Tällä kasvilla on monta lempinimeä: merimiehen syrjähyppy, tuhmapoika, syntinenpoika, pahapoika, rattopoika, lähetyssaarnaaja. Lempinimet johtuvat sen tavasta lisääntyä; sen hedelmät aukeavat äkisti ja ampuvat siemeniä jopa metrien päähän. Kasvin poikasia voi siis ilmaantua naapurikasvien ruukkuihin. Siemenet itävät helposti, mutta aluksi kasvuunlähtö voi olla tuskastuttavan hidasta. Mikäli nukkatyräkin poikanen ilmestyy vieraaseen ruukkuun, kannattaisi sen antaa hieman kasvaa korkeutta ennen sen siirtämistä omaan ruukkuunsa, sillä pienellä nukkatyräkillä on hyvin pienet ja hentoiset juuret.
Kasvin kukat ovat valkoiset ja melko mitäänsanomattomat. Nukkatyräkki kukkii vasta yli 40cm korkeana.
Nukkatyräkki on kotoisin Madagaskarilta ja se tarvitseekin paljon valoa. Keskipäivän paahde on sille usein kuitenkin liikaa. Kasvi hyötyy talvella keinovalosta. Viihtyessään ja ajan kanssa kasvi voi saada paljonkin korkeutta. Vanhemmiten kasvi usein haarautuu. Sillä on paksuhko viisikulmainen varsi, jonka päässä kasvaa lehtiä. Kasvaessaan kasvi tiputtaa alimpia lehtiään. Lehdet ovat pitkulaiset ja jopa 20cm pitkät.
Nukkatyräkki ei tarvitse kovin suurta ruukkua, sillä sen juuristo on pienehkö. Suosittelen kasville hengittävää saviruukkua, jossa kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa ja juuret viihtyvät paremmin. Kasvia kastellaan vasta, kun kasvupohja on kokonaan kuivahtanut. Talvella kastelu on niukkaa, ellei kasvi ole keinovalon alla. Nukkatyräkki näyttää janonsa riiputtamalla lehtiään, jotka nousevat takaisin vaakatasoon, kun se saa taas vettä. Lannoittaa kasvia kannattaa joka toisella kastelulla helmikuulta marraskuulle.
Oman nukkatyräkkini sain vaihdokkina toiselta harrastajalta. Se on vielä mullassa, mutta siirrän sen jossain vaiheessa mullattomaan sekoitukseen, johon laitan ehkä noin 40% kookosta ja 30% perliittiä ja 30% hydrosoraa sekä pikkukourallinen kaarnaa. Käytän tälle sekoitusta, jossa on vähemmän kookosta kuin yleensä kasveillani, jotta kasvupohja olisi nopeasti kuivuvaa. Mikäli käytät multaa, suosittelen tälle kaktus- tai mehikasvimultaa.
Nukkatyräkin maitinesteestä voi saada pahojakin ihovaurioita.
Jos nukkatyräkin lehdissä on vaaleita laikkuja, onkohan se silloin saanut liian suoraa auringonvaloa? Muuten hyvinvoiva kaveri.
Kuulostaa kyllä auringon polttamalta.