Lyyraviikunalla on isot, tummanvihreät, kiiltävät ja lyyran/viulun muotoiset lehdet. Lehtiin voi tulla luonnossa 40cm mittaa ja kasvi voi kasvaa 20 metriä korkeaksi puuksi. Kasvi on kotoisin Keski- ja Länsi- Afrikan tropiikista. Ruukussa kasvi jää pienemmäksi, mutta voi saada useita metrejä mittaa, mikäli kasvin antaa kasvaa vapaasti. Jos kasvin haluaa pitää matalana, se kannattaa latvoa keväisin. Latvonnassa syntyneet pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai esimerkiksi perliitissä. Latvontaa kannattaa harkita myös, jos kasvi kasvaa vinoon tai se on mennyt varrestaan kaljuksi. Leikkaus kannattaa tehdä terävällä ja puhtaalla veitsellä.
Kasvi rakastaa valoa, mutta kesällä eteläikkuna voi olla kasville liian paahteinen paikka. Kuuma aurinko saattaa kuivattaa kasvin lehtiä. Talvella lyyraviikuna hyötyy lisävalosta, sillä hämärässä se voi varistella lehtiään, varsinkin jos menet siirtämään kasvia tai se saa vetoa esimerkiksi oviaukosta. Kuuman patterin vieressä lyyraviikuna voi myös kuivattaa lehtiään.
Lyyraviikuna kasvaa viihtyessään nopeasti, joten keväästä syksyyn sitä voi lannoittaa joka kastelulla. Talvella riittää mieto ravinne kerran kuussa. Jos kasvi saa keinovaloa talvella ja kasvaa, voi lannoitetta antaa useammin.
Kasteluiden välissä kasvupohja saa kevyesti kuivahtaa. Täysin rutikuivaksi kasvupohjaa ei kannata kuitenkaan päästää. Istutin omani seokseen, johon laitoin puolet kookosta ja puolet perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Kasvupohjan pinnalle laitoin hydrosoraa koristeeksi. Nuoren kasvin voi laittaa uuteen isompaan ruukkuun joka kevät, vanhan kasvin harvemmin. Jos käytät multaa, voi ison kasvin pintamullan vaihtaa keväällä muutaman sentin syvyydeltä.
Lyyraviikuna rakastaa sumuttelua ja suihkuja. Mikäli kasvi on mullassa, kannattaa ruukku ja multa suojata esimerkiksi muovipussilla ennen suihkuun vientiä. Mullattomassa oleva kasvi voi mennä suihkuun suojaamatta, sillä mullaton kasvupohja saa kastua suihkussa kunnolla.
Valitettavasti lyyraviikuna voi aiheuttaa allergiaoireita niinkuin monet muutkin viikunat. Vanha kasvi voi kukkia ja tuottaa hedelmiä. Iso kasvi voi tarvita kasvitukea.