Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Melanochrysum

Tämän halutun keräilykohteen sain kasvivaihdokkina toiselta huonekasviharrastajalta noin kuukausi sitten. Tullessaan kasvilla oli kaksi lehteä ja nyt niitä on jo useampia.

Melanochrysumin tummanvihreissä, joskus lähes mustissa ja samettipintaisissa lehdissä on kellertävät lehtisuonet. ”Melanochrysum” tarkoittaa suomeksi ”mustaa kultaa”. Kuten muutkin köynnösvehkat, kasvi kasvaa köynnöstäen ja sille kannattaa laittaa kasvutuki. Omani on vielä niin pieni, etten ole laittanut sille tukea. Ajan kanssa kasvi voi kasvaa suureksi ja lehdillekin voi tulla mittaa, joten kasvi tarvitsee tilaa ympärilleen. Viihtyessään kasvi voi kasvaa metrien mittaiseksi.

Melanochrysum on herkkä juurimädälle. Kasvupohjasta kannattaakin tehdä vettäpäästävämpi perliitillä, kaarnalla ja /tai kevytsoralla. Omani laitoin kookospohjaiseen seokseen, johon kookoksen lisäksi tuli perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Kookosta seoksessa on noin kolmasosa ja muita aineksia kaksi kolmasosaa. Vartti kastelun jälkeen kannattaa ylimääräinen vesi kaataa pois aluslautaselta tai suojaruukusta, jotta kasvupohja ei jäisi liian märäksi. Kasteluiden välissä pintamulta kannattaa päästää kuivahtamaan. Koko kasvupohja ei saisi kuitenkaan kuivua täysin.

Helmikuusta syyskuulle kasville voi antaa lannoitetta joka toisella kastelulla. Mikäli kasvupohja on kuiva, kannattaa se kevyesti kastella vedellä ennen lannoiteveden antoa. Kuiva kasvupohja ja lannoite yhdessä voivat aiheuttaa juuriston palamista. Jos kasvi on keinovalon alla ja kasvaa, voi sille antaa mietoa lannoitetta myös talvella.

Kasvi pitää lämmöstä. 21-27°C on optimaalisin lämpötila sille. Alle 15°c alkaa olla kasville jo liian kylmää. Myös vedolle kasvi on herkkä, joten sen paikka ei ole tuuletusikkunan lähellä. Kasvi pitää korkeasta ilmankosteudesta, joten varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa, sitä kannattaa sumutella päivittäin. Myös ilmankostuttimesta kasvi hyötyy. Mikäli kasvupohja on vettäpäästävää, voi kasvin viedä myös suihkuun. Kasvin voi laittaa kasvamaan myös terraarioon, jossa sille paras ilmankosteus on noin 60%.

Melanochrysumia voi lisätä pistokkaista. Paras hetki kasvin pätkimiseen on keväällä tai kesällä. Ennen leikkaamista pistokkaat voi valmiiksi ilmajuurruttaa esimerkiksi sammalkääreessä, jolloin minimoi pistokkaan mädäntymisriskin. Pistokkaassa pitää olla yksi lehtihanka, johon kasvaa juuret ja jonka yläpuolelta lähtee uusi kasvu. Pistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi perliitissä, mikäli et ilmajuurruta pistokasta ennen leikkausta.

Kasvi viihtyy valossa, mutta eteläikkunalle sitä ei kannata laittaa. Paras paikka kasville on itä- tai länsi-ikkuna, talvella se pärjää pohjoisikkunallakin. Omani on keinovalon alla. Liika aurinko saa lehdet kellertämään tai niihin tulee palojälkiä. Liian lähelle keinovaloakaan kasvia ei kannata laittaa.

Uuteen ruukkuun mullattomassa kasvualustassa oleva kasvi laitetaan kun vanha täyttyy juurilla. Mikäli käytät multaa, kannattaa mullanvaihto tehdä joka kevät, sillä multa usein paakkuuntuu ajan kanssa kovaksi kököksi. Paras ajankohta vaihdolle on kevät tai kesä. Uuden mullan laiton jälkeen kannattaa lannoittaminen lopettaa hetkeksi. Mullattomassa kasvupohjassa lannoituksen voi aloittaa pari viikkoa istutuksesta. Merilevää voi antaa heti istutuksen jälkeen.

Edit 6.4.2022 Kasvi muutti suljettuun kasviterraarioon viime talvena ja on viihtynyt siellä hyvin. Lehtiä on nyt kymmenkunta. Lannoitan terran kasveja harvakseltaan, joten lehtien koko on jäänyt pieneksi, mikä on oikeastaan vain hyvä asia, sillä kasvi ei kasva terraan liian isoksi niin nopeasti. Kasviterrassa kasvupohjana on Wurth imeytysrae, jonka päällä on sammalkerros.

(2) Kommentit

  1. Milla says:

    Hei😊 kuinka kaukana philodendron melanochrysum pitää olla kasvivalosta?

    1. Hanna says:

      Riippuu kovasti valosta. Mitä tehokkaampi valo, sitä kauempana täytyy pitää. Mulla on valaisin ollut noin 20-30 cm päässä kasvista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *