Vajaa vuosi sitten sain ystävältä lahjaksi värivirheellisen peikonlehden (Monstera deliciosa Variegata) hyvin juurtuneen pistokkaan. Pistokkaassa oli tullessaan yksi lehti.
Istutin kasvin ruukkuun heti sen saatuani. Laitoin kasville itse askartelemani sammaltukikepin, vaikka kasvi oli vasta pieni. Näin saan peikonlehden kasvamaan heti suorana ylöspäin. Kasvin kasvaessa kiinnitin sen narulla sammalkeppiin. Kastelen kasvin sammalkeppiä pitkin liruttamalla, niin keppi pysyy kosteana. Tämä stimuloi ilmajuuria tarraamaan kosteaan keppiin ja kokonaisuudesta tulee tukevampi.
Kasvupohjaksi laitoin peikonlehdelle mullattoman sekoituksen, jossa on kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Kookosta laitoin hieman alta puolet seoksesta. Perliitti ja kevytsora tekevät kasvupohjasta kuohkeamman, mikä saa kasvin juuret viihtymään paremmin. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on peikonlehden mieleen. Laitoin kasville melko ison ruukun, jotta se ei kaatuilisi sammalkepin ja lehtien painosta.
Lannoitetta nyt kesällä olen antanut joka toisella kastelulla. Lannoitteena olen käyttänyt Puutarhan Kesää sekä merilevää. Silloin tällöin loraus laimennettua kahvia pitää kasvupohjan kevyesti happamana. Annan pintamullan kuivua noin sormen pituudelta kasteluiden välissä. Sumuttelen kasvin päivittäin ja talvella se saa viereensä ilmankostuttimen. Vien kasvin myös suihkuun silloin tällöin. Näin kasvin lehdet puhdistuvat pölystä ja muusta liasta ja kasvin on helpompi yhteyttää.
Peikonlehti Variegata pystyy yhteyttämään vain vihreillä kasvinosillaan. Siksi kasvi kaipaakin paljon valoa. Omani on 50W sini-puna-ledin alla. Talvella kasvi oli heikomman valon alla ja kasvu tyrehtyi. Nyt kasvi on päässyt kunnon valoon ja on tehnyt heti pari uutta lehteä, jotka ovat myös liukoittuneet. Kaikissa lehdissä on kivasti värivirhettä, muttei liikaa, jotta kasvi on elinvoimainen.