Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron domesticum Variegata

Ostin tämän hieman harvinnaisemman köynnösvehkan pistokkaan toiselta harrastajalta viime talvena. Pistokkaalla oli pari lehteä ja pieni juuren alku. Kuljetin pikkuisen Kangasalta Ryydynpohjaan lämpimällä autolla styroksisessa kylmälaukussa. Laitoin kylmälaukkuun lämminvesipullon pitämään laatikkoa sisältä lämpöisenä, kun siirtelin kasvia autoon -25°c:n pakkasessa.

Philodendron domesticumilla on nuorena pitkän veneen malliset lehdet. Vanhemmiten ne saavat enemmän nuolenkärkeä/sydäntä muistuttavan muodon. Tällä variegata- versiolla lehdet ovat kelta-vihreä- kirjavat. Kasvi on kotoisin Aasiasta ja sen yksi myyntinimi onkin ”Siam Sunrise”.

Laitoin kotona pistokkaan vesilasiin jatkamaan juurtumista ja nopeasti juuret alkoivatkin kasvaa. Kun pisin juuri oli noin 4cm, istutin kasvin kasvupohjaan. Ruukuksi valikoitui Elhon musta pohjareijällinen muoviruukku (Elho Green Basics), joissa on suurin osa kasveistani. En laittanut kasvia vielä kovin isoon ruukkuun, kun kasvikin on vielä aika pieni. Ruukulla on kuitenkin sen verran kokoa, ettei sitä tarvitse olla ihan jatkuvasti kastelemassa.

Kasvupohjaksi aarteelleni laitoin seoksen, johon tuli reilu puolet kookoskuitua. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös turpeetonta viherkasvimultaa. Seokseen tuli kuohkeuttajaksi vajaa neljäsosa perliittiä ja vajaa neljäsosa hydrosoraa. Hydrosoran tilalle olisi voinut laittaa mitä tahansa kevytsoraa ja perliitinkin voisi korvata kevytsoralla tai toiste päin. Kaarnaa laitoin seokseen hieman kasvupohjaa happamoittamaan. Köynnösvehkat viihtyvät ihan pikkuisen happamassa kasvupohjassa.

Köynnösvehka domesticum Variegata on nimensä mukaisesti köynnöskasvi ja sillä on kova pyrkimys kasvaa ylöspäin. Kasville pitääkin laittaa jokin kasvituki, kun se kasvaa. Sammaltolppaan se voi tarrata itse kiinni ilmajuurillaan (Ilmajuurien kasvua edistää kostea huoneilma), mutta yksinkertaiseen kepukkamalliseen tukikeppiin kasvi pitää sitoa varrestaan kiinni. Sitoessa kannattaa varoa, ettei narua solmi liian kireälle. Viihtyessään kasvi voi ajan kanssa saada metrejä mittaa, joten sitä voi joutua leikkaamaan katon tullessa vastaan. Leikkaaminen kannattaa tehdä melko alhaalta, sillä sen jälkeen tämä voi hyvinkin haarautua ja kasvaa tuuheammaksi kasvutavaltaan. Kasvi näyttää hölmöltä, mikäli haarautuminen tapahtuu kovin ylhäältä.

Kasvini pääsi eteläikkunalle. Paikka voisi olla liian paahteinen, mutta tätä ikkunaa varjostaa kesällä iso koivu. Itä- tai länsi-ikkuna on Philodendron domesticumille paras paikka. Kastellut olen, kun kasvupohja on melkein kokonaan kuivahtanut. Kasvi kotiutui ruukkuunsa nopeasti ja on tehnyt pari uutta lehteäkin. Niinpä olen antanut sille lannoitetta näin keväällä joka toisella kastelulla. Kesällä saatan antaa lannoitetta jokaisellakin kastelulla. Peruslannoitteen lisäksi olen antanut Cal-Mag-lisäravinnetta aina silloin tällöin, sillä sitä suositellaan kookoksessa kasveja kasvattaessa käytettävän. Tästä lisäravinteesta kasvi saa kalsiumia ja magnesiumia.

Kasvi vaikuttaa helppohoitoiselta, nopeakasvuiselta ja vähään tyytyväiseltä. Lisäksi se näyttää mielestäni hienolta; olen ollut ostokseeni tyytyväinen.

(1) Kommentti

  1. Hei, en tiedä kuinka ahkerasti luet kommentteja mutta jos näet tämän niin ottaisitko minuun yhteyttä sähköpostitse?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *