Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Birkin

Tämä köynnösvehka trendasi jo muutama vuosi sitten ja oli loppu joka paikasta. Nyt sitä löytää melko helpolla. Tätä helppohoitoista kasvia kutsutaan myös nimillä ”White Wave” tai ”White Measure”. Se on spontaani Rojo Congo- lajikkeen mutaatio. Rojo Congo on jalostettu hybridi, joten kumpaankaan kasviin ei luonnossa törmää kuin korkeintaan puutarhakarkulaisena. Birkin on myrkyllinen kuten muutkin köynnösvehkat.

Kasvin uudet lehdet voivat olla jopa täysin valkoiset ja ne tummuvat iän myötä valkoraidallisiksi tai vihreiksi. Yleensä mitä vanhempi lehti, sitä vihreämmäksi se muuttuu. Birkin saattaa myös taantua takaisin vihreäksi, kuten Rojo Congo, mutta voi yllättää myös esimerkiksi pinkeillä tai osittain valkoisilla tai osin vihreillä lehdillä, koskaan ei voi tietää. Taantuminen on valitettavasti Birkinillä melko yleistä ja kasvi alkaa tuottaa kokonaan vihreitä lehtiä, mikä tietenkin harmittaa kasvin omistajaa.

Birkin on tiiviskasvuinen köynnösvehka, eikä välttämättä tarvitse kasvutukea. Jos kasvi tekee pitkää vartta lehtien väliin, on se yleensä silloin liian hämärässä. Kasvi tarvitsee myös valoa tuottaakseen valkoisia lehtiä. Hämärässä kasvi jää vihreäksi. Kuumaan keskipäivän aurinkoon Birkiniä ei kannata kuitenkaan laittaa. Omani on itäikkunalla ja saa talvella lisäksi keinovaloa, kun päivä on lyhimmillään.

Birkin viihtyy ilmavassa kasvupohjassa, joka saisi olla heikosti hapanta. Laitoin omalleni kookospohjaisen seoksen, johon tuli vajaa kolmasosa kookosta ja vajaa kaksi kolmasosaa perliittiä ja kevytsoraa, sekä loput kaarnaa kasvupohjaa happamoittamaan. Myös loraus laimennettua kahvia silloin tällöin pitää kasvupohjan hieman happamana. Myös tavallisen mullan joukkoon voi sekoittaa perliittiä, kevytsoraa ja/tai kaarnaa.

Kasvupohjan olen päästänyt kevyesti kuivahtamaan kasteluiden välissä. Omalleni tein ruukun pohjalle salaojan hydrosoralla, jotta vesi ei jää ruukun pohjalle muhimaan vaan virtaa pois ruukusta helposti. Liikakastelu saa Birkinin kellastuttamaan lehtiään. Joskus kasvi kuolettaa vanhimpia lehtiään, joten yhden vanhan lehden kellastumisesta ei kannata olla vielä huolissaan.

Liika kuivuus kasvupohjassa ja/tai huoneilmassa voi saada Birkinin ruskistamaan lehtiään. Myös patterin läheisyys tai liika aurinko voi ruskistaa kasvin lehtiä. Birkiniä kannattaakin sumutella usein tai hankkia sille ilmankostutin kaveriksi varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivimmillaan. Kasvin voi hyvin sijoittaa myös terraarioon tai kasvikaappiin, missä on korkeampi ilmankosteus. Birkin nauttii myös suihkuista, kunhan sen kasvupohja ei ole liian vettäpidättävää. Huoneilmaa kostuttavat myös pyykinkuivaus, suihkussa käynti ja vesiastiat kasvien läheisyydessä.

Helmikuusta alkaen olen lannoittanut Birkiniä joka toisella kastelulla miedolla annostuksella keväällä aloittaen. Birkin ei ole maailman nopein kasvaja, joten se ei tarvitse lannoitettakaan niin runsaasti. Talvella kasvia ei kannata lannoittaa, ellei se ole hyvän kasvivalon alla ja tee uutta kasvua.

Birkin laitetaan uuteen ruukkuun, kun vanha on täynnä juuria. Uudeksi ruukuksi kannattaa valita edellistä ruukkua 2-5cm isompi ruukun halkaisija. Paras ajankohta vaihtoon on kevät tai kesä.

(3) Kommentit

  1. Krista says:

    Tämä on aivan ihana kasvi. Olen vasta aloitteleva kasvinhoitaja ja ilmeisesti kastelin omaani liikaa ja kasvin ylimmät lehdet tippuivat pois varsinensa. Nyt kasvin keskellä on pitkä ja paksu ”kuollut varsi” jossa ei ole ainuttakaan lehteä. Alimmat lehdet ovat vielä hengissä. Osaatko sanoa, mitä tuolle keskelle jääneelle varrelle tulisi tehdä. Jos kasvi sattuisi kasvattamaan uutta, keskelle jää pitkälti tyhjää, mutta jos katkaisen sen, teenkö kuinka suuren virheen?

    1. Hanna says:

      Moi! Minä katkaisisin sen ylimmän lehden yläpuolelta.

      1. Krista says:

        Suuret kiitokset! Täytyy tehdä näin ja toivoa parasta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *