Näitä pippurikasveihin kuuluvia kasveja on todella monenlaisia ja useat niistä ovat vehreytensä ansiosta suosittuja viherkasveja. Tunnetuimpia on myynnissä lähes kaikissa kukkakaupoissa. Luonnossa muorinkukat esiintyvät trooppisilla alueilla, joten ne pitävät korkeasta ilmankosteudesta. Muoreja kannattaa siis sumutella silloin tällöin tai pitää laakeita vesiastioita kasvien vieressä varsinkin talvella. Itselläni muorinkukkia auttamassa on ilmankostutin. Mielestäni muorinkukat kuitenkin selviävät ihan hyvin kuivemmissakin olosuhteissa. Suotuisissa oloissa muorinkukka voi kukkia vaatimattomin kukin.
Muorinkukat kasvavat luonnossa aluskasvillisuutena, joten ne eivät pidä keskipäivän paahteesta. Paras paikka kasville onkin itä- tai länsi-ikkuna. Muorinkukkien mullan pitää kuivua kasteluiden välissä, sillä kasvi varastoi vettä lehtiinsä ja liian märkä multa mädännyttää muorin juuret helposti. Multaan kannattaa sekoittaa esim. hydrosoraa mullan kuohkeuttamiseksi. Kannattaa lisäksi käyttää hiekkapitoista multaa, kuten viherkasvi- tai kaktusmultaa. Itselläni muorit elävät hydrosora, multa, hiekka -seoksessa, jossa hydrosoraa on hieman alle puolet ja muita aineksia noin puolet. Myös täysin mullattomaan olen muorejani laittanut. Sekoituksessa on kookosta, perliittiä- kaarnaa ja hydrosoraa. Pelkässä Wurth imeytysrakeessa tai seramiksessa muorit myös viihtyvät.
Kasvin lehdet alkavat riippua, kun se on janoinen. Paras tapa mielestäni on kastella muoreja aluslautasen kautta. Talvella kastelua vähennetään paljon, mikäli muori ei ole kasvivalon alla. Muorit ovat herkkiä liikakastelulle.
Muorinkukkia on todella monennäköisiä, mutta yleensä ne kaikki jäävät melko pieniksi. Tosin köynnöstävät mallit, kuten hope ja pennimuori, voivat kasvaa pitkiksikin. Korkeutta kasveille ei juurikaan tule. Muorinkukissa on yleensä paksuhkot vahapintaiset lehdet, jotka toisilla lajeilla ovat kauniisti kuvioidut eri värein, kuten sädemuorilla.
Suosituimmat muorinkukat yllä mainittujen lisäksi:
- Sädemuori, Peperomia argyreia, jolla on vihreä/vaaleanvihreä- raidalliset lehdet ja punertavat varret.
- Uurremuori, Peperomia caperata, jolla on uurteiset vihreät, punaiset, violetit tai hopeiset lehdet.
- Teräsmuori, Peperomia griseoargentea, jolla on vaalen hopeiset uurteiset lehdet.
- Pennimuori, Peperomia rotundifolia, jolla on pienet, pyöreät ja vihreät lehdet ja riippuva kasvutapa.
- Nahkamuori, Peperomia pereskiifolia, jolla on puikulanmalliset lehdet ja pysty kasvutapa.
- Metallimuori, Peperomia metallica, jolla on alapuolelta punaiset lehdet.
- Viirumuori, Peperomia puteolata, jolla on viirulliset lehdet.
Kiitos ihanasta blogista!
Minun muorinkukka Nevada on kasvanut huimaa vauhtia ja nyt mietin, uskaltaisiko sitä latvoa. Onko kokemuksia?
Hei!
Omaani latvoin kyllä. Haarautui leikkauskohdasta, mikä kannattaa huomioida leikkauskohtaa miettiessä. Omani leikkasin aika alhaalta, että haarautumiskohta tulee matalalle.
Kiitos vastauksesta! Ehkäpä uskaltaudun itsekin latvomaan 🙂
Hei! Ihana kun löytyy muorinkukka taituri! Minun Hope alkoi tiputtaa lehtiä ja katkoo nyt pitkiä oksiaan. Taitaa olla syy mullassa. Tiivis musta multa. Ehkä myös vähän liian kaukana ikkunasta. Vaihdan amppeliin keittiön ikkunalle ja vaihdan ilmavamman kasvualustan. Onkohan muuta mitä pitäisi tietää? Pennimuori viihtyy tuossa keittiön ikkunalla, tiputtelee hiukan lehtiä, muttei noin radikaalisti, ehkä sillekin vaihdan mullan. Ovat ihan mielettömän valloittavia! I love it 😊
Liikakastelu ei ole niiden mieleen eikä märkä kasvupohja. Ja tosiaan kannattaakin vaihtaa johonkin ilmavampaan kasvupohjaan, esim perliittiä ja/tai kevytsoraa mullan tai kookoksen sekaan, niin viihtyvät paremmin.
Onko pennimuori myrkytön?
Muorinkukat ovat myrkyttömiä.