Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron mamei

Ostin tämän köynnösvehkan Bauhausin alelaarista ja siinä oli ostohetkellä kirvoja. Kasvi pääsikin heti kotona huolelliseen pesuun kylmällä vedellä. Lisäksi myrkytin kasvin pyretriinillä (Neudorf Spruzit), joka on luonnontuote ja käy myös luomuviljelyyn. Pyretriini tehoaa kirvoihin hyvin, mutta pidin kasvia kuitenkin kolmisen viikkoa karanteenissa, ennen kuin se pääsi muiden kasvien sekaan. Kirvat lähtivät ja ovat pysyneet poissa.

Mamei oli tullessaan melko kärsineen näköinen ja kaksilehtinen. Lehdet olivat repaleiset ja kasvi kuoletti niistä toisen nopeasti sen jälkeen, kun olin siirtänyt sen mullattomaan kasvupohjaan. Kasvupohjaksi laitoin noin puolet kookoskuitua ja puolet perliittiä ja hydrosoraa. Lisäksi heitin seokseen kourallisen orkideamultaa eli kaarnaa. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa ja perliitin sekä hydrosoran tilalta olisi käynyt mikä tahansa kevytsora. Mamei viihtyy ihan hieman happamassa kasvupohjassa, siksi laitoin sekaan happamoittavaa kaarnaa. Perliitti ja hydrososora tekevät kasvupohjasta kuohkeamman ja nopeammin kuivuvan, jolloin liikakastelun vaara pienenee.

Philodendron mamei on kotoisin Etelä-Amerikasta. Toiset lähteet sanovat, että kasvi on kotoisin Brasiliasta ja toiset kertovat sen kasvaneen alun perin Equadorissa. Kasvi löytyy luonnosta substrooppiselta tai trooppiselta vyöhykkeeltä. Mamei kasvaa usein ryömien maassa. Se ei olekaan maailman vaativaisin kasvi valon suhteen. Kasvi toki nauttii runsaasta valosta, mutta eteläikkunan paahde saattaa olla sille kesällä liikaa. Pimeään tätäkään kasvia ei voi kuitenkaan laittaa.

Koska mamei usein ryömii, kannattaa se istuttaa pitkulaiseen ruukkuun, sen jälkeen kun näkee, mihin suuntaan se lähtee ryömimään. Omani on vielä pyöreässä muoviruukussa, koska kasvi on niin pieni. Jossain kohdin ruukku alkaa kaatuilla, jos kasvi alkaa kasvaa sivuun ryömien maanmyötäisesti. Jos ei halua laittaa kasvia pitkään ruukkuun kannattaa valita muoviruukun tilalta saviruukku, joka ei kaadu niin helposti.

Olen kastellut mameita, kun kasvupohja on kevyesti kuivahtanut. Kasvi on ollut keinovalon alla talven, joten olen lannoittanut sitä talvellakin joka toisella kastelulla. Luonnonvalossa olevaa mameita ei juurikaan lannoiteta marraskuulta helmikuulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *