Huonekasvit

Esittelyssä Oxalis vulcanicola Plum Crazy, laavakäenkaali

Tämä kasvi on sukua ketunleivälle (käenkaali). Kasvi on ollut toivelistallani jo todella kauan ja nyt vihdoin eräs kaverini bongasi sen kasvikaupassa ja nappasi sen minulle. Plum Crazyllä on todella kauniit, apilan näköiset kolmiosaiset lehdet, joissa vuorottelee vihreä, vaaleanpunainen ja purppura. Kasvilla on hienot kirkkaankeltaiset kukat, jotka ilmaantuvat jossain kohdin kasvukaudella.

Plum Crazy jää melko pieneksi, vaikka hyvissä olosuhteissa varsiin voi tulla jonkin verran pituutta. Kasvi mahtuukin pieneen tilaan. Talvella se voi kuolettaa kaikki maanpäälliset osansa, kun valon saanti loppuu. Plum Crazy kuitenkin yleensä lähtee keväällä uuteen kasvuun, kunhan sillä on tarpeeksi valoa, ravinteita ja lämpöä. Jos kasvi menee lepoon, kastelua ja lannoitusta vähennetään radikaalisti. Keinovalolla lepoon meno voidaan helposti estää.

Luonnossa kasvia tavataan Etelä-Amerikassa. Se ei viihdy liian paahteisilla paikoilla, mutta rakastaa runsasta valoa. Kesällä se pärjää ulkonakin. Iltaisin valon vähentyessä Plum Crazy menee nukkumaan. Toisin sanoen se laittaa lehtensä suppuun yön ajaksi. Ilmiön syytä ei tarkkaan tunneta, mutta se saattaa suojata kasvia tuholaisilta, säästää kasvin energiaa ja vähentää veden haihtumista lehdiltä. Myöskään tuuli ei ulkona riepottele kasvia niin paljon, kun lehdet ovat supussa.

Kasvi tuli kaupasta jossain paljon vettä pidättävässä kasvupohjassa, joten vaihdoin sille kasvupohjan melko pian ostamisen jälkeen. Kuorin irtomultaa ensin ruukun pinnalta ja sitten nostin kasvin ylös ruukusta. Ruukussa oli kaksi yksilöä, jotka päätin laittaa omiin ruukkuihinsa. Juuret olivat hennot, joten halkaisin multapaakun varovasti kahtia, rapsuttelin isoimmat mullat ja lopulta huljuttelin kumpaakin juurakkoa lämpimässä vedessä, kunnes isoin osa mullasta oli huuhtoutunut irti juurakoista. En ollut maailman tarkin mullan poistossa, etten tuhoaisi juuria liikaa.

Laitoin kasvupohjaksi kookosta noin puolet ja loput perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Seos on ilmavampaa kuin pelkkä multa. Multaa olisi toki voinut myös käyttää, mutta senkin sekaan kannattaa laittaa esimerkiksi perliittiä tai jotain kevytsoraa, jotta kasvupohjasta tulee ilmavampi, eikä kasvi ole niin alttiina juurimädälle.

Kastella ajattelin kasvia, kun kasvupohja on kevyesti kuivahtanut kasteluiden välissä. Lannoittaa kasvia voi helmikuulta marraskuulle, mikäli se on vain luonnovalon varassa. Keinovalon alla olevaa kasvia voi lannoittaa myös talvella. Lannoitetta annan jatkossa joka toisella kastelulla.

Mikäli kasville tulee valo sivusta, kannattaa sitä kasvukaudella käännellä, ettei se kasva vinoon.

(2) Kommentit

  1. Emilia says:

    Moi! Mä kans hankin viime syksynä tämän ihanan kasvin. Tämä sun postauksesi tuli mulle googlesta hakutuloksena kun aloin etsiä tietoa tämän kasvutavasta: mulla on kasvanut pitkät laihat varret ja ne nojailevat toiseen kasviin kun tuossa kukkatasolla vierekkäin lampun alla asustavat. Nyt talvella en ole kasvia käännellyt niin ne laiheliinivarret tietysti ovat ikkunaanpäin. Osaatko sanoa viihtyisikö tämä amppelina niin että laihat varret saisivat roikkua alaspäin. Vai pitäisikö varsia tukea jotenkin pystyasentoon.

    1. Hanna says:

      Hennot oksat voi leikata pois, jos roikkuvat liikaa. Kun valon määrä ikkunasta lisääntyy, tekee vahvempia varsia. Mutta amppelikin varmaan toimisi, mikä ettei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *