Huonekasvit

Esittelyssä sädepalmu

En ole suuri palmufani, mutta nähdessäni tämän Bauhausissa, ihastuin sen graafisiin lehtiin ja tuikkasin kasvin ostoskoriin, vaikka olinkin vain ruukkuja ostamassa…

Sädepalmua (Livistona rotundifolia) sanotaan myös viuhkapalmuksi. Se on kotoisin Etelä-Aasian trooppisilta alueilta. Luonnossa se voi kasvaa usean metrin korkuiseksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle kaksimetriseksi. Kasvi viihtyy valossa, mutta varsinkaan nuorena sitä ei kannata laittaa auringon paahteeseen. Palmu pärjää kesällä myös ulkona, kunhan suojaat sen sateilta ja nostat sen sisälle ennen, kuin lämpö laskee alle 8°C.

Kasvi hyötyy talvella lisävalosta. Mikäli kasvi ei ole talvella lisävalon alla, vähennä kastelua pimeimpien kuukausien ajaksi. Kesälläkin anna kasvupohjan kuivahtaa kasteluiden välillä ja kaada aina aluslautaselle valuva vesi pois. Seisova vesi voi saada juuret mätänemään.

Kasvupohjasta kannattaa tehdä vettäpäästävä. Jos käytät multaa, suosi hiekansekaista viherkasvimultaa ja sekoita siihen puolet kevytsoraa. Omani laitoin kookos- perliitti- kaarna- hydrosora-seokseen, johon tuli 3/5 kookos-perliittiä ja 2/5 kaarna-hydrosoraa.

Sädepalmulle kelpaisi varmasti myös mullaton palmumix-kasvupohja, jossa on lecasoraa- seramista ja kaarnaa. Itselläni ei näitä aineksia sattunut kotona olemaan, joten tein kookospohjaisen kasvupohjan. Kaarna, perliitti ja hydrosora tekevät seoksesta ilmavampaa, jolloin liikakastelun vaara pienenee. Lisäksi laitoin sädepalmuni hengittävään saviruukkuun, jolloin kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa. Uuteen ruukkuun sädepalmu laitetaan, kun vanha on täynnä juuria. Paras ajankohta uudelleenistutukseen on kevät ja kesä.

Trooppisena kasvina sädepalmu rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Sitä kannattaakin sumutella usein, varsinkin talvella ja kuivilla helteillä, ellet sijoita sitä ilmankostuttimen lähelle. Vesiastia palmun vieressä nostaa myös ilmankosteutta. Mikäli kasvupohja on vettäpäästävä, voi kasvin viedä silloin tällöin myös suihkuun.

Sädepalmun lehdet kurottelevat sivusuunnassa, joten se tarvitsee ympärilleen tilaa. Kauniit lehdet ovat herkkiä mekaaniselle vioittumiselle. Jos lehdet osuvat esimerkiksi seinään, ne saattavat muuttua ruskeiksi. Lehtivarret ovat piikikkäät, joten kasvia ei kannata sijoittaa kulkureittien lähelle.

Palmun kasvutapaan kuuluu alimpien lehtien kuolettaminen, kun se tekee uusia lehtiä. Lehtien kannattaa antaa olla paikoillaan, kunnes ne kuivuvat. Näin kasvi saa käytettyä lehdessä olevat ravinteet hyötykäyttöön uusien lehtien kasvattamiseen. Hidaskasvuisena kasvina, sädepalmu kaipaa lannoitetta vain kerran kuussa kasvukaudella. Talvella riittää pelkkä merilevä silloin tällöin, ellei palmu ole kirkkaan valon alla.

Edit. Palmuni kuukahti uuteen kasvupohjaan laitosta. Hetken kaikki näytti hyvältä, mutta kasvi kuivatti lehden kerrallaan ja lopulta joutui biojätteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *