Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä punainen pieni pitsilehti

Tämän pienen ihanuuden pelastin Honkasen puutarhalta Turtolasta Tampereelta kolmella eurolla. Sen kirkkaan punaiset lehtiruodit tekivät minuun suuren vaikutuksen, vaikka kasvi itsessään onkin hyvin pieni. Ostamisen jälkeen istutin sen pieneen umpiruukkuun ja siksi kastelen sitä nyt sumutinpullon avulla, jotta se ei vaan huku ruukkuunsa. Ostoslistalla on läjä reijällisiä ruukkuja, jotta saisin muutamia umpiruukuissa olevia kasvejani muutettua niihin. Umpiruukuissa seisovien kasvien kastelu on hankalaa, koska liika kasteluvesi ei pääse niistä ulos ja kasveja on pakko kastella varmuuden vuoksi vähän kerrallaan ja usein. Se käy hieman raskaaksi pidemmän päälle, kun kasveja on talo täynnä.

Vittoria verschaffeltii

Koska pitsilehti pitää ravinteikkaasta ja kosteasta maasta, kasvupohjana pitsilehdelle käytin hydrosoraa, imeytysraetta ja Biolanin mustaamultaa, jota oli jäänyt pussin pohja puutarhasta. Ruukun pohjalle tein reilun salaojan hydrosoralla. Imeytysrakeella on iso imukyky, joten sen käyttö pidentää kasteluväliä. Pitsilehden kasvualusta pitää pitää aina hieman kosteana, mikä osaltaan lisää ylikastelun mahdollisuutta. Mustamulta ei ole huonekasveille paras multavaihtoehto. Suosittelen mieluummin jotain mullatonta vaihtoehtoa tai sekaisin hiekansekaista viherkasvimultaa ja hydrosoraa.

Koska pitsilehti pitää kosteudesta, sen voi sijoittaa myös terraarioon tai muuhun lasiastiaan. Ostamisen ja mullan vaihdon jälkeen laitoin pitsilehden päälle läsikuvun muutamaksi päiväksi tasaisen kosteuden ylläpitämiseksi. Kuvun olisi voinut myös jättää kasvin päälle pysyvästi. Umpilasipurkkiin kasveja laittaessa täytyy muistaa, että purkki tarvitsee aukaista päivittäin, jotta purkissa riittää hiilidioksidia yhteyttämiseen. Umpipurkissa voi olla myös liian kosteaa, siksi suosittelen mieluummin lasipurkkia, jossa on ilma-aukko.

Pitsilehti lasikuvussa juurtumassa.

Pitsilehti jää pieneksi, noin kymmenen senttiä korkeaksi, joten se sopii hyvin pieniin tiloihin ja asuntoihin. Värivaihtoehtoja on monia, itse pidän niistä, joilla on punaista lehdissä. Kasvi pysyy tuuheana, kun sitä silloin tällöin latvoo.

Pitsilehti on kotoisin Perusta, jossa se kasvaa maanpeittokasvina. Siksi pitsilehti ei pidä suorasta auringonpaisteesta, vaikka valosta tykkääkin. Liialline aurinko haalistuttaa lehtien värit. Pitsilehti pitää myös sumuttelusta, varsinkin talvella. Sitä ei kannata laittaa patterin viereen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *