Sain viime kesänä syntymäpäivälahjaksi ison purppurajuorun. Tähän asti olen jostain syystä aina epäonnistunut juorujen kanssa ja siksi olinkin kauhuissani juorun tullessa ovesta sisään. Olen nyt kuitenkin onnistunut pitämään kasvin hengissä jo puoli vuotta ja olen ottanut siitä myös useita pistokkaita, joita olen jo istuttanutkin.

Juoruja sanotaan myös kolmiokukiksi, sillä niiden kukassa on kolme terälehteä. Kukat ovat pieniä ja purppurajuorulla ne ovat hennon vaaleanpunaiset. Juorut kukkivat yleensä kesäisin, kun valoa ja lämpöä riittää. Purppurajuorun sinipunaiset lehdet ovat jopa 10cm pitkiä ja nukkapintaisia. Lehdet ovat herkkiä vaurioille, joten niitä ei kannata turhan takia näpelöidä. Mielestäni kasvi ei myöskään välitä liiemmin sumuttelusta.
Purppurajuoru on kotoisin Meksikosta ja se pärjää kesän myös ulkona. Sisälle se pitää nostaa, kun asteet laskevat alle 10°C. Kasvi voi kasvaa usean metrin mittaiseksi, mutta silloin se yleensä alkaa kaljuuntua tyviosastaan. Siksi ainakin osa purppurajuorun varsista kannattaa leikata lyhyeksi aika ajoin, jotta se tekee uusia lehtiä tyvelle.

Paras aika kasvin leikkaamiselle on kevät. Kasvi kastellaan edellisenä päivänä ja leikataan aamulla terävällä ja puhtaalla veitsellä. Leikatun varren voi pätkiä 10-15cm pitkiksi paloiksi. Varrenpätkään jätetään vain ylimmät kaksi/kolme lehteä ja varret voi juurruttaa joko vedessä tai suoraan kasvupohjassa. Yleensä pistokkaat juurtuvat parissa viikossa, mikäli ne ovat tarpeeksi valoisassa ja lämpimässä paikassa. Kun vedessä juurrutettavien pistokkaiden juuret ovat muutaman sentin mittaiset, ne voi istuttaa. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa useampi pistokas, jotta kasvista tulee tuuhea.
Purppurajuoru tarvitsee paljon valoa, jottei sen lehtien purppuraväri haalistu. Mitä pimeämmässä kasvi on, sitä vihreämmät sen lehdistä tulee. Suora keskipäivän paahde saattaa kuitenkin käräyttää kasvin. Kesällä itä- tai länsi-ikkuna on purppurajuorulle paras paikka, talvella sen voi laittaa huoletta myös eteläikkunalle. Omani on näin talvella heikolla valolla itäikkunalla ja kasvi onkin väriltään lähes vihreä. Ajattelin leikata kasvin pistokkaiksi keväämmällä, jotta se tekisi uutta purppuraa lehteä kevätauringon voimalla vihreiden tilalle.

Kesällä kasvi tarvitsee runsaasti vettä ja keväällä ja kesällä lannoittaa voi joka toisella kastelulla. Pintamullan kannattaa antaa kuivua kasteluiden välissä. Talvella kastelua ja lannoitusta vähennetään, ellei kasvi ole lampun alla. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan, kun juuret ovat täyttäneet vanhan ruukun. Mullan sekaan kannattaa laittaa puolet kevytsoraa tai perliittiä kasvupohjaa kuohkeuttamaan. Omani on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kookosta, kaarnaa ja perliittiä.

Purppurajuorun varret katkeilevat helposti, joten ruukunvaihto voi olla kinkkinen operaatio, mikäli juoru on kovin iso. Katkeilleet varret voi kuitenkin hyödyntää pistokkaina. Juoru erittää juurrutusveteen juurtumista edistäviä yhdisteitä. Kun juurrutat muiden kasvien pistokkaita vedessä, voi sekaan laittaa yhden juoru-pistokkaan juurtumista edistämään.