Honkasen puutarhan myymälä Turtolassa Tampereella ei pettänyt taaskaan, vaan lähdin sieltä kotiin syli täynnä huonekasveja. Viherkasvivalikoima ei näin alkukesällä ole suurimmillaan, mutta valikoima on tarkasti mietitty. Mukaan tarttui isolehtinen värinokkonen, edelleen trendikäs musta palmuvehka raven ja aivan upean värinen nukkuleena Triostar, jollaisesta olen haaveillut jo jonkin aikaa.
Nukkuleenaa pidetään melko vaikeana kasvina. Tämä brasilialainen viidakkokasvi tarvitsee suuren ilmankosteuden ja kasvualusta ei saa ikinä kuivua täysin, muttei olla märkäkään. Kasvi tarvitsee paljon valoa, mutta ei siedä kuitenkaan auringon paahdetta. Kotonani sijoitin neidin noin 1000 lumenisen valon alle ja ilmankostuttimen lähelle, vedottomaan paikkaan. Paikassa viihtyvät muun muassa alocasiat, joten paikka kelvannee hänellekin.
Ruukun vaihdossa irroitin varovasti vanhaa multaa niin paljon kuin pystyin ilman juurien telomista. Pintamultaa irtosi helposti parisen senttiä. Laitoin kasvin hieman isompaan ruukkuun hydrosoran päälle ja täytin sen reunat multa/ hiekka/ imeytysrae/ hydrosora-sekoituksella. Pinnalle laitoin sentin verran imeytysraetta. Sen jälkeen kasvi pääsi perusteelliseen suihkuun. Ötökkäkaranteenia en jaksanut nyt kasville järjestää, vaan tuikkasin kasvin muiden sekaan suihkun jälkeen. Tällä hetkellä jännitän, selviääkö neiti käsittelystäni ilman lehtien tiputtelua..
Nukkuleena kääntelee lehtiään valaistuksen mukaan. Yöllä (pimeässä) lehdet nousevat pystyasentoon paljastaen lehtien kauniin punaisen alapinnan. Aamulla lehdet kääntyvät kohti valoa ja keskipäivällä pois päin polttavasta auringosta. Kasvia kutsutaan siksi myös rukoilijakasviksi.
Edit 22.8.2020 Kasvi ei viihtynyt laittamassani kasvupohjassa, vaan alkoi kuolettamaan lehtiään. Sain hänet pelastettua mullattomalla kasvupohjalla, johon laitoin perliittiä, kaarnaa, hydrosoraa ja kookosta suhteessa 1:1:1:3. Tämän jälkeen kasvi on ollut tyytyväisempi, eikä ruskista lehtiä.
Onko paljon eroa Calathea Sromanthe Triostar In kanssa.
Sama kasvi kyseessä. Viherkasvit.net sivulla käyttivät tuota minun käyttämää nimeä. Vaihdoin Calathea Stromanthe Triostariksi, niin on selkeämpi
😀