Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä Philodendron verrucosum

Ostin tämän vielä pienen kiipeävän köynnösvehkan kotimaisesta Royal Plant nettikaupasta. Kasvi oli hyvin pakattu kotimatkalle. Kasvi oli yksilehtinen ja lehdessä oli hieman osumaa, mutta uusi lehti oli jo valmisteilla ja kasvi näytti muuten melko pirteältä.

Verrucosumilla on todella kauniit samettipintaiset lehdet. Tummanvihreällä lehdellä on vaaleammat lehtisuonet kauniina raitoina ja lehtivarret ovat suloisen karvaiset. Oma kasvini on vielä niin pieni, ettei lehden kuviointi ole kunnolla näkyvillä ja lehtivarretkin ovat melko karvattomat.

Kasvupohjaksi verrucosumille voi laittaa esimerkiksi seoksen, johon tulee noin kolmasosa kookosta tai viherkasvimultaa ja kaksi kolmasosaa kaarnaa, perliittiä ja/tai kevytsoraa. Kaarnana käytän Kekkilän ”orkideamultaa”. Se happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on verrucosumin mieleen. Laimennettu kahviloraus muutaman kuukauden välein pitää kasvupohjan hieman happamana. Perliitti ja kevytsora tekevät kasvupohjasta ilmavamman, jolloin kasvin juuret viihtyvät paremmin. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun kasvupohja alkaa haperoitumaan tai paakkuuntumaan tai kun ruukku täyttyy juurista. Paras ajankohta ruukun vaihdolle on kevät tai kesä.

Kasvupohjan pinta kannattaa päästää kuivahtamaan kasteluiden välissä. Ihan kokonaan rutikuivaksi sitä ei kannata kuitenkaan päästää. Lannoittaa voi keväästä syksyyn joka toisella kastelulla. Mietoa lannoitusta voi jatkaa talvellakin, mikäli kasvi kasvaa lampun alla. Suoraan keskipäivän aurinkoon eteläikkunalle kasvia ei kannata laittaa, vaan itäikkuna olisi tälle paras paikka.

Luonnossa kasvi kasvaa Etelä-Amerikan keskiosissa jopa 2000 metrin korkeudessa sumuisissa metsissä. Verrucosum pitääkin korkeasta ilmankosteudesta. Se kannattaa sijoittaa ilmankostuttimen läheisyyteen ja sitä voi myös sumutella usein. Omani laitoin suljettuun kasviterraarioon, jossa ilmankosteus on noin 75%.

Kasvi on kiipeävä, joten sille kannattaa laittaa jokin kasvutuki, esimerkiksi sammalpaalu. Kun paalun pitää kosteana, nousee ilmankosteus kasvin ympärillä. Omalleni laitoin terraarioon yksinkertaisen puutikun, johon kasvin voi tarvittaessa kiinnittää.

Verrucosumia voi lisätä pistokkaista. Pistokkaat voi halutessaan ilmajuurruttaa valmiiksi ennen katkaisua, tai pistokkaat voi juurruttaa leikkaamisen jälkeen esimerkiksi perliitissä, jossain valoisassa ja kosteassa paikassa. Verrucosum ei ole ehkä kaikkein helpoin juurrutettava, pistokkaat ovat herkkiä mätänemään ja juurtuminen voi olla hidasta, siksi ilmajuurrutus on tämän kanssa suositeltavin juurrutuskonsti. Blogista löytyy lisää tietoa ilmajuurrutuksesta, mikäli kiinnostuit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *