaan hieman lannoittamatonta turvetta. Kasvi pitää happamasta kasvupohjasta, joten laitoin omani kasvupohjaan kaarnaa kasvupohjaa hieman hapantamaan.

Kärpäsloukku ei tarvitse lannoitusta, sillä se saa tarvitsemansa ravinteet kärpäsistä. Kastella pitäisi säännöllisesti kalkittomalla vedellä. Mikäli vetesi on kovaa, kannattaa sitä seisottaa päivän kaksi ennen kasville antamista. Myös sadevesi käy kärpäsloukulle hyvin. Kärpäsloukkua voi myös syöttää, mikäli kärpäsiä ei ole sen läheisyydessä.

Kärpäsloukku voi kukkia keväällä, mutta kukat kannattaa leikata pois, sillä ne vievät kasvilta energiaa. Kasvukauden jälkeen syksyllä kasvi alkaa ruskettamaan lehtiään. Silloin se pitää laittaa talvilepoon 0-5°C lämpötilaan esimerkiksi jääkaappiin. Kasvupohjan pitää olla kostea, muttei niin märkä, että se alkaa homehtua jääkaapissa. Kasvia pitääkin tarkkailla aika ajoin talvetuksen aikana.

Oman kasvini hankin vasta ja ajattelin laittaa sen kohta talviteloille jääkaappiin 3-4:ksi kuukaudeksi. Helmikuussa nostan kasvin terraarioon, jota olen tällä hetkellä rakentelemassa. Kasvia voi lisätä jakamalla tai siemenistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *